Skip to content

Imse vimse spindel (272/366)

24 augusti, 2016

spindel 4

Första skoldagen för våra barn. På väg hem efter att ha lämnat dem i skolan såg jag minst tjugo tranor på en åker och grågäss i tusental. Jag kunde tyvärr inte stanna bilen och fota, men det var väldigt stämningsfullt på den gula åkern i motljus.

När jag svängde in på vägen upp mot vårt hus, lyste solen upp mängder av spindelnät i gräset. Planen var att fota dem, men så fick jag se den här lilla krabaten. Snabbt tillbaka till bilen och byta objektiv till mitt Tamron 90/2,8 för att få en skarp närbild. På plats var det inte så obehagligt, då hade jag fullt upp att försöka få till en bra bild i det blöta gräset. Här på skärmen ryser jag när jag ser den. Och ännu mer ryser jag när jag googlat och kommer fram till att det är en korsspindel, med de karaktäristiska vita fläckarna på bakdelen som bildar ett kors. Det är parningstid för dem nu, så jag gissar att hela åkern som jag var på var full av korsspindlar…

365

Här hittar du fotoutmaningen där du tar ett foto till 365 + 1 olika teman under året, samt alla deltagare. Klicka gärna runt och se andras foton på samma teman!

31 kommentarer leave one →
 1. 27 augusti, 2016 10:03

  Wow vilken fin bild! Fantastiska färger med den blå himlen som bakgrund. Och spindlar må vara lite läskiga men ack så viktiga.

  Liked by 1 person

 2. 27 augusti, 2016 06:55

  Fin skärpa på spindeln! Ditt 90 mm objektiv kan du också använda till porträtt 🙂

  Liked by 1 person

  • 27 augusti, 2016 07:17

   Tack för tipset! Jag har verkligen fastnat i att nästan alltid använda mitt 50 mm. Jag skall prova i kväll och se hur det blir med mitt 90 mm 🙂

   Liked by 1 person

 3. 25 augusti, 2016 06:59

  Kanonbild! Vackert ljus på spindeln.

  Gilla

 4. 25 augusti, 2016 06:24

  Skitsnygg som foto! Lite äcklig om man tänker efter 🙂 Fast jag är inte rädd för spindlar. Men förstår din känsla när du hade googlat. Ibland är det bättre att inte veta.
  En gång på Paros hade vi en spindel i rummet, den var lika stor som min hand och alldeles hårig… Mannen och barnen hoppade upp i sången och skrek, den var också jättesnabb. Jag fick jaga den och slå ihjäl den med en sko… Ingen aning vad det var för sort och lika bra det…

  Gilla

  • 27 augusti, 2016 08:52

   Min spindelrädsla blir mindre med åren har jag märkt, kanske för att man utsatts för dem så många gånger att man blir litet avtrubbad. I mitt fall är det i alla fall inte logik, för den kan jag inte styra något vidare när det gäller spindlar, ormar, råttor… Tur du inte visste var det för sorts spindel du jagade! Tänk om det varit en sådan som hoppar… 😮

   Gilla

 5. 25 augusti, 2016 12:46

  Oj, vilken helt fantastisk närbild du fick på den fina spindeln. Väldigt snyggt med alla detaljer som framträder och kul att se hur de verkligen ser ut så här lite på avstånd 😉 Fast särskilt farliga är de inte mer än att de kan stickas, tror jag..
  Roligt att du skriver vilket objektiv du använt, då har vi samma. Har tänkt flera gånger att det måste vara något fel på mitt objektiv som har hängt med ett tag men rätt som det är får jag en bra bild och det där misstänkta felet är glömt för den här gången. Vissst är det roligt med macro, men ibland lite tålamodsprövande, vet inte hur många gånger jag försökt ta en bra närbild på våra hibiskusblommor men det blir aldrig bra.

  Gilla

  • 25 augusti, 2016 01:20

   Tack! Jag brukar tänka samma sak, att jag aldrig får till en bra macrobild, men den här gången blev jag faktiskt nöjd. Ok, ganska nöjd… 😉 Jag försökte få med mer av grässtrån runt omkring, bättre färg på bakgrunden… men ibland får man bara nöja sig och vara glad för hur det blev. Jag provade att fota med mitt 50 mm-objektiv också, men det blev inte alls lika bra. Och då kan man ju glädja sig åt det också, att man faktiskt får användning av fler än ett objektiv, och att det till och med kan behövas fler framöver 😉

   Gilla

 6. 25 augusti, 2016 07:43

  Väldigt fin närbild på spindeln.

  Gilla

 7. 25 augusti, 2016 05:30

  Ojdå, här hajade man verkligen till då man såg bilden, spindeln var ju så stor. Men en helt fantastisk bild ändå, riktigt bra jobbat med macro.

  Gilla

  • 25 augusti, 2016 01:22

   Usch ja, den ser ruggig ut tycker jag. Men kul att äntligen få till en macrobild som faktiskt är tydlig och inte suddig 🙂

   Liked by 1 person

 8. 24 augusti, 2016 07:51

  Läskig bild på snyggt fotad spindel! Jag är också en av dem som scrollar snabbt, hann i alla fall de att den hade håriga ben och prickar på huvudet! Härligt fotat av dig!

  Gilla

  • 25 augusti, 2016 01:24

   De där prickarna på huvudet får jag ingen ordning på. Först trodde jag att det var ögon, tills jag såg hur många de var. Är det bara någon slags skrämselmaskering för att lura faror kanske? Kul att du gillar bilden i alla fall, trots att den är ruggig!

   Gilla

 9. 24 augusti, 2016 07:25

  Det är då en himla tur att jag inte har spindelfobi. Annars hade jag dött och du hade inte fått fler kommentarer från mig;-)

  Bilden är otrolig och knivskarp och – närgången om man säger så. Å den lilla, giftiga krabaten måste vara släkt med fågelspindeln som är lika hårig som lillbrorsan. Älskar förresten fågelspindlar;-)

  Gilla

  • 25 augusti, 2016 01:25

   Ha ha, det får såklart inte hända 😉 Jag har gjort ett nytt inlägg nu, så slipper man se spindeln det första man gör.

   Gilla

 10. 24 augusti, 2016 07:01

  Wow, vilken fantastiskt fin närbild på spindeln! Det är spännande när man kan komma så nära så man ser alla detaljer, då tycker inte jag de är så läskiga längre! Det är värre när de springer på golvet… 🙂

  Gilla

  • 25 augusti, 2016 01:28

   Usch ja, de är ju så snabba också! När vi flyttade in här var det fullt med stora husspindlar, säkert 5-6 cm i diameter om man räknar med benen, inte kul… För några veckor sedan satt det en sådan i taket, jag gjorde en spindelfångare av en wc-rulle och lyckades fånga den (ok, det var min man som fångade den, men jag gjorde spindelfångaren…) så att jag kunde fota, men den sprang iväg så snabbt att jag inte kunde ta ett enda kort. Men nu är temat löst! 🙂

   Gilla

 11. Helen permalink
  24 augusti, 2016 07:01

  Bilden är fantastisk men också väldigt otäck! Bra jobbat att fånga den lilla krabaten så otroligt läckert.

  Gilla

  • 25 augusti, 2016 01:29

   Jag håller med dig, den är otäck. Men vad gör man inte för att lösa temat, och för att använda macrot 🙂

   Gilla

 12. 24 augusti, 2016 06:35

  Snyggt fotat! Det är vackert att fota spindlar och inte det lättaste 🙂 Så fint ljus i bilden och man ser spindeln så bra 🙂

  Gilla

  • 25 augusti, 2016 01:31

   Tack! För en gångs skull blev jag ganska nöjd. Det var perfekt ljus den morgonen, så jag borde egentligen ha passat på att fota annat också, men jag var så sugen på att se hur bilderna blev 🙂

   Liked by 1 person

 13. 24 augusti, 2016 05:38

  Wow vilken närbild, vilka detaljer!

  Liked by 1 person

  • 24 augusti, 2016 05:49

   Ja, spindeln blev genast mycket ruggigare att vara nära med 90 mm-objektivet än med 50 mm! Och värre ändå när jag laddade upp bilderna på datorn och såg dem på skärmen… Men nu är det temat löst 🙂

   Gilla

 14. 24 augusti, 2016 05:28

  Vilken kanonbild av spindeln ! Otroligt fint fokus och kanonskärpa ! Så fint med alla detaljer man ser med ett 90 mm-objektiv. Ett härligt ljus i bilden. Grattis till den jättefina bilden !
  Ja, jag har nog lite fobi för spindlar också precis som för ormar. Men ormar är nog ändå värre.

  Synd att du inte fick några bilder på tranorna men så är det ibland när man sitter i bilen och kör. Det är inte alltid man kan stanna.

  Tack Anette för alla dina fina och trevliga kommentarer på mina bloggar. Det ger lite entusiasmen att få det,

  Kram

  Liked by 1 person

  • 24 augusti, 2016 05:47

   Tack, vad roligt att du tycker att bilden blev bra, och faktiskt ganska skönt att höra. Jag brukar titta på andras macrobilder och undra vad jag gör, som aldrig får till någon vidare skärpa, men den här gången blev det ju rätt så bra. Jag fotade med ljuset snett från sidan. I början satt spindeln bättre till, så att bakgrunden blev ljust gulbrun, mycket finare egentligen, men då blev inte spindeln lika skarp. Det är ett väldigt trixande och fixande för att få till bilder man är nöjd med! Men roligt!

   Tack själv, för dina kommentarer, de inspirerar och gör mig glad 🙂

   Gilla

 15. 24 augusti, 2016 02:57

  Fina men farliga, annars skulle det int va bra med p-platser för fotografer…

  Liked by 1 person

 16. jozebelle permalink
  24 augusti, 2016 12:52

  Usch, *ryser* När jag skulle scrappa om ett besök i terrariet på Skansen, närmare bestämt spindlarna – så var jag tvungen lägga över fotot så jag inte såg spindeln.

  Liked by 1 person

  • 24 augusti, 2016 03:01

   Ha ha, jag förstår dig 😉 Nu när jag ser den här på skärmen tycker jag att den är extremt läskig!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: