Gamla dörrar med en historia att berätta

Temat för Fototrissen den här veckan är Dörrar. Ni skall få se foton jag tog alldeles nyss, i det grådisiga, blåsiga och kyliga novembervädret här ute hos oss i Roslagen.
.

dörr a

De här gamla dörrarna borde vi egentligen byta ut. Glaset är tunt och släpper in mycket kyla på vintrarna. Men det är inte så enkelt som man kan tro att hitta dörrar med samma mått som riktigt gamla dörrar. Dessutom vill vi bevara stilen på vårt hus och inte förstöra husets charm.
.

dörr b

Gården byggdes 1894, så under en lång period fanns det varken vatten eller avlopp inomhus. Det var antagligen hit man gick, till utedasset. Och klokt nog byggde man det i anslutning till ladugården, eftersom det var där man tillbringade mycket tid. Dörrskyltarna är dock moderna, dem har Patrik täljt
.

dörr c

Förr odlade man själv de rotfrukter man behövde för husbehov och till djuren. Därför finns det ofta jordkällare på gamla gårdar, för att kunna förvara rotfrukterna under året fram till nästa skörd. Här är dörren till en av våra jordkällare, under det som förr var drängstugan. Här inne finns det plats för både en potatislår och en morotslår.  När vi var på husvisning och kom in i jordkällaren stod det stora glasburkar med inlagda persikor och päron i långa rader på hyllorna. Jag lovar att det var ett väldigt effektivt försäljningsknep, för vem drömmer inte om att få bo i en Bullerbyidyll där tiden verkar ha stått stilla och allt känns genuint och äkta.

banner_2011_250x79_black sepia orange

Fler fototrissar på temat ”Dörrar” finns här.

Ps. Apropå gamla hus och husens historia, och hur man underhåller gamla hus, får ni inte missa första delen i den nya tv-serien ”Det sitter i väggarna”. I kväll klockan 20.00. Det kommer att bli väldigt spännande – vi kommer att sitta bänkade!

Ps 2. Om ni vill se litet försenade bilder till fototemat ”Skyltsöndag”, bilder från hur jag fattade ett självständigt beslut, och därmed råkade bryta mot lagen.., är ni välkomna att titta in snart igen…

 

 

9 reaktioner till “Gamla dörrar med en historia att berätta

 1. Så fina dörrar! Roligt att se hur ni har det. Älskar jordkällare!! Förstår att ni inte vill byta de fina ytterdörrarna på huset mot vad som helst. Bättre att hänga upp ett draperi på insidan under vintern :)

  Gillad av 1 person

 2. Vilka fina dörrar med historia! Kan du inte hänga ett snyggt draperi framför glasdörrarna, det tror jag hjälper långt under vintern.
  Kul att ni föll för jordkällarcharmen, gissar att du inte fyllt på de tomma förråden än.
  Och så hoppas jag att teveprogrammet finns på Play av något slag, jag hinner ju inte se på alla program!

  Gillad av 1 person

 3. Säger bara, visst är det en fördel att ha ett gammalt hus på landet, du är nog bland dom som hade närmast till dina trissobjekt. Fast och andra sidan så slapp ju vi andra måla och pyssla om våra så det jämnar väl ut sig :) Jättefint hus med fina dörrar.

  Gillad av 1 person

 4. Eran jordkällare så ut til å være i veldig godt behold! (Jeg avundas er!) Dessverre får jeg ikke med meg første del av ”det sitter i väggarna”, men takk for tips- neste mandag jobber jeg ikke- da skal både gubben og jeg benke oss foran tv-en. Kari

  Gillad av 1 person

 5. Behåll dörrarna såklart :) Dom går visserligen att beställa hos en bra och duktig snickare… Kul att ni bevarar de övriga dörrarna också :) Personlig fin triss :)

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.