Mitt arbetsrum – före och efter KonMari-metoden

Det som nu är mitt arbetsrum var från början tjejernas lekrum. Det ligger i anslutning till köket, så det passade perfekt att de kunde leka där under tiden jag lagade mat, till exempel, och jag hade uppsikt över dem hela tiden.

Vi gjorde om rummet till ett djungelrum med tapeter, gardiner och kuddar med vilda djur-motiv. Patrik byggde till och med en hydda med vasstak, den ser man på den översta bilden till vänster. När tjejerna blev litet äldre använde de inte kojan så mycket, då bytte vi ut den mot bland annat ett skrivbord, och Jackie och Bella fick själva välja färger på sina stolar: röd och rosa. Vi var uppenbarligen inte så noga med att allt skulle matcha, utan lät tjejerna välja hur de ville ha det. Kontrasterna mellan alla nyanser i rummet sticker verkligen i ögonen :)

När tjejerna fick varsitt sovrum blev lekrummet mitt arbetsrum. Den vita bokhyllan hade farmor skrivit en lapp på om att jag skulle få det när hon gick bort, så den har jag använt sedan 2003, alltså i arton år. Jag hade tänkt byta ut den nu, men insåg att den har ett större djup än vanliga Billy-bokhyllor, vilket behövs till mina fotoalbum och album med scrapbookinglayouter, så den får stanna. Jag behövde bara limma några lådor som inte höll ihop ordentligt. Djungelgardinerna var kvar väldigt länge, och mattan, och tapeterna med bården… På motsatt sida av rummet stod en bokhylla där vi hade alla våra DVD-filmer.

För fem år sedan började jag läsa och recensera mängder med böcker. Bokhyllorna svämmade över! Jag började packa ned DVD-filmer i de vita lådorna på bilden, men dels protesterade Jackie och Bella mot att göra oss av med vissa filmer, dels började jag också vackla. Lådorna blev stående i väntan på beslut hur vi skulle göra, och böcker som inte fick plats i bokhyllorna travades på lådorna, på golvet, i bokvagnar och i en resväska (!)

Rummet blev litet av en lagerlokal. Till exempel förvarade vi extraskivor till salsbordet i arbetsrummet, till vänster om bokhyllan med DVD-filmer, och där stod rullarna med julpapper, papper till skrivaren och stora kartonger med scrapbookingsaker.

Tro det eller ej, men att rensa och organisera köket och skafferiet, som jag visade i det här inlägget, sög inte musten ur mig, tvärtom, det gav massor med energi. För att få ordning i arbetsrummet krävdes en samordnad insats med bokhyllorna i vardagsrummet, så jag rensade och organiserade arbetsrummet parallellt med bokhyllorna. Det var kaos överallt under ett par veckor, men sedan blev det perfekt ordning!

Här hade jag börjat bära ut böckerna till borden i vardagsrummet och sortera dem efter genre, om de inte skulle bäras ut ur huset. Jag gick igenom alla DVD-filmer igen, och märkte upp lådorna med de filmer vi skulle spara så att vi lätt kan hitta de filmer vi vill se. Resten (fyra stora lådor) står i garaget för vidare färd till återvinningen. De stora iläggsskivorna till salsbordet bar jag ut till vår lada. De står torrt och bra där.

Jag mätte och planerade och bestämde mig för att byta ut den bruna bokhyllan och byrån mot vita bokhyllor som skulle rymma mer, och göra rummet litet ljusare. Plus att bokhyllorna hade glasdörrar som skulle skydda mot damm. Det stora skrivbordet gjorde det omöjligt att gå fram till ett av fönstren och att öppna de innersta skåpdörrarna på bokhyllan, så det bytte jag mot ett mindre. Eftersom jag får ont i min höft om jag sitter för länge bytte jag kontorsstolen mot en slags pall som man sitter/står litet lutad mot en rörlig sits. Fortfarande rörig bokhylla och rörigt skrivbord, men det skulle jag ta tag i.

Jag har gått igenom varenda låda och varenda hylla, varenda papper och varje annan pinal, och nu ligger allt sorterat. Inte så snyggt med de bruna kartongerna och blandat vita och grå förvaringslådor, men det skall jag ordna. Jag har satt upp andra gardiner som släpper igenom mer ljus och det är rent på skrivbordet. Tapeterna och bården med tigrar, geparder och lejon stör inte mig, så de får sitta kvar.

Snurrstället köpte jag när jag hade scrapbookingbutik, så det är 17 år och fungerar perfekt fortfarande. Det är också rensat och sorterat. Hjärtat har Jackie tovat ♥

Allt som jag, och även Jackie som också rensat och sorterat i sitt rum, kasserat syns på mittenbilden. Chili var med och tittade på.

Efter så mycket slit måste man vila. Egentligen var Fame missnöjd med att jag tagit hennes plats i fåtöljen ;)

Jag är väldigt nöjd med min läshörna! Bella ville inte ha kvar fåtöljen med fotpall i sitt rum, men i mitt arbetsrum passar den ju perfekt.

Fåtöljen har blivit Fames favoritplats. Därifrån har hon uppsikt över allt som händer och ligger mjukt och skönt.

Skillnaden. Före och efter att jag rensade och organiserade med KonMari-metoden.

Nu är alla skåp och lådor i köket rensade och sorterade enligt KonMari-metoden, liksom högskåpet i köket, kylskåpet, skafferiet, garderoben med kläder, bokhyllorna och arbetsrummet. Näst på tur står lådorna med julsaker, utrymmet under vår trappa där det hänger väskor och skridskor från då barnen var sex-sju år och kattvindarna innanför tjejernas rum. Och alla lådor och hyllor med sänglinne och dukar. Och sedan väntar uthusen; magasinet, ladan och stallet.

Jag är överraskad av att jag inte har ledsnat, utan tvärtom får energi av detta. Men nu är energin slut för i dag. I morgon skall jag först och främst arbeta med min avhandling, och det kommer att gå så mycket lättare i mitt städade arbetsrum!

2 reaktioner till “Mitt arbetsrum – före och efter KonMari-metoden

  1. OMG! Så du har jobbat på – pust, pust. Än en gång – jag förstår helt och hållet att det har varit väldigt tyst här på din blogg. Visst känns det skönt att rensa, slänga, skänka bort. Det är bara att man ska ju orka med det också… Så jag tycker du har gjort ett enastående jobb. Nu gäller det bara att får bort allt ”bråte” från garaget eller ladan. Men åt andra sidan – det man inte ser finns inte. Så brukar jag/vi tänka;-)
    Himla bra jobbat! Eloge!

    Gillad av 2 personer

    1. Tack! Hemligheten är att inte stanna upp för länge, då känner man hur trött man är :) Det jobbigaste är klart, jag skall fortsätta att rensa, men det kommer att kännas enklare nu när mitt arbetsrum är organiserat och skönt att vara i. Av någon oförklarlig anledning tänkte vi inte på att välja bilar med dragkrok när vi bytte bilar senast, så nu bor vi på landet där man ofta behöver frakta saker, men utan dragkrokar på bilarna :o I maj har mina föräldrar blivit vaccinerade två gånger, då kanske vi kan låna deras bil och hyra en släpvagn för att köra bråten från garaget. Annars blir det väl att hyra en liten lastbil, för bort skall skräpet!

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.