Vi överklagar – ogenomtänkt beslut av Norrtälje kommun avseende solcellspark

Jag har skrivit ett överklagande som jag själv och byborna jag hjälpt med detta har skrivit under och lämnat in i dag. Det är inte osannolikt att Länsstyrelsen går på kommunens linje, men beslutet kan överklagas även till Mark- och miljödomstolen, och där får man i så fall hoppas att det sitter kloka individer.

För dig som är intresserad av att läsa vilka argument vi för fram, lägger jag upp överklagandet här. Totalt 19 sidor. Läs gärna sista sidan med tio exempel på hur andra orter placerat solcellsparker, och jämför sedan med hur Norrtälje kommun beslutat. Jag skäms över politikerna i kommunen. Och de kommer att få skämmas om detta går igenom.

Allra värst, och allvarligast, är hur kommunen kör över demokratiska principer. Som att de i praktiken redan fattat beslutet innan kommuninvånarna hunnit lämna in sina yttranden. Varje gång vi pratat med handläggaren, har hon svarat att vi kan komma in med yttranden, men att det inte tjänar någonting till, de har redan bestämt sig.

Så här kommer det att bli med solpanelerna.

Norrtelje tidning uppmärksammade det som sker, men gjorde det tyvärr enkelt för sig och gjorde om ett allvarligt ämne till en snyfthistoria om att byborna protesterar. Vi protesterar inte, vi argumenterar med sakliga argument. Många tycker och tänker, men borde först läsa på om vad bygglovet innebär och vilka konsekvenser det får. Inte ens journalisterna orkade sätta sig in i ärendet. Vad säger det om vårt samhälle?

Ett allvarligt inlägg som omväxling. I morgon blir det lättsammare!

11 reaktioner till “Vi överklagar – ogenomtänkt beslut av Norrtälje kommun avseende solcellspark

  1. Hej!
   Länsstyrelsen avslog överklagan. Nu ligger den för beredning hos mark- och miljödomstolen. Dom bör komma inom en månad. Sannolikt blir det avslag på överklagandet eftersom lagen är skriven så att man inte behöver bygglov för själva panelerna, utan bara för transformatorerna. Ett sätt för staten att skynda på handläggningen och snabbare bygga solcellsanläggningar.

   Gillad av 1 person

 1. Heja! Vilket jobb du och ni andra gör Och så typiskt att man i ”sann demokratisk anda” kör över de som är berörda. Har förstått att hela solcellsparken i närheten av Västerås är byggd på kommunens mark och ute på stora fält nära motorvägen och inte nära bebyggelse.
  Att bygga på en yta motsvarande 72 fotbollsplaner verkar vara att ta i. Givetvis är ju detta med strålning också att beakta. Håll ut och kämpa.
  Med tanke på att solen inte direkt här lyser så mycket så finns det ju annat man också kunde satsa på som inte förstör miljön.
  Kram!

  Gilla

  1. Hej, Tack, äntligen någon som förstår! Önskar att fler får upp ögonen och tänker till lite men det verkar svårt- Energiskog är ett fint alternativ att odla på stället och passar då in och fyller den miljövänliga kvoten -voilá

   Gilla

 2. Sorry tjejen, men det där är så himla typiskt: ” Jag är inte emot solceller, men de ska inte placeras här”. En klyscha som du/ni inte är först med att yttra. Å vad är det för fel med solceller ”framför er dörr” då?

  Gilla

  1. Jag blir litet besviken, BP. Du kan omöjligt ha läst våra 19 sidor i överklagandet om du bara lyfter fram NIMBY-argumentet. Det är mycket text och många källor, men jag rekommenderar dig att åtminstone läsa första och sista sidan samt rubrikerna, så får du en litet aning om vad det handlar om. Det här är så otroligt mycket större än bara ”inte på vår bakgård”. Det handlar om livsmedelsförsörjning, riksintressen, djur och natur och säkerhet. Och om att det är bråttom att visa upp konkreta resultat i energiförsörjningsfrågan inför nästa års val. Vilket visar sig i att regeringen ändrat reglerna för bygglov så att man inte behöver söka bygglov för själva panelerna, i det här fallet ett område stort som 72 fotbollsplaner, utan bara för 13 transformatorstationer. Man vill skyffla igenom solcellsparksärenden utan att få något motstånd. Vi som anser marken olämplig på grund av de orsaker vi anger i överklagandet kan inte argumentera mot solcellspanelerna, de ligger utanför bygglovet trots att de har så stor inverkan. Skall jag lyfta fram ett enda argument mot solcellsparken på just detta område så är det livsmedelsförsörjningen. Läs första sidan i överklagandet så ser du hur kortsiktigt ett beslut om en solcellspark på livsviktig jordbruksmark är för framtiden, och inte bara inför nästa val.

   Gilla

  1. Tack, Therese. Man lever i sin lilla bubbla och tror att i Sverige sköts allt i demokratisk anda och vi kan överlåta till politikerna att föra vår talan. Det här visar hur viktigt det är att själv sätta sig in i det som sker i samhället och själv läsa på för att inte bli förd bakom ljuset av ekonomiska skäl eller någon eller någras personliga skäl (makt).

   Gilla

 3. Alltså jag blir verkligen såå ledsen och får en klump i magen av att de bara kör rakt över och utan att ens försöka öppna ögonen för vad de håller på med!! Vi kommer sitta här stirrandes över ett svart plåthav som även kommer slå ut vår teknik/radioskugga strålningar och gud vet vad och INGEN jävel bryr sig om hur det blir för hushållen runt om. FY FAN vilket jävla Land detta är!! Giriga bönder och annat pack… dra dit pepparn växer

  Gilla

  1. Det är så här det går till, de för fram sina argument och vi våra. Om man skall hårdra det så gäller det även rättegångar där exempelvis mördare står inför rätta. Advokater försvarar dem med argument som är till deras fördel, och åklagaren lyfter fram argument som styrker brottet. Det är demokrati. Det riktigt läskiga är att kommunen inte inväntade yttranden från berörda innan de bestämde sig informellt för att bevilja bygglov. Det är maktmissbruk och definitivt inte demokrati när beslutsfattarna ignorerar den demokratiska processen.

   Men jag förstår såklart vad du menar. Bonden som äger marken ser en bra inkomstkälla och arrenderar ut den till EnergiEngagemang som tjänar rejält med pengar just nu eftersom solcellsparken ligger i tiden. Jag tror inte att han tänker på annat än hur han skall få lönsamhet i marken under sin livstid. Att vi kommer att stå utan odlingsbar mark 2070 på grund av den globala uppvärmningen bryr antagligen inte han sig om, den smällen drabbar nästa generation.

   Var lugn ändå, tycker jag. Kommunpolitikerna och kanske Länsstyrelsen har sin agenda. Avslås vårt överklagande går vi vidare till Mark- och miljödomstolen, där måste bemötandet bli mer seriöst än det hittills varit i kommunen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.