Frukost på sängen

Bellas bananpannkakor med en blandning av mango, passionsfrukt och blåbär, och Jackies yoghurt med samma frukt- och bärblandning och rostat bröd. Och några smultron som jag upptäckte i rabatten. Årets försök att få döttrarna att komma in i bättre frukostrutiner under sommarlovet. Jag har dock inga större förhoppningar om att det kommer att lyckas. Men har de överlevt under lovets första åtta veckor, överlever de under de resterande två tills skolorna börjar igen.

Så här kunde förra årets frukost på sängen se ut. Vi åt frukost på olika tider då också, eftersom tjejerna sov till tolv.

Är det sommarlov så är det, då får man sova så länge man vill i vår familj och vara uppe så länge man vill, bara man får ihop tillräckligt antal timmars sömn. Själv har jag alltid samma rutiner, det håller mig piggare, men forskning visar att för tonåringar passar det bättre att vara uppe sent och gå upp sent, då litar jag på det. Däremot är jag noga med att vi alltid äter middag tillsammans. Jag vill samla allihop åtminstone en gång per dag.

Frukost när tjejerna var sex-sju år. Då åt vi oftast tillsammans till Sommarlov på SVT, men här hade jag dukat utomhus vid lekstugan.

Har ni tänkt på hur man som vuxen ofta krånglar till det i onödan. När barnen är små och vaknar tidigt, önskar man att de skulle sova längre. När de blir tonåringar och vaknar sent, önskar man att de skulle gå upp tidigare. Och i regel handlar det väl om att man vill att de skall ha samma rutiner som man själv, men vad är det som säger att de egna rutinerna är bäst? Här är ett inlägg om varför tonåringar bör få sova längre på morgonen.

12 reaktioner till “Frukost på sängen

 1. Mina grabbar får fixa eget ;-) När 27-åringen fortfarande sover till 12 går han direkt på lunchmat, men idag åt han faktiskt frukost redan vid 10.30 (det fanns inga rester att ta till lunch). Och när han åkt iväg hittade jag en macka på verandan …

  Gilla

 2. Föredrar nog fjolårets frukost, fast inte i sängen utan ute;-)
  Läste artikeln i din länk och kan med ett stort leende konstatera att jag fortfarande är ungdom och har alltid varit. Å jag skäms inte ett dugg:-)

  Gillad av 1 person

  1. Jag tror att Jackie skulle ha föredragit samma sorts frukost som förra året, men Bella verkar inte tåla mjöl och mjölk så bra, så hon har fastnat för bananpannkakor som bara innehåller just banan och så ägg och chiafrön. Och apropå sovvanor har jag nog aldrig varit ungdom, jag vaknade redan vid fem som barn och så har det fortsatt ;) Man har nog olika dygnsrytm helt enkelt, och så har jag alltid haft djur som måste få mat och rastas på morgonen, så det där med att gå upp tidigt sitter nog i ryggmärgen för mig sedan jag var barn.

   Gilla

 3. Det där med att man blir aldrig nöjd stämmer nog många gånger. Vid mina 75 år har jag samma tider som tonåringarna, uppe sent både morgon och kväll. Nu i sommar har jag faktiskt ställt väckningen på 08.30. Vet inte varför, för det är inte jag! Skäms kanske lite för att jag är en trötter på morgonen.

  Gillad av 1 person

  1. Inte behöver man skämmas för att man vill sova länge på morgonen, och inte för att man går upp tidigt heller. Man gör som man vill och som det passar. Kroppen mår nog bäst av att man inte jobbar emot den, utan följer kroppens rytm så mycket som man har möjlighet att göra.

   Gilla

 4. Jag har aldrig gillat frukost på sängen.

  Intressant artikel du länkar till. Skulle säkert vara en utmärkt idé om gymnasieskolorna började sina lektioner någon timme senare. Hoppas att det görs ordentliga studier på detta. Elever utsätts för så många andra försök, så varför inte låta några grupper börja senare på dagen och sedan jämföra med grupper som börjar tidigare?

  Gillad av 1 person

  1. Inte jag heller, faktiskt. Jag tycker bäst om att sitta vid ett bord så att jag kan läsa något samtidigt, och så blir det inte vingligt för kaffekoppen och inga smulor i sängen.

   Gilla

 5. Den frukosten skulle jag åxå vilja vakna till=) Ja faktiskt så är det ju ”när de vaknar tidigt så önskar man…” Och en tanke jag tar til mig är ”Vad är det som säger att just min egna rutin är rätt? DEN ska jag tänka på. Kram

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.