Flera gravhögar och en hästparkering

Är ni också sådana som lägger märke till roliga, vackra, kluriga eller konstiga skyltar? I så fall kan ni vara med på söndagar och visa vad ni sett under veckan. BP förvaltar utmaningen. Den här gången slår jag ihop Helgbilden med Skyltsöndag.

I går hade vi en jättetrevlig dag i Västerås. Vi blev bjudna på en av mina favoriträtter; rotmos och oxbringa med senap och rabarberchutney, med äppelpaj till efterrätt. Det var så lyxigt och så gott! Så skönt att bara umgås och inte behöva tänka det minsta på mat och fika.
.

070

På vägen hem svängde vi in till Anundshög, som är Sveriges största gravhög, från 500-700 e.Kr. Den är nio meter hög och 64 m bred och gravplats för någon betydelsefull person. Här låg ett kungligt maktcentrum under järnåldern, så kanske är det en kung som ligger begravd under den största gravhögen.

Tjejerna ville rulla nedför slänten, men jag bestämde att det fick bli trapporna. Det passar sig inte att rulla nedför en gravhög. Jag fastnade dock flera gånger med opraktiska klackar mellan brädorna i trappan, och trodde att jag skulle bli den som till slut ändå rullade ned…
.

062

Det finns fem skeppssättningar vid Anundshög, och den här är den största. En skeppssättning är helt enkelt stenar som är resta i form av ett skepp. En typisk nordisk fornlämning.
.

074.

SKYLT 1

Och här kommer skyltarna till BPs Skyltsöndag! Vid Anundshög välkomnas ryttare till häst. Det finns några små hagar där man kan ha sina hästar under tiden man fyller på med litet historia och/eller fikar.
.

skylt2

Eftersom vi redan blivit bjudna på både mycket och god mat och fika, var det inte aktuellt med fika på ryttarfiket. Men det såg väldigt mysigt ut, och jag har läst menyn i efterhand och sett att de serverar vikingatallrik. Där kan jag tänka mig att fika någon gång framöver.

liten_logga_helgbilden

Fler helgbilder finns här. Och här finns fler som Söndagsskyltar.

Ha en fortsatt fin måndagkväll!

15 reaktioner till “Flera gravhögar och en hästparkering

 1. Vad jag känner mig outbildad som inte hört talas om Anundshög förut. Måste genast kolla vidare – tack för tips! Vet några som skulle kunna uppskatta en vikingatallrik …

  Gillad av 1 person

 2. Jag bara älskar skyltar! Och du har hittat några av det ovanligare slaget – har aldrig sett vare sig en hästparkering eller ett ryttarfik, ändå red jag en hel del i mina ungdoms dar (när jag skriver så, så kan jag väl inte ha slutat rida än, va? ;-) )

  Jag tycker ni skulle ha rullat nedför backen allihopa! Dom där inne skulle bara ha blivit roade, tror jag. :-)

  Gillad av 1 person

 3. MEN så varm i hjärtat jag blev nu av dina bilder och ord. Du var ju nästan hemma vid mig ;) Jag bor bara ca 5 minuters bilväg från Anundshög. Fiket kanske inte hade öppet eller inte var aktuellt att besöka MEN dom har Rättviksglass, landets godaste glass ;) vilket är ljuvligt en varm sommardag. En promenad eller cykeltur för att ta sig en härlig glass…. DET är ljuvligt!! Härliga bilder från en härlig helg :)

  Gillad av 1 person

 4. Tack för grattis! Vilken spännande plats! Både vackert att titta på och så får man lite historia på köpet. Och dessutom hästvänligt! Kul att det snart är dags att rida in din islänning. Har du ridit in någon häst förut? Unghästar är ju lite speciella. Red ett 5-årigt halvblod förut och han bockade jämt när man började galoppera för han blev så glad. Min d-ponny är 20 år och ko-lugn.
  Kul att ni varit vid Grand Canyon! Och jag gillar också Norge, precis som du. Nu var det länge sen jag var där så det blir nog inom närmsta åren. Är ju alltid så många ställen man vill till :) Ha det toppen!!

  Gillad av 1 person

 5. Gravhögar och skeppssättningar är spännande att besöka! Vackra bilder med alla höstfärger i bakgrunden och kul med skyltar som inbjuder till ”hästtrafik”!

  Gillad av 1 person

 6. Redan vid ordet rotmos började det vattnas i munnen på mig kan jag säga. Älskar nämligen rotmos med antingen fläsklägg eller oxbringa.

  Fantastiskt fina bilder från Anungshög, som ju är rätt känd, eller hur!!?

  Å tack för att du skyltar och länkar. Hästparkering tyckte jag tog priset där. En sådan skylt har jag aldrig sett – kul!

  Å visst finns det skyltar precis overallt, eller hur!!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.