Jäskorgar för surdegsbröd

jäskorg rund bk

Just nu kan man köpa jäskorgar hos Bagaren & Kocken för 149 kr per styck, så passa på om ni gillar att baka surdegsbröd!

Jag var osäker på hur stora jäskorgar man behöver, men hos Bagaren & Kocken får man perfekt tips om det. De anger hur stora degar jäskorgarna är anpassade för. Jag brukar göra en deg som väger drygt 2 kg, som jag bakar ut tre bröd av. Här finns receptet på det.
.

jäskorg bkRunda matbröd blir finast, men de ovala är mer praktiska. Det blir lagom stora skivor tycker jag.

Jag har provat att jäsa mina surdegsbröd på litet olika sätt. Dels i en kastrull med mjölad handduk i, dels i vanliga brödformar. Surdegar är veka degar som behöver stöd när de jäser för att inte flyta ut. Men när de har jäst klart skall de inte gräddas i formarna, utan tippas upp på till exempel bakplåtspapper på en ugnsplåt.

Nya jäskorgar skall oljas in innan de används första gången. Sedan låter man bröden jäsa i de mjölade jäskorgarna så får man ett högre bröd. Rottingen ger ju dessutom brödet ett mönster som gör brödet vackert att se på.

Jag har beställt och hoppas få jäskorgarna innan helgen. Då är min surdeg klar att använda!

Ni förstår att jag är helt såld på surdegsbröd…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.