En helg med goda vänner, mat och schlagermusik

mazarinkaka

Under pingsthelgen skulle vi få våra schlagerintresserade vänner som gäster, så innan ens tupparna hade vaknat på lördagsmorgonen började jag med att baka den här mazarinkakan från Lotta Lundgrens otroligt humoristiska och vackra bok. Jag skall berätta mer om den kokboken i ett eget inlägg, den är faktiskt helt fantastisk. Kakan åt vi med grädde till eftermiddagsfikat när hela gänget var samlat.
.

skagensnittar

Det är så trevligt när vi träffas och vi har alltid massor att prata om. Och jag som gillar omväxling lät våra gäster vara testgrupp till några recept jag inte provat tidigare. Till exempel de här 80-talsinfluerade entrérullarna i väntan på förrätten.

För 10 personer

500 g oskalade räkor
3 kokta, kalla ägg
1 1/2 dl majonnäs
3/4 dl finskuren dill
3-4 msk riven pepparrot
salt och peppar
4 ark mjukt tunnbröd
100 g svart stenbitsrom

 1. Skala och hacka räkorna och äggen grovt.
 2. Blanda hacket med majonnäs, dill och pepparrot. Smaka av med salt och peppar.
 3. Lägg skivorna med den mörkare sidan upp. Fördela räksmeten jämnt på de fyra bröden.
 4. Rulla ihop dem ifrån den smalaste sidan som en rulltårta.
 5. Skär rullarna i lagom stora bitar.
 6. Klicka på en tesked rom på snittytorna och garnera med dillkvistar.

Isabella gjorde dessutom våra favoriter sedan tidigare, baconlindade halloumistavar med chilikrydda. Skär halloumi i stavar, krydda med chiliexplosion, linda bacon runt och in i ugnen tills rullarna fått fin färg. Stick ned en tandpetare i varje, ät och njut!
.

lunch

Till förrätt åt vi parmalindad sparris med mozarella och salsa av mango, paprika och lök. Till varmrätt hade jag fått inspiration i BPs blogg, där hon lagt upp en bild från Vapiano. Maträtten på den bilden gjorde mig så sugen på pasta till middag, så jag klickade in på Vapianos meny och googlade sedan efter ett recept med samma ingredienser. Det blev ett recept från Jamie Oliver; tagliatelle med vitlöksdoftande entrecote i senapssås. I dag åt jag rester till lunch (bilden), men utan kött. Lika gott i dag :)
.

glassbakelse-melba

Till dessert hade jag tänkt göra mandelkorgar med jordgubbssås, glass och persikor. Jag borde ha använt mig av receptet här i min blogg till mandelkorgarna, för de jag gjorde den här gången blev inte bra alls. Det slutade med att det inte blev några korgar att servera glassen i, utan kakor. Men smaken var god. Och den här gången kokade jag frysta jordgubbar någon minut och mixade dem sedan med ungefär 1,5 dl florsocker per 500 g jordgubbar. De flesta gillar söt jordgubbssås bättre än sur, så då fick det bli socker i såsen.
.

ryssland-jpg

Som ni förstår blev det massor att äta, men alldeles för litet sömn under helgen. Jag somnade visserligen (som vanligt…) under omröstningen i eurovisionsfinalen, men vaknade till att Ukraina segrat. Själv tyckte jag att Ryssland, Polen och Österrike var bäst. Startfältet var ovanligt bra i år tycker jag, men jag var inte särskilt engagerad i att just Sverige skulle vinna eftersom vårt bidrag inte var i min smak. Polens bidrag lät däremot litet som David Bowies låtar ”Life on Mars” och ”Space Oddity”, inte dåligt alls med andra ord.
.

jackie miss big och hedda

På söndagen gick jag ned i hönshuset för att hämta ägg till frukosten. Då insåg jag att en av våra hönor legat på samma plats i flera dagar, och hennes kam var mycket blekare än normalt. Om allt går vägen blir det tydligen kycklingar snart :) Här sitter hon i Jackies knä, när hönsen precis flyttat hem till oss förra sommaren.

Efter fortsatta intressanta samtal på förmiddagen, med två avbrott för att skjutsa Jackie till och från ett kalas, tänkte jag läsa vidare i min bok när våra gäster åkt hem. Istället somnade jag och sov i tre timmar. Jag drömde märkliga drömmar, men i en dröm löste jag hur jag skall kunna hålla hönan med kycklingar avskiljda från resten av hönsflocken. Praktiskt :)

springfloden1

Sedan var det dags för sista delen av ”Springfloden”. Jag tycker att de lyckats väldigt bra med både passande skådespelare för rollerna och en handling som följer boken nästan helt. Hoppas att fler böcker i serien blir filmatiserade.

Fler helgbilder finns här hos Marit!

20 reaktioner till “En helg med goda vänner, mat och schlagermusik

 1. Lotta är en Idol med stort I här hemma, ja det är såklart Jamie också! Jag har gjort många av Lottas rätter från hennes insomnade blogg, har några återkommande favoriter som är helt fantastiska! Är kakan från hennes första bok eller från den nyare?

  Men det där med ”schlager” fattar jag inte, det är många år sedan schlagern dog och numera är det en musiktävling – både den svenska och ESC. Den dag svenskarna släpper schlager-ordet kanske fler fattar att det är modern musik som gäller ute i Europa? Jag gillade svenska bidraget, ungt, modernt och annorlunda. Samtidigt gillade jag polska bidraget som var gammalt och tryggt ;-) är så glad att han fick se sin låt segla uppåt i resultatet av publikens röster när juryn sågat honom så hårt! Vinnarlåten gav mig gåshud från tårna till huvudet, men den lär glömmas bort lika fort som det dramatiska österrikiska som vann förrförra året.

  Ser fram emot bilder på små kycklingar, så mysigt!

  Gillad av 1 person

 2. Oj, vad det ser gott ut. Undrar om jag hade orkat äta så mycket på en kväll :D
  Schlager är inget för mig och jag tittar inte på det heller men man kan väl ändå äta gott i vänners sällskap. Härliga bilder!

  Gillad av 1 person

 3. Spännande mat :) Mazarinkakan måste varit pricken över i:et :) Melodifestivalen klarade jag mig utan, såg först idag på det s.k.. vinnande bidraget och tur man inte tittade… Så fin bild när hönan sitter i Jackies knä :) Däremot Springfloden tittade jag på, måste vila mitt ben… Trevliga bilder hela helgen!

  Gillad av 1 person

  1. Mazarinkakan blev överraskande god, jag skall lägga upp receptet här i bloggen. Det är nog med eurovisionsfinalen som med många underhållningsprogram på tv, lättsamt och inget man lägger på minnet. Men Springfloden har varit väldigt bra, den serien har de lyckats med tycker jag. Men vad har hänt med ditt ben, det har jag missat..? Skall titta in hos dig strax.

   Gilla

 4. Wow….det där lät hur gott som helst ! Något för mig att planka av framöver :) Gillar verkligen att du delar med dig av allt gott du gör.
  Jag gillade också Springfloden och har sett fram mot det varje vecka.
  Önskar dig en ny fin start på en ny vecka !
  Kram från Marie

  Gillad av 1 person

 5. Så otroligt mycket gott du bjöd på under helgen, tunnbrödrullarna har jag sparat receptet på. De borde vara perfekta på ett buffébord eller på utflykt. Vad mysigt med små kycklingar, perfekt att du redan drömt fram hur du ska lösa det :).

  Gillad av 1 person

  1. Kul att du gillar den :) Den kan nog passa till påsk också, den liknar ju en påskkäring litet grand, eller en groda med ett näckrosblad kanske. God var den i alla fall. Jag är så förtjust i våra höns, och våra Orpingtons, de på bilden är helt underbara fåglar, så milda och trevliga. Tupparna vi har är supertrevliga Brahmor, så kombinationen måste bli jättebra. Jag lovar att visa bilder om det blir kycklingar :) Ha det bra du också!

   Gilla

 6. Vilka konstverk du har skapat! Snacka om att ögat får njuta för fullt här – nog så viktigt vad gäller mat. Himla kul att du inspirerades av mitt blogginlägg om maten på Vapiano. 1 000 tack för länken förresten.

  Jamie Oliver är min absoluta favo kock. Har alla hans kokböcker och vi har testat de flesta av hans recept:-)

  Å receptet med Halloumistavar ska jag absolut testa. Älskar Halloumi:-)

  ESC – där såg jag bara snabbspolningen och omröstningen. Är ingen fan av schlager, men tyckte som du att Frans var urtrist. Dessutom satt det inte helt fel att Ukraina tvålade till Ryssland. Mina favon var nog Australien, Bulgarien och Frankrike – av det lilla jag såg alltså.

  Ska bli skoj att se de nykläckta kycklingarna på bloggen. Vi hade ju ockå hönsgård när jag var liten och jag har nog inte sett små kycklingar sedan dess.

  Gillad av 1 person

  1. Tack, jag är galen i mat som du kanske förstått redan ;) Jamie Oliver är otroligt inspirerande och jag gillar hans mjuka personlighet som tyder på äkta självkänsla och inte bara en påklistrad fasad. Jag har konstigt nog ingen av hans kokböcker, det måste jag önska mig i födelsedagspresent :) Håller med dig om Ukraina-Ryssland. Även om jag inte kommer att lyssna på Ukrainas låt, så kändes det ändå ok att den vann. Australien var bra, liksom Bulgarien och Frankrike, förutom dem jag nämnde i inlägget. Jag tyckte för ovanlighetens skull att många låtar var helt ok i år. Kul att du haft hönsgård, jag hoppas det blir kycklingar här, då skall jag visa dig bilder på dem :)

   Gilla

  1. Tack, det var kul att laga sådant jag inte lagat tidigare :) Och Lotta Lundgrens recept på mazarinkakan var väldigt gott, den skall jag lägga upp recept på här i bloggen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.