Om att bo vid vikingarnas farvatten

På väg hem från lunch på Johannesbergs slott med Mia var jag tvungen att stanna på vägen och ta en bild. Så här ser det ut vid oss nu, och på många platser både här i Uppland och på andra platser där det tidigare var hav, innan landhöjningen. Visst är det spännande att känna till sin orts historia! Att tänka sig att vikingar seglade här under 300 år, ungefär 750- 1100 e.Kr.

Just den här platsen var det andra än mina föräldrar som brukade, men samma sak gällde för dem. Översvämningar på våren, vilket försenade vårbruket, men jag antar att det ändå var bördig mark. Jag var dessvärre ganska ointresserad av jordbruk när jag växte upp, men jag skall fråga dem nästa gång vi ses.

När jag ändå visar bilder från så kallade sjöängar, så skall ni få se bilder från Angarnssjöängens naturreservat. I höstas träffades Mona/Boktanken och jag där för att promenera, fika och prata.

Inom området, som då låg vid den dåvarande havsviken, finns den hällristning som är en av de äldsta kända lämningarna i området. Den föreställer två hästar och två skepp. Det syns inte så bra på bilden, men på grinden här nedanför ser man tydligare motivet med en av hästarna och en vagn.

Jag klättrade upp ett fågeltorn och tittade på utsikten.

Fikapaus med avslappnat sällskap :)

En runsten inom naturreservatet.

Runstenarna i Uppland är många, flest i Sverige. Här finns 1300 stycken. En runsten är inte bara en inskrift. De är våra första offentliga konstverk. Inskriften står ristad inuti rundjuret som slingrar sig runt stenen som en tavla. Stenen har valts med omsorg, den måste vara platt och jämn och klara att stå emot tidens tand. Runstenen är också placerad med stor omsorg i landskapet, den ska synas och gärna vara placerad vid någon av dåtidens knutpunkter. Visste ni att ungefär en tredjedel av runstenarna i Uppland var beställda av kvinnor?

Här på vår tomt finns en järnring inslagen i berget. Det sägs att vikingar förankrade sina skepp vid berget i inslagna järnringar. Oavsett om vår järnring fyllde den funktionen eller inte, så är det spännande att tänka sig att det var så. Jag skall gå ut och ta en bild på den i morgon.

Hoppas ni har en fin kväll

En reaktion till “Om att bo vid vikingarnas farvatten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.