Oklart (285/366)

Kärleksört två versionerFotot var taget och jag beskar bilden litet och funderade på om den behövde redigeras något ytterligare. Kanske göra den litet mörkare… eller blir det bättre att ljusa upp den…? 

Vad man gillar handlar ju så mycket om tycke och smak, och vad man vill förmedla. Här ville jag inte förmedla något alls faktiskt, bara få till en fin bild på vår Kärleksört. Den vänstra bilden är mer dramatisk, den högra litet mer ljuvt romantisk. Det enda jag redigerat, förutom att beskära bilden litet i ovankant, är att justera kurvan uppåt respektive nedåt i Photoshop, det vill säga gjort hela bilden mörkare respektive ljusare. På köpet ändras ju då också kontrast och mättnad litet grand.

Om ni redigerar era bilder, vad brukar ni ofta ändra i bilderna?

365

Här hittar du fotoutmaningen där du tar ett foto till 365 + 1 olika teman under året, samt alla deltagare. Klicka gärna runt och se andras foton på samma teman!

14 reaktioner till “Oklart (285/366)

 1. Har för mig att jag la in en kommentar här till det här bidraget men nu går det runt i huvudet av alla kommentarer jag gjort :) :) men iaf här kommer den….
  Jag tycker den lite mörkare bilden av kärleksörten blev lite bättre. Gillar kontrasterna i bilden och mer färg. Den andra är snygg också och det är ett svårt val.
  Vet du Anette, jag satt och gjorde samma sak med kärleksörten för några dagar sedan till fotoutmaningen, en lite mörkare bild och en lite ljusare :) :) fast jag la bara in den mörka, har jag för mig.

  Gilla

 2. Tänk vad samma bild kan vara olik bara på grund av ljusheten, jag har jobbat med bilder i närmare 25 år och då alltid i Photoshop, jobbade på tryckeri och där skulle alla bilder behandlas före de gick i tryck, gråbalans, färg och skärpa är de tre viktigaste, tycker jag.

  Gillad av 1 person

  1. Jag önskar att jag kunde mer, men mitt problem är väl att jag har dåligt tålamod när det gäller tekniska saker. Vår dotter som är tio tittar på youtube och ser hur man skall använda Photoshop, själv kan jag bara tre-fyra olika redigeringstekniker ;)

   Gilla

   1. Ungdomarna o dagens barn är så smarta med dator, de söker efter det de vill se o lära. Du kommer väldigt långt med tre fyra redigeringar, moderskeppet.se har många fina kurser i både fotografering o redigering, men tar så tid att se på dem.

    Gilla

 3. Svårt val, tror den mörka! Photoshop är verkligen kul, men de är ett stort och mäktigt program. Önskar jag kunde mer och även hade mer tid att kunna sätta mig in i de. Jag kan nog bara en bråkdel, men försöker lära mig mer och mer.

  Gilla

 4. Här gillar jag helt klart den vänstra bilden bäst. Det är mera stuns i den om man säger så. Är ingen PS-expert och använder mig endast av autokontrast, kurvor och nivåer samt skärpa ibland.

  Gillad av 1 person

 5. Vad skirt och vackert! Jag gillar den mörka bilden lite bättre :) Jag tycker att blomman framträder lite bättre där och gör den mer rättvisa. Sen beror det på som du säger, att beroende på vad man vill med bilden så kan den ljusare vara vackrare. Jag har inte kommit igång med att redigera bilder på riktigt ännu, jag har aldrig gjort det och har därför inte lärt mig det, det enda jag hittills har använt är ett litet program i datorn med små förändringar som mörkare och ljusare. Men jag förstår att om man kan programmen så kan man få fram otroliga effekter på vissa bilder :)

  Gillad av 1 person

 6. Åh, så svåra frågor som vi ställs inför! I det här fallet gillar jag den mörkare bilden bättre, men som sagt det är en smaksak… Själv jobbar jag i huvudsak i Lightroom.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.