Julstämning i ett 1800-talshus

Jag funderar på vad det är som gör att man känner julstämning, egentligen..?

Många önskar att det skall komma snö, så att det blir julstämning. Men jag har upplevt jular med mycket snö, då jag ändå inte känt någon speciell julstämning, och jular med barmark och + 13 grader som i år, då jag tycker att det är väldigt mysigt. Jag vet inte om det är julstämning precis, men det är mysigt helt enkelt.
.

trappan 1

Delvis beror det nog på huset vi bor i. Det är ett gammalt hus från slutet av 1800-talet. Gamla hus har ofta en atmosfär som inte finns i ett nytt hus. Huset är inte bara väggar, golv och tak. I ett gammalt hus får man en känsla av att vara del av en kontinuitet. Jag tycker att det är en ganska häftig känsla att människor ända sedan 1800-talet har upplevt samma saker i det här huset som vi. Här har man arbetat, bildat familj, levt och dött.
.

äpplen

Det gör ingenting att det är rena vårvädret, det är mysigt i alla fall.

 

 

En reaktion till “Julstämning i ett 1800-talshus

  1. Intressant läsning! Jag har ocksà fuderat över det här med julstämmning. Innan trodde jag att jag behövde fira jul i Sverige och helst ocksà ha snö för att känna julstämning. Nu vet jag att det inte är sà. Vi har haft en väldigt lugn jul, hemma bara vi 4. Min man jobbade hela dagen pà julafton sà det var nästan en vanlig dag förutom julmiddag pà kvällen. Vi har ocksà otroligt milt väder och ändà tror jag att det blev en av de bästa jularna pà mànga àr. Det handlar nog mycket om minnen, dofter, smaker och att àterskapa dessa för att känna den där riktiga julstämningen. Jättefina bilder fràn ert julpyntade hus!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.