Gamla byggnader med en spännande historia

lås 2


Vår gård byggdes i slutet av 1800-talet. Det har bott flera familjer här, som levt helt olika liv. Varje familj har anpassat gården efter sina behov och önskemål, och det finns det spår kvar av. Som på många gårdar finns det flera byggnader för olika ändamål. Vårt gästhus/tvättstuga var till exempel drängstuga en gång i tiden. Vårt stall var förr vedförråd och vagnslider. Hönshuset har vi ju återupplivat alldeles nyligen med egna höns :)
.

jordkällare

Vissa utrymmen utnyttjar vi inte än, som den här fina jordkällaren under gästhuset. Jag hoppas att vi redan nästa höst kan fylla hyllorna och lårarna där inne med inläggningar och egenodlade grönsaker och rotfrukter.

Vi har ritningar kvar över hur de förrförra ägarna planerade att ha blomster- och örtodlingar på gården. Jag skall fota ritningarna och visa här. Det vore så roligt om vi, nästan femtio år senare, kunde förverkliga de planerna.

torsdagstema

Fler bilder på temat I like finns här.

 

 

13 thoughts on “Gamla byggnader med en spännande historia

 1. Verkligen intressanta är de dessa gamla byggnader.
  Tänk om de kunde berätta…

  Det är verkligen skoj att gå fotokurser. Jag har läst ett par kurser på distans via Jönköpings univeristet – precis så som du beskriver att du vill ha det med inlämningsuppgifter etc. Mycket givande och inspirerande.
  Kolla länken. http://www.moderskeppet.se/distans/
  Tyvärr är kurserna nedlagda nu. Kanske finns nå´t liknande? Bara att googla.

  Liked by 1 person

 2. Hoppas att planerna är genomtänkta och fungerar även nu i modern tid, det vore ju toppen att föra en ouppfylld plan vidare!
  Och visst är det något speciellt med gamla hus och allt de varit med om?

  Liked by 1 person

 3. Så himla roligt med gårdshistoria. Väldigt vackert verkar ni ha det. Vår gård är omnämnd redan på Gustav Vasas tid men här finns inte så charmiga hus trots att vårt boningshus är från början av 1800talet. Må så gott.

  Liked by 1 person

 4. Så spännande med en gammal gård med olika byggnader att upptäcka och vårda! En jordkällare är väl bästa tänkbare förvaringsplats för grönsaker och rotfrukter! Jättefina bilder! Gammalt och nött med patina är ofta vackrare än nytt och fräscht!

  Liked by 1 person

 5. Så spännande med ett gammalt hus, det sitter så mycket historia i väggarna! Roligt att ni har ritningarna kvar från de förra ägarna, ska bli roligt att följa era projekt!

  Liked by 1 person

 6. Så spännande att bo i ett så gammalt hus med en lång historia bakom sig som präglats av de som bott där. Gillar verkligen din första bild, så enkel men säger ändå så mycket. Vilken tur att ni har ritningarna kvar och roligt om ni kan förverkliga de gamla planeran om odlingarna på gården.
  När vi flyttade till Malta bodde vi de fem första åren i ett så kallat Townhouse från slutet av 1800-talet. Ett helt fantastiskt hus med många detaljer, vinklar och vrår men också vissa nackdelar som fukt och annat. Ibland längtar jag ändå tillbaka…

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s