Bokbloggsjerka v. 35 – Filmatiseringar

I veckans bokbloggsjerka ställer Annika frågorna:

 • Har du sett en film som varit lika bra eller bättre än boken?
 • Har du läst en bok som du tycker ska bli film?

 

Jag älskar både film och böcker och tycker att det finns en del exempel på när filmerna blivit bättre än böckerna.

Game of Thrones
Game of Thrones

George R R Martin är litet för omständlig i sitt sätt att skriva. Men framför allt är skådespelarna något helt extra och perfekta för sina roller i tv-serien. Visst, det är våldsamt, men det är också otroligt skickligt med blinkningar till verkliga historiska skeden. För att inte tala om de sylvassa replikerna. Beroendeframkallande.

 

Outlander-serien
Outlander-serien

Jag läste första boken och var fast. Sedan kom tv-serien, och jag var ju tvungen att teckna abonnemang hos HBO Nordic för att kunna se avsnitten direkt när de kom. Tv-serien ligger nära boken, men precis som George R R Martin har Diana Gabaldon litet svårt att begränsa sig, så böckerna är onödigt omfattande. I filmatiseringen var skådespelarna okända för mig, men de ÄR ju karaktärerna de spelar! Otroligt vacker filmatisering, delvis baserad på verkliga händelser.

Astrid Lindgren-filmerna
Astrid Lindgren-filmerna

Böckerna är ok, men filmerna är bättre. Även här är skådespelarna fantastiska. Hur lyckas man hitta så duktiga barn som kan spela sina roller så bra?

.

If I stay
If I stay

Jag läste boken först, och fick antagligen en bättre bild av karaktärerna än om jag bara sett filmen. Vissa delar i boken visas av förklarliga skäl inte i filmen, som när huvudpersonen irrar omkring på olycksplatsen och ser sin familj ligga där skadad eller död. Boken var bitvis gripande, men filmen med musiken i bakgrunden gjorde ett starkare intryck. Huvudpersonens cellospel kan för övrigt göra vem som helst tårögd.

 

Lyckliga människor läser och dricker kaffe
Lyckliga människor läser och dricker kaffe

En bok som jag inte gillade, men som jag tror blir riktigt bra som film är Lyckliga människor läser och dricker kaffe. Det blir en Hollywoodproduktion, så tyvärr blir det nog inte underbara Audrey Tautou i huvudrollen. Jag föreställer mig dock att känslorna av vemod och sorg skulle förstärkas av att filmas i de miljöer där boken utspelar sig.

Den gemensamma nämnaren för när filmerna är lika bra eller bättre än böckerna, är nog att det handlar om berättelser där stämningen kanske är det viktigaste, inte personbeskrivningarna eller djupet i berättelserna. Miljöer och musik kan göra så mycket just för stämningen, vilket ju är något man kan fokusera på i film.

Fler som bloggat på samma tema hittar du här!

28 reaktioner till “Bokbloggsjerka v. 35 – Filmatiseringar

 1. En film som jag tycker blev bättre än boken är Chocolat. Jisses, så besviken jag blev när jag läste boken efter att ha sett filmen och ändå var det den som blev Joanne Harris genombrott!
  Nu måste jag kolla om vi har Outlanders på HBO, det borde vi väl?

  Gillad av 1 person

  1. Chocolat är ju en mysig film, jag har dock inte läst boken, och kanske skall skippa det också nu när jag vet mer om den. Outlander finns på HBO Nordic, det är där jag har sett den. Jag har faktiskt andra säsongen kvar att se fram emot :)

   Gilla

  1. I så fall tror jag att du ändå skulle gilla tv-serien, den är inte alls så omständlig som böckerna, och dessutom väldigt vacker mot bakgrund av det Skotska landskapet och fantastisk musik.

   Gilla

 2. Jag läste första boken i Outlander-serien, men gillade den inte speciellt mycket så därför köpte jag naturligtvis DVD-boxen med första halvan av första säsongen. Den har jag inte sett än. Förhoppningsvis gillar jag TV-serien bättre :)

  Martins böcker har jag inte rört än (har första delen i hyllan) eftersom jag gärna vill vänta tills alla delar har kommit ut (ja, ibland är jag optimist). TV-serien tittar jag på och den är riktigt bra :)

  Gilla

  1. Outlander är mycket bättre än vad man kanske kan tro. Fantastiska skådespelare, inte bara huvudpersonerna, fantastiska miljöer, spännande handling… Sedan bygger den ju delvis på skotsk historia.

   Gilla

  1. Outlander är väldigt mycket bättre än vad jag hade kunnat hoppas på. Det var rätt så intressant att se hur den dök upp i vissa länder, och gjorde total succé. Sedan har fler och fler länder köpt in den. If I stay är väldigt fin som film också. Huvudpersonens cellospel bidrog till att vår ena dotter började spela cello :)

   Gilla

  1. Jag fastnade i andra boken… Jag tror att det var stilhoppet rakt in i franskt hovliv som fick mig att tappa intresset. Eller om boken var för långrandig. Jag har faktiskt inte hunnit se senaste säsongen av Outlander, så jag har flera timmars fantastisk filmunderhållning framför mig nu i höst :)

   Gilla

 3. Jag måste alltid försöka att se till att läsa böckerna först, så därför finns det en hel massa serier och filmer som jag inte har sett. Har läst första böckerna i både GoT och Outlander, men jag vill försöka läsa några fler böcker innan jag börjar med filmversionerna :)

  Gillad av 1 person

  1. Jag har gett upp om det, jag kommer aldrig hinna läsa allt innan jag ser filmerna. Jag får nog vara glad om jag hinner med att överhuvudtaget läsa de böcker jag vill läsa och se de filmer jag vill se :)

   Gilla

 4. Har inte sett så många filmatiserade böcker. Just nu minns jag bara Harry Potter serien. Däremot har jag tittat på tv-serier som följer böcker.
  Tror att jag föredrar böckerna vs filmer, däremot tycker jag att tv-serier kan väl vara i klass med handlingen i böcker.

  PS. Bilden på din frukost är läcker. Det enda som stör mig är katten på bordet – usch;-) DS.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, Fame får inte vara på borden, men när hon ändå hoppade upp och demonstrativt lade sig där, så passade jag på att fota. Väldigt konsekvent kattuppfostran ;)

   Harry Potter blev ju fantastisk som film. Jag föredrar oftast böckerna jag också, men som du skriver, tv-serier kan lyckas vara i klass med böckerna, när en hel bok inte måste hinnas med på 1,5 timme.

   Gilla

  1. Av Game of Thrones såg jag något avsnitt när det var nakna människor en masse, och jag tänkte, jaha en sådan film igen, som måste locka tittare genom nakenhet, men så tittade jag klart på avsnittet, och blev fast. Efter femte säsongen, var det väl, läste jag senaste boken för att veta vad som skulle hända sedan. Nu är ju filmerna förbi böckerna, men jag vill försöka hinna läsa böckerna från början innan de avslutande säsongerna.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.