Mina sex år som egenföretagare

När Bella och Jackie var små ville jag samla foton och minnen från deras första år i varsitt album. Men de album som fanns färdigtryckta, där man skulle sätta in foton på vissa bestämda platser, var inte så lockande. Jag började googla och såg att man kunde hitta fint material på nätet och göra egna, dekorerade album – det som kallas scrapbooking.

Jag beställde hem litet material och satte igång. Och som vanligt blev jag helt besatt under en period, och scrappade på nätterna när barnen sov.

Då, 2005, var det ingen butik i Sverige som hade fullt sortiment, jag var tvungen att beställa från många olika för att få det jag ville ha. Och så mycket finare saker det fanns i amerikanska webbutiker! Alltså startade jag egen webbutik, med syfte att kunna arbeta samtidigt som jag tog hand om familjen och hemmet, och kunna erbjuda fullt sortiment.

Det gick över förväntan. Tack vare mamma, som tog över packningen av alla paket (vi skickade ofta tre fulla postsäckar med paket varje dag), hann jag hålla koll på nyheter, beställa, lägga in i shoppen, sköta marknadsföringen och bokföringen, anordna tävlingar online som pågick under flera dagar tillsammans med designteamet, skriva fakturor, skicka material till mitt designteam som scrappade inspirationslayouter och kort som vi visade i företagets blogg och anordna designteamsträffar här hemma som pågick från fredag till söndag då jag hade planerat schemat för helgen och lagade all mat till teamet på ungefär sex personer + familjen. När tjejerna blev några år fick de ofta sitta med och pyssla. Efter ett par år lät jag tillverka vissa egna dekorationer hos en producent i Thailand. Dekorationerna blev så populära att min beställning motsvarade en årsinkomst för en thailändsk anställd. När de stora lådorna kom med alla dekorationer i små påsar med företagets logga kändes det som julafton!

Scrapbookingbranschen var (och är kanske fortfarande) som modebranschen, med två stora mässor varje år då företagen med sina designers släppte nyheter. Kunderna vill ha nyheterna snabbt, och efter två månader är sakerna ofta inaktuella. Så det var snabba ryck och det gällde att kunna förutse vad som skulle vara intressant och sälja bra.

En helt fantastisk tid, det var så roligt! Men att sova tre timmar per dygn under ett helt års tid var inte så bra för hälsan. Jag fick stora blemmor i ansiktet, som jag bara sminkade över, och satt ofta vid datorn på nätterna och arbetade med bomullstussar i näsan eftersom jag blödde näsblod. Jag höll ut i sex år, sedan sålde jag företaget. Nu när jag har städat och organiserat i mitt arbetsrum har jag också gått igenom mina album med layouter jag gjorde. Nostalgi en masse! Och jag insåg att jag nästan skulle kunna öppna scrapbookingbutik igen, jag måste verkligen rensa bland allt scrapbookingrelaterat som jag har kvar! Det kanske får bli nästa projekt i min KonMari-period.

♥ ♥ ♥

11 reaktioner till “Mina sex år som egenföretagare

 1. Wow, vad du har åstadkommit! Förstår att det var givande år, du är ju en kreativ tjej! Kul att läsa , du kanske startar ett nytt företag vad det lider, möjligen inom en annan bransch, kanske kan du göra en kombi?

  Gilla

 2. Du är nog den mest makalösa människa jag lärt känna. På gott och ont uppenbarligen, eftersom det tar ut sitt pris. Vet du vad, det finns en bokstavskombo för sådana som du: SERIÖS!
  Ja jisses. Ser fram emot en Red Velvet croissant tillsammans hos Roy snart <3

  Gillad av 1 person

 3. Så intressant att läsa om din bakgrind som egen företagare och roligt också att företaget gick så bra. Men ett rejält hästjobb var det och det kändes nästan orimligt. Att nu titta i albumen är fint och kan tänka mig att både Bella och Jackie är glada över att du har gjort dem. Verkligen fina.

  Gillad av 1 person

  1. Mitt liv har spretat hit och dit, ingen röd tråd direkt, förutom kanske det som BP nämnde, att jag går all in i det jag gör. Det var verkligen en hästjobb att ha eget företag, särskilt i kombination med att att vara småbarnsmamma till två barn som i början var bara något år gamla. Jag förstår inte att jag orkade. Och egentligen gjorde jag ju inte det, jag sov nästan ingenting, och lade mig ofta med kläderna på vid tre på natten, för klockan sex vaknade barnen, och då var det bara att fokusera på dem fram tills de skulle till förskolan. Mellan 9-15 var de på förskolan, då arbetade jag för fullt med shoppen. Sedan var det fokus på dem igen tills de somnat på kvällen. Då var det jobb igen. Helt galet. Men obeskrivligt roligt också. Jag älskade tiden med barnen och jag älskade att driva företaget och tyckte att jag hade ett drömliv. Dock inte så drömmigt när man blöder näsblod hela tiden, får magsår och högt blodtryck… Till slut fanns det bara ett alternativ, och det var att sälja företaget, så det gjorde jag. Och fick se det köras i botten och till slut försvinna. Sorgligt. Men det var då, och nu är nu! Nu har jag ju andra planer, och de känns också spännande :) Tänker på avhandlingen och vad den kan leda till. I ärlighetens namn tror jag dock inte att det kan bli lika roligt som med företaget, jag gillade att ha alla bollar i luften och så många olika uppgifter, hålla i alla trådar och ha kontakt med alla härliga människor. Vi får väl se hur det blir.

   Gilla

 4. WOW! Att du går all in när du väl har bestämt dig är ju ingen överraskning, men jag visste inte att du hade eget företag i så många år och var så framgångsrik. Fantastiskt! Visste inte heller att scrapbooking var så poppis. Det har helt gått mig förbi.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, litet så är det nog, jag kan inte behärska mig när det är något jag bestämt mig för, och kör på för fullt :)) Jag har inte följt med i scrapbookingvärlden de senaste sex-sju åren, och jag misstänker att mycket har hänt, jag vet dock inte vad. Till exempel har ju dollarkursen ändrats sedan dess, så det är nästan dubbelt så dyrt att beställa från USA nu som då jag var aktiv. Det påverkar ju lönsamheten för de butiker som finns kvar i Sverige. När jag hade företaget var det ganska nytt i Sverige, och intresset bara ökade. Det var scrapträffar runt om i landet och utomlands och Globen fylldes en eller två gånger per år med tusen scrappare och företag som kom dit med sina butiker. CHA var den största pysselmässan i världen som pågick i USA varje år i januari om jag inte minns fel nu. Vissa designers av papper, stämplar, pennor, färger, dekorationer m.m. blev kändisar som alla kände till, alla med sina egna stilar. Wow, vilken kul tid det där var!

   Gilla

 5. Jag visste att du gillade scrapbooking men jag visste inte att du hade en egen butik. Jag kunde fantisera om en sån butik själv men visste att det inte var något för mig (jobbar inom IT och trivs med det). Får man fråga vad din butik hette? Det är ju inte omöjligt att jag beställde saker från dig. Men jag var tyvärr bättre på att köpa på mig saker än att faktiskt skapa. Haha, om man slog ut det jag handlade för på de ark jag faktiskt färdigställde så skulle de bli väldigt dyra :). Nu blir det istället en mer minimalistisk bujo. Jag gissar att du fortfarande håller på med det men mer dekorativt än vad jag gör.

  Gillad av 1 person

  1. Mitt företag hette Magdas Scrapbooking, uppkallat efter min farmor som var den mest pyssliga man kunde tänka sig. Själv var jag aldrig någon scrappare egentligen, jag hade fullt upp med att driva företaget, men det var kul de gånger jag hade tid. Och nu blir jag ju sugen igen, när jag ser alla saker jag har kvar :) Vad roligt att du har fortsatt med en bujo! Jag påbörjade en, men det blev som med scrapbookingen, mest prylar, mindre skrivet/pysslat. Det känns ändå som jag har mer tid nu när barnen är tonåringar och jag inte har så många djur att ta hand om, så det kanske är dags att ta upp det igen :)

   Gilla

   1. Ja, jag kan tänka mig att lusten väcks igen när du kollar på alla saker. Jag har hållit på med min bujo några år nu men kör inte enligt ursprungsmetoden. Utan det är en kombo av Att göra, kalender, dagbok (en vecka på ett uppslag) och ställe för ”trackers”. Och som sagt rätt minimalistiskt i regel. Men vill jag och har tid så kan jag dekorera lite.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.