Att läsa skönlitteratur – uppdatering av mitt mål för 2016

Jag insåg plötsligt att det hade gått alldeles för många år utan att jag läst så många böcker som jag velat. Under en lång period, med hem och familj, två småbarn och ett eget företag, fanns inte energi till att läsa böcker. Istället läste jag tidskrifter, magasin och snabbt nedskrivna tankar på sociala medier. Mitt mål för året blev att vända trenden och istället försöka bli klokare, att fokusera mer på text som det lagts ned tid på, som böcker och bloggar, och mindre på motsatsen.

Jag satte upp ett läsmål för i år: 20 böcker innan årets slut. Det målet har jag passerat nu.

 

Lästa böcker under januari - juni 2016
Lästa böcker under januari – juni 2016

 

Under framför allt de stunder då jag väntar, både vid skolan på att skjutsa hem barnen och när de har spellektioner och danslektioner, hinner jag läsa väldigt mycket mer än jag trodde. Tidigare var jag social och pratade med andra föräldrar under tiden, men nu läser jag oftast.

Jag har redan passerat mitt mål för hela året, och har läst 21 böcker. Nästan 6000 sidor. Jag har gått med i två bokklubbar, prenumererar på två väldigt bra tidskrifter om litteratur, är med i en cyberbokklubb där vi läser en framröstad bok som vi sedan diskuterar, jag har registrerat mig på Goodreads och jag har börjat få spännande böcker från bokförlag som vill att jag läser och recenserar nyutgivna böcker. Jag är väldigt nöjd med hur mitt mål för året har utvecklat sig.

Till och med när jag gick på juristlinjen, och vi hade enorma mängder med facklitteratur att läsa, fick vi rådet att även läsa skönlitteratur. Att läsa skönlitteratur vässar koncentrationsförmåga, minne, empati, kreativitet, kritiskt tänkande och planeringsförmåga. Forskning visar att hjärnan är plastisk. Hjärnan bygger om sig rent fysiskt av vad den lär sig – use it or loose it!

 

 

9 reaktioner till “Att läsa skönlitteratur – uppdatering av mitt mål för 2016

 1. Grattis till ditt mål!!
  Jag läser också mycket och blandar hej vilt mellan skönlitteratur för både barn, ungdomar och ännu mindre barn, då det är bra att kunna ge tips till barnen i skolan och hemma. Jag tror det är bra både för mig och alla här hemma som ser min bokhög vid sängen, för det smittar så bra med läsning. Jag förstår din tanke med att inte läsa vid sängen, men jag har ofta svårt att släppa dagen utan att läsa och behöver koppla bort med en bok. Ibland läser jag tre sidor och ibland trehundra… ;)

  Gilla

 2. Den enda boken jag har läst av dina lästa är ”Etthundra mil”. Grattis att du har nått ditt mål! Själv kan jag inte håller i en bok så länge p.g.a. en nervskada i halsryggen. Läser liggande på kvällen i 30 minuter. Bara pocketböcker under 400 sidor.
  Eftersom jag inte kan leva utan böcker lyssnar jag minst 2 timmar per dag på ljudböcker. Tackar tekniken att man kan strömma dem nuförtiden.

  Gilla

 3. Allt har verkligen sin tid – känner väl igen bristen på läs-tid när barnen är små och annat pockar på uppmärksamheten, precis som det ska vara! :)
  Kul med en Cyber-bokklubb :) Det har jag inte lyckats hitta någon. Kanske borde starta en själv :)
  God fortsättning på läs-året!

  Liked by 1 person

 4. Bra jobbat! Jag tar mig alldeles för lite tid att läsa. Älskar att läsa men kan inte läsa på kvällen för då blir jag så uppslukad av boken och vill bara läsa mer och somnar aldrig. Så på kvällarna får jag läsa tråkiga fackböcker eller lösa sudoku.
  På semestern läser jag alltid mycket och nu har jag precis köpt 3 nya böcker inför årets semester. Ska bli jätteskönt. Är så härligt när man är helt inne i bokens värld!
  Ha det så skönt!!

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.