Årets julbock av granris

Här står den nu, och väntar på snön som kommer att falla på julafton. Jag väljer att tro på meteorologerna som säger att det är 94% säkerhet för nederbörd på julafton, och här hos oss utlovas 11 mm snö just på julafton! I år är vi alla värda en vit jul tycker jag.

Pappa svetsade stommen till vår julbock för säkert tio år sedan, eller mer. Vissa år har jag inte hunnit klä den, men oftast har jag kunnat hålla fast vid traditionen att åka upp till skogen och hämta granris att klä bocken med. För några år sedan släpade vi fram en gammal släde från höskullen, och nu är det tradition att julbocken drar släden med paket på.

Att klä julbocken är som att rita och måla; det ser länge helt förskräckligt ut, men efter ett par timmar börjar det ordna upp sig och man kan se vad det skall bli :) Jag klär bocken med hela grenar av granris för att skapa kroppen, benen och huvudet. På slutet sticker jag in mindre kvistar på de ställen där formen behöver justeras, knyter fast med ett snöre och klipper av för långa grenar med en sekatör.

Det mesta gör jag utan handskar, så ni kan säkert ana hur mina händer svider ett par dagar efteråt, av alla rivsår från granbarren. Men det är det värt, det är så roligt pyssel som gör att åtminstone jag kommer i julstämning!

Nu är julbocken klar, och jag skall bara slå in några tomma kartonger som julklappar att lägga på släden, och göra ett äppeltorn till fåglarna.

Så här såg det ut för två år sedan, när en koltrast hittat till äppeltornet. Klicka på bilden så får ni se hur den äter.

Chili, som föddes som vildkatt i vårt stall i början av året, är litet mer tam nu och vill gärna hålla sig nära oss, men samtidigt på litet avstånd. Hon sitter ofta under julbocken där hon har perfekt uppsikt åt alla håll, men ändå är gömd.

Hos oss blir det en annorlunda jul i år då traditionen med många samlade hos oss bryts. Som alltid när trevliga traditioner ändras kändes det först tråkigt, men för min del har det handlat om att ändra min mentala inställning och göra något bra av det här också. Jag ser fram emot en lugn jul med rim som hinns med att läsas på paketen, mysiga julfilmer och alternativ julmat. I år skall vi ha vissa klassiska rätter på julbordet, men också andra rätter som vi verkligen tycker om. Jag hinner kanske visa något av det jag skall förbereda innan jul. Bland annat ett dekorerat bröd.

Hoppas ni har det lugnt och skönt ♥

17 reaktioner till “Årets julbock av granris

 1. En riktigt rejäl och ståtlig julbock. Bra jobbat där – och det utan handskar! Himla kul med släden och paketen. Snyggt!
  Om man nu vill se nåt positivt med årets julfirande i ditt fall så är det nog att du slipper alla förberedelser, åtminstone de flesta. Du kanske kommer föredra en ”lugn” jul även nästa år;-)

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Ja, det mesta utan handskar för att kunna finjustera och knyta snören. Det svider på händerna i flera dagar efteråt, men när jag håller på tänker jag inte på att det sticks utan kör bara på, så blir det gjort :) Jag gör allt som jag brukar göra innan jul även i år, men det blir mycket lugnare på julafton. Inte osannolikt att jag kommer att gilla det, vi får se :)

   Gilla

  1. Tack :) Ja, i år måste vi tänka annorlunda när det gäller många saker. Julen blir något helt annat för oss i år, bara vi fyra istället för närmare tjugo personer här på julafton. Jag gillar att göra allt som jag brukar göra inför jul, så det gör jag, men jag tänker lägga till nya saker till julbordet och införa litet andra traditioner så att den här julen inte bara känns som en avslagen variant av en bättre jul, utan göra något speciellt av den så att man minns den som något positivt.

   Gilla

   1. Ja jag ska försöka men det tar emot. Det blir ju bara Kent och jag. Men vi ska ha glögg/kaffe/saft fika på altanen vid lunch för vår dotter med familj. Jag ska försöka göra något speciellt där om jag orkar.

    Gilla

 2. Julbocken är så fin! Verkligen! Och ställningen som din pappa gjorde är ju helt suverän.
  Roligt också med det fina äppeltornet och att fåglarna hittar dit
  Önskar dig en fortsatt bra vecka.

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Väldigt roligt med praktiska föräldrar som kan sådant som många, inklusive jag själv, inte kan längre. Som att svetsa en stomme till en julbock :) Önskar dig en fortsatt fin helg!

   Gilla

  1. En av de bästa jultraditionerna tycker jag :) Mysigt med skogsturen, roligt att det är pappa som svetsat stommen och kul att klä den. Och rätt så mysigt att se den vid ingången till huset också.

   Gilla

 3. Åh så fiin den Julbocken är! Jag skulle fråga om den efter tidigare inlägg =) men nu behövs inte det. Tycker det är så fint med den när den är så stoor och raggig, Senast nästa år ska vi också ha en ✌. Såg förresten Ernst K på tv i hans julförberedelser att han hade torvblock som utepaket, såg trevligt ut. Ha nu en mysig och God Jul 🎄🎅

  Gillad av 1 person

  1. Tack Therese! Tur att jag får granris från Micke och Sanna, när det krävs så mycket till en så här stor stomme som pappa har svetsat. Den är inte så prydlig, utan litet mer vild och yster. Det passar bra här hos oss tycker jag :) Kul om ni också gör en! Tack för tipset om Ernst och torvblocken, det inslaget måste jag klicka in och titta på. Undrar hur han gjorde för att blocken inte skulle falla i bitar… Önskar dig och familjen en God Jul om vi inte ses innan dess!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.