Hur sparar ni era foton?

Jackie som inte ville ligga åt vanligt håll i vagnen, utan titta ut över bakre kanten där hon hade bättre uppsikt :)
Jackie, som inte ville ligga åt vanligt håll i vagnen, utan åt andra hållet där hon kunde titta ut över bakre kanten och få bättre uppsikt :)

 

Till slut tog jag mig i kragen och laddade ned de foton jag sparat på en gammal dator som är på upphällningen. På den hade vi foton från 2010-2015. Många foton… Fler än 10.000 stycken. Det vore inte kul om de försvann, så nu har jag gått igenom år för år, mapp för mapp med bilder, och skapat nya mappar med bilder som jag skall skicka till Crimson för utskrift.

Foton från 2005-2009 finns på cd-skivor, vilket inte var en bra idé. Jag har försökt öppna dem på min nuvarande dator, och det fungerar inte. Jag skall fixa det på något sätt, men till att börja med skall jag skriva ut de mest minnesvärda bilderna från de senaste sex åren, så att det inte händer samma sak med dem.
.

Bella på sin första herrgårdsövernattning, där hon visst hittade en kompis ;)
Bella, på sin första herrgårdsövernattning, där hon visst hittade en kompis ;)

 

Mitt sätt att bevara bilder

 • När jag har fotat laddar jag ned bilderna nästan omgående till datorn. Där sparar jag dem i olika mappar efter datum, eller händelse om det är något speciellt tillfälle eller speciellt tema.
 • Jag har laddat ned alla foton från tidigare datorer till cd-skivor, men som jag berättade tidigare i inlägget var det inte särskilt smart. Nu måste jag försöka lösa problemet med att min dator inte kan läsa cd-skivorna…
 • De senaste årens bilder dubbelsparar jag på dels datorn, dels en extern hårddisk.
 • Eftersom bloggen fungerar som en slags bilddagbok för oss, sparas ju en del bilder på det sättet också. De bilder som finns på Facebook och Instagram kommer antagligen att försvinna ut i cyberspace så småningom när jag ledsnat helt på den typen av sociala forum, som jag tycker innehåller för få intressanta texter och bilder.
 • Sist, men absolut inte det sämsta alternativet, är att skriva ut bilderna på papperskopior. Ibland skriver jag ut själv hemma. Jag har också precis beställt ett gäng bilder från Crimson, och när jag är klar med genomgången av alla äldre foton skall jag beställa ett gäng av dem också. Papperskopior känns trots allt som det säkraste alternativet, och det bästa om man vill titta på bilderna ibland. Jag tänker sätta fart med att scrappa Project Life-album nu, ett slags förenklade scrapbokingalbum där man inte lägger ned så mycket tid på att dekorera som när man annars scrappar. Litet som en tillbakagång till vanliga fotoalbum i plastfickor, med den skillnaden att man skriver mer om bilderna och på fina kort som finns att beställa.

 

Hur gör ni för att bevara era bilder? Berätta gärna!

Ps. Apropå Crimson fotolabb var jag skeptisk till att beställa framkallningar därifrån efter en omgång bilder som inte blev bra. Men det var för flera år sedan. Den här gången blev de till 100 % så som jag ville ha dem, både i storlekar och färger. Jag hade redigerat bilderna litet innan jag skickade iväg dem och ville inte att labbet skulle göra några korrigeringar, så för varje bild kryssade jag i ”rör inte min bild” som fanns som ett alternativ.

33 reaktioner till “Hur sparar ni era foton?

 1. Oj, här måste ja nog tänka efter men jag är ju på semester så jag glömmer det där med ordning och reda och sparande för stunden :-) Greetings from Sarawak och fina staden Kuching !

  Gillad av 1 person

 2. Jag gör årsböcker en för varje år via Ifolor, samma som Anne, deras program fungerar bra och man behöver inte göra allt på en gång, utan allt sparas tills man har tid nästa gång. Ofta kommer det erbjudanden så man får rabatt, deras prissättning är helt ok och kvaliteten bra. http://www.ifolor.se

  Bilder sparar jag på externa hårddiskar, och varje år har egen mapp, sedan varje dag en egen mapp där datum är kvar och skriver i en liten text var jag ha fotograferat, för mej fungerar det bra och jag kan hitta bilderna rätt snabbt. Men men då man börjar se på naturbilderna som man har t.ex från 2010 kunde jag nog radera dem, man vill ju ta nya!!! Resor och viktiga händelser kan man ju spara, så en regnig dag blir det nog städning i mapparna…

  Gilla

  1. Jag skall absolut kolla upp ifolor, det verkar ju vara ett smart alternativ.

   När jag sorterar i mapparna nu, inser jag att man faktiskt utvecklas i sitt fotograferande. Och jag insåg att mitt gamla kit-objektiv, som följde med kamerahuset, inte håller måttet. Jag ser på äldre bilder att fokus inte verkar fungera och det är inte tillräckligt ljusstarkt. I julklapp fick jag ett Canon EF 50/1,4 USM som är mycket bättre. Jag använder det nästan hela tiden nu, utom för macrobilder. Men jag saknar ett ljusstarkt vidvinkelobjektiv. Hur som helst insåg jag när jag går igenom bilderna, att det lönar sig att öva vidare med kameran :)

   Gillad av 1 person

   1. Javisst utvecklas man det ser man ju på sina gamla bilder, det är så rolig hobby, är du med i någon fotoklubb, det gav nog mej en stor pusch framåt, och så har vi trevligt då vi alla är likatänkande, flera nya vänner har jag fått som jag är ute o fotograferar tillsammans med, då lär man sej av varann också. Oj du har riktigt ett superbra 50mm, de fasta objektiven ger verkligen skärpa. Jo vi kämpar på… Hälsningar från vår husvagnsplats som är ute vid havet, om en stund ska jag gå o se om det blir nån fin solnedgång i kväll. Ha en finfin kväll du också!

    Gillad av 1 person

   2. Jag skall kolla upp vad det finns för fotoklubb i närheten, jag förstår att man lär sig massor, och så kul med andra som har samma intresse :) Ha en jättefin kväll du också! Det låter mysigt att övernatta vid havet.

    Gilla

 3. Jag gör som du. Lägger in på datorn efter varje fotografering, sorterar i mappar med datum och beskrivande text. Kopierar över til lextern hårddisk. Och förut skickade jag över dem till molnet också men det var länge sen nu, skydrive.
  Gjort någon fotobok ibland.
  Visst är det kul med gamla bilder. Roligt att se från er USA-resa :) Och stort grattis i efterskott! Kram

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket, du kom ihåg det :)
   Jag borde kanske också skicka över bilderna till molnet, jag fasar för att det skulle bli en brand och alla bilder försvann. Ligger de på andra platser också skulle det kännas tryggare.

   Gilla

 4. Jag sparar på extern hårddisk men nu är utrymmet slut så i väntan på en ny blir det cd-skivor, usb-minnen och i mappar på datorn…

  Gillad av 1 person

  1. Det är ju bra med många alternativ, säkrare. Egentligen skulle man väl ladda upp på en så kallad molntjänst, så att bilderna finns på en server någon annanstans och inte bara hemma, om man skulle få inbrott eller, hemska tanke, att huset skulle brinna. Av alla materiella saker man har är nog fotona det viktigaste för mig.

   Gilla

 5. Jag är fruktansvärt slarvig med detta måste jag erkänna, har en extern hårdisk och borde nog säkerhetsuppdatera snart. Sen har jag fotoskrivare som är lika dyr att använda som kul.När jag bytte upp mig med datorn för snart två år sedan ingick Iphoto och det mesta ligger kvar där, plus en himla röra på skärmen.

  Gilla

  1. Håller med dig om fotoskrivare. Men jag vet inte hur många olika jag avverkat nu, det blir alltid något trassel med färgerna. Den jag har nu skriver ut väldigt fina bilder, men jag bara väntar på att hela bilderna skall skrivas ut i någon grön ton, som har hänt ett par gånger. Nu när jag känner att jag har bråttom, eftersom jag fått oron i huvudet att bilderna skall försvinna, sorterar jag, snabbredigerar och skickar iväg till Crimson. Det går snabbare än att skriva ut själv, och jag gissar att det blir billigare än att skriva ut själv, med tanke på hur dyra färgpatronerna är. Sedan, när allt är säkrat och klart, då skall jag skriva ut bilder själv igen, i det format jag vill.

   Gilla

 6. Jag sparar på min dator och på en extra hårddisk. Sen på instagram också.
  Vad jobbigt med cd-skivorna som inte går att läsa. Jag hoppas verkligen de töser sig! Sina foton vill man inte förlora!

  Gilla

  1. Bra med flera olika platser för bilderna, det ökar ju säkerheten. Instagram är bra, och Facebook om man har det. Och bloggen om man lägger upp privata bilder där. Håll tummarna för att jag lyckas öppna cd-skivornas filer och få ut bilderna :o

   Gilla

 7. Jag sparar inte längre mina bilder på datorn utan på Dropbox som är en molntjänst, jag har Dropbox Pro och betalar 99 kr i månaden för 1 TB lagringsutrymmet, där har jag dem sorterade under år, månad och även vecka. Det är det bästa alternativet för mig eftersom jag då kommer åt mina bilder från flera datorer, telefonen och även paddan. Jag försöker också tagga bilderna med några nyckelord så det ska vara lättare att hitta en speciell bild om jag vill det. Jag sparar jag dem också på en extern hårddisk.

  Gilla

  1. Det låter ju jättebra, mer kan man knappast göra, förutom att skriva ut dem då förstås som papperskopior. Du har ju din blogg också, som en extra säkerhet. Jag har hämtat bilder från min egen blogg ibland när jag inte hittar dem någon annanstans.

   Gilla

  1. Ja, det är ju bättre än att bara ha dem på datorn. Själv är jag orolig för att teknikens utveckling kommer att rulla på i samma takt som hittills, och att man kommer att behöva nya tekniska prylar för att kunna ta fram bilderna om ett par år.

   Gillad av 1 person

 8. En sak är helt säker; Jag är alldeles för dålig på att sortera – det evigt dåliga samvetet!
  Men, annars ligger de på två hårddiskar – min förhoppning är att inte båda ska krascha på samma gång!

  Gillad av 1 person

  1. Smart med två hårddiskar! Nu när jag börjat fundera på säkerheten för bilderna gnager oron i bakhuvudet för att bilderna skall försvinna, så jag ägnar massor med tid till att sortera och skicka iväg bilder för framkallning till papperskopior.

   Gilla

 9. Jag sparar bilder månadsvis på datorn. Allt kopieras också till en extern hårddisk. I början brände jag också skivor, antagligen inte till någon nytta😉 Ungefär varannan månad brukar jag beställa papperskopior, oftast från Fujifilm när de har erbjudande om 100 gratisbilder(smålänning)😂 De är dock inte så bra om man framkallar Instagrambilder med ram för då beskär de fel och en del av ramen försvinner. Har varit nöjd när jag framkallat hos Crimson👍🏻 Jag har gjort fotoböcker halvårsvis och använt Fuji även där, men nu har jag bytt dator och de har inget bra program till Mac så jag tänkte testa Ifolor istället, men det är ju det där med att ta sig tid😁 Fina bilder på tjejerna💞

  Gillad av 1 person

  1. Du verkar ha koll på hur man skall spara bilderna, jag hoppas att jag snart också är ikapp och har säkrat alla bilder. Tidigare när man skickade in filmrullar var jag noga med att sätta in dem i album och skriva till, men sedan det blev enkelt att bara ladda upp dem på datorn blev det mycket sämre med det. Jag har ägnat tre dagar åt att redigera och skicka iväg bilder till Crimson, och har nog lika mycket kvar… :o Sedan skall jag ta itu med att få liv i CD-skivorna och bilderna på dem. OCH sätta in allt i album. Jag har massor av project Life-material som jag skickade efter för evigheter sedan och som bara legat där oanvänt, jag tror jag gjorde några enstaka sidor bara, men nu blir det sommarens projekt :)

   Gilla

   1. Härligt sommarprojekt😉 Jag ligger många år efter nu med att sätta in bilderna i album, vilket jag alltid gjorde innan. Problemet med det digitala är ju att man tar så mycket mer bilder än man gjorde på filmens tid. Köpte också lite PL-material, men har inte kommit till skott med det heller🙈

    Gillad av 1 person

 10. Precis som du laddar jag omedelbart ner bilderna jag tagit på datorn. Å det där med sortering – ja, har totalt ungefär 40 000 bilder i fyra olika mappar, då man bara kan spara 10 000 i en mapp ich och med att kameran sedan börjar räkna på 1 igen…

  Sparar endast semesterbilder i separata mappar. Backup hade jag på en extern hårddisk som kraschade efter bara några månader. Tackade ”ödmjukast”, då datorn kraschade ungefär samtidigt. Suck!

  Har aldrig brännt CD-skivor, men backup-ar nu bilderna ungefär en gång i månaden på usb minne.

  Papper håller. Fråga de gamla egyptierna;-) Problemet där är att de missfärgas efter några år. Många av mina gamla foton från den analoga stenåldern är oigenkännliga i mina album nu. Men jg har som tur är negativen kvar.

  Fotoböcker har jag också varit inne på, men där måste man följa de olika företagens mallar. Å som grafisk formgivare är jag alltför kräsen där…

  Gilla

  1. Ja, risken är att de missfärgas som papperskopior, men jag är allra mest orolig för att tekniken kommer att rulla på lika snabbt som hittills, och då kommer man att behöva ladda över alla bilder till nya medier, vad det nu kan bli. Jag tänker på VHS-filmer som man inte kan se längre eftersom det bara säljs dvd-spelare. Jag räknar kallt med att det blir samma problem med foton, så jag sliter med att gå igenom alla foton och skriva ut dem jag gillar bäst på papper. Fotoböcker har jag inte kollat upp, men jag förstår dilemmat om man är grafisk formgivare. Jag hade samma känsla för de där böckerna som folk gör till barnets första år. Det var faktiskt anledningen till att jag började scrappa, jag ville göra på mig eget sätt, inte bara sätta dit bilder på förtryckta rutor och skriva förväntade texter, det blev för begränsande.

   Gilla

 11. Vilka härliga barnbilder, spännande med spegelbilden för tittar man noga så ser de inte exakt likadana ut….lustigt, kanske ett herrgårdsspöke lekte med bilden :)
  Bra tips på sidan Grimson, det ska jag kolla upp närmare, men den verkar vara bra och inte så dyr.
  Jag hade mång många foton på en dator en gång som pajade och snyft över alla bilder som bara försvann på en sekund, det vill jag inte uppleva en gång till. Därför spar jag på en extern hårddisk och jag har tänkt att jag ska skriva ut lite också :)

  Gilla

  1. Usch, nej en dator som kraschar med alla bilder, det är en mardröm… Jag har ägnat flera dagar åt att snabbredigera bilder och skicka iväg för framkallning till papperskopior. Till syvende och sist känns det ändå säkrast att ha fotona utskrivna.

   Gillad av 1 person

 12. Jag brukar göra fotoböcker på datorn som jag skickar till en fotofirma som heter ifolor. De har ett gratisprogram som man kan ladda ner. I fotoredigeringsprogrammet Lightroom kan man också göra fotoböcker. Jag tycker att det går lättare/snabbare att göra fotoböcker på datorn än att klippa och klistra :) men det är ju förstås en smaksak.

  Gillad av 1 person

  1. Tack för tipset, jag måste kolla upp ifolor. Jag skulle kunna komplettera med fotoböcker på datorn, men det där med att klippa och klistra är rätt så kul, så litet sådant måste det nog bli ;) Men vi har enorma mängder foton som borde in i fotoböcker, jag förstår inte varför jag inte tagit tag i det här tidigare… :o

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.