Januari börjar med oxveckor

januari collage

Oxveckor kallas de nio veckor efter jul fram till slutet av februari. Mörkt och kallt och man är mitt i vintern, det kan nog vara jobbigt för många.

  • Litet småjobbigt blev det även för oss, när Patrik första dagen efter jul- och nyårsledigheten åkte till jobbet och jag var ensam vuxen hemma. Det började med att jag vaknade redan vid femtiden, av känslan att något inte stämde. Efter ett tag insåg jag att utebelysningen på vårt balkongräcke inte lyste…  – 25 grader utomhus och + 13 grader inomhus, strömavbrott…. Jag försökte använda mobiltelefonen för att ringa Vattenfall och felanmäla, men täckningen var så dålig att det nog tog tio minuter innan jag kunde klicka fram till rätt sida.
  • Spisen hade hängt sig på grund av strömavbrottet och gått in i barnsäkert läge. När strömmen kom tillbaka försökte jag hitta instruktioner om hur man ska återställa spisen. Jag försökte allt, men ingenting fungerade. Till slut skruvade vi ur proppen för spisen, och då gick det bra. Luftvärmepumpen hade det tufft i kylan och kämpade på, men det blev inte varmare inomhus. Jag hade ridoverall och mössa inomhus hela dagen och barnen satt under filtar.
  • Och så försvann lyset i köket… Jag försökte lokalisera vilken propp som går till köket, skruvade ur och bytte till en ny. Ingenting hände. Kom till slut fram till att det måste vara en av huvudsäkringarna, som sitter i stallet. Och där var det också strömlöst. Panik! Samma huvudsäkring går ju till hönshuset, så inga värmelampor fungerade med andra ord. Ned i stallet och prova mig fram vilken säkring det kunde vara. Tur att jag har en bra pannlampa, så att jag kunde fixa med båda händerna fria.
  • Gick in när det var klart. Insåg efter ett tag att det inte var något tryck i vattenstrålen i köket. Tänkte worst case scenario förstås – ”hydroforrummet bredvid stallet har inte klarat att hålla värmen i kylan, så vattnet har frusit…” Men vi hade tur. Hydroforen hade bara slagit av när det var strömavbrott, så det räckte med att trycka igång den igen. Det gällde bara att hitta rätt knapp för det… Den visade sig sitta under ett plastlock som man måste skruva bort med skruvmejsel för att komma åt.
  • Jag tänkte faktiskt inte tanken, att jag ville flytta till en lägenhet i innerstan (vilket har hänt ett antal gånger tidigare, när livet på landet visat sig från sin värsta sida), men jag var rejält trött. Och känseln hade försvunnit i kinderna och på hakan, de var illröda i ett par dagar efteråt, så till den grad att tjejerna påpekade det – tack för det ;)
  • Japp, så började januari. Vi hade ett par strömavbrott till senare, men då blev jag inte lika stressad över det, eftersom jag visste vad som krävdes för att åtgärda det. Dessutom började jag elda i spisen, för att inte belasta radiatorerna så mycket.
  • Förutom kylan och strömavbrottet som man omöjligen kan gilla, så var januari en bra månad. Vi hade pysselträff här, vilket var väldigt trevligt, som alltid på våra träffar. Skolan började och vi kom igång med rutinerna. Jag fick min bil åtgärdad och jag hann i alla fall läsa ut fyra böcker, som var ren nöjesläsning. Månadens sista dag var vi på Rival och såg ÄGD, väldigt mysigt det också. Och roligt :)

 

Det var januari. Nu är vi redan inne i februari, och i februari väntar en hel del roligt att se fram mot. Jag hoppas dessutom att provsvaren kommer att visa att jag är kärnfrisk, och borde masa mig iväg till gymmet fortare än kvickt! Det kan hända att jag provar hur det känns redan innan dess. Hoppas att ni haft en bra start på året, annars är det bara att tänka att vi just nu tar oss igenom oxveckorna, så håll ut!

4 thoughts on “Januari börjar med oxveckor

  1. Oj vilken start du fick på årets första månad. Kunde riktigt känna känslan… Har ju själv bott på landet med gård och vedeldat hus under många år så jag kan förstå din oro… Men det är nåt visst ändå med att bo och leva så och jag kan sakna det. Nu blev det naturligt för min del att flytta pga separation så nu är livet lite annorlunda men det finns inget som säger att jag aldrig kommer att bo på landet igen någon gång. Härligt att läsa om ÄGD :) Vi ska dit i slutet på februari och se föreställninge och det ser jag fram emot. Har bara hört positivt om den. Må så gott :)

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.