Skip to content

Bokbloggsjerka v. 35 – Filmatiseringar

3 september, 2016

I veckans bokbloggsjerka ställer Annika frågorna:

 • Har du sett en film som varit lika bra eller bättre än boken?
 • Har du läst en bok som du tycker ska bli film?

 

Jag älskar både film och böcker och tycker att det finns en del exempel på när filmerna blivit bättre än böckerna.

Game of Thrones

Game of Thrones

George R R Martin är litet för omständlig i sitt sätt att skriva. Men framför allt är skådespelarna något helt extra och perfekta för sina roller i tv-serien. Visst, det är våldsamt, men det är också otroligt skickligt med blinkningar till verkliga historiska skeden. För att inte tala om de sylvassa replikerna. Beroendeframkallande.

 

Outlander-serien

Outlander-serien

Jag läste första boken och var fast. Sedan kom tv-serien, och jag var ju tvungen att teckna abonnemang hos HBO Nordic för att kunna se avsnitten direkt när de kom. Tv-serien ligger nära boken, men precis som George R R Martin har Diana Gabaldon litet svårt att begränsa sig, så böckerna är onödigt omfattande. I filmatiseringen var skådespelarna okända för mig, men de ÄR ju karaktärerna de spelar! Otroligt vacker filmatisering, delvis baserad på verkliga händelser.

Astrid Lindgren-filmerna

Astrid Lindgren-filmerna

Böckerna är ok, men filmerna är bättre. Även här är skådespelarna fantastiska. Hur lyckas man hitta så duktiga barn som kan spela sina roller så bra?

.

If I stay

If I stay

Jag läste boken först, och fick antagligen en bättre bild av karaktärerna än om jag bara sett filmen. Vissa delar i boken visas av förklarliga skäl inte i filmen, som när huvudpersonen irrar omkring på olycksplatsen och ser sin familj ligga där skadad eller död. Boken var bitvis gripande, men filmen med musiken i bakgrunden gjorde ett starkare intryck. Huvudpersonens cellospel kan för övrigt göra vem som helst tårögd.

 

Lyckliga människor läser och dricker kaffe

Lyckliga människor läser och dricker kaffe

En bok som jag inte gillade, men som jag tror blir riktigt bra som film är Lyckliga människor läser och dricker kaffe. Det blir en Hollywoodproduktion, så tyvärr blir det nog inte underbara Audrey Tautou i huvudrollen. Jag föreställer mig dock att känslorna av vemod och sorg skulle förstärkas av att filmas i de miljöer där boken utspelar sig.

Den gemensamma nämnaren för när filmerna är lika bra eller bättre än böckerna, är nog att det handlar om berättelser där stämningen kanske är det viktigaste, inte personbeskrivningarna eller djupet i berättelserna. Miljöer och musik kan göra så mycket just för stämningen, vilket ju är något man kan fokusera på i film.

Fler som bloggat på samma tema hittar du här!

28 kommentarer leave one →
 1. 11 september, 2016 07:23

  En film som jag tycker blev bättre än boken är Chocolat. Jisses, så besviken jag blev när jag läste boken efter att ha sett filmen och ändå var det den som blev Joanne Harris genombrott!
  Nu måste jag kolla om vi har Outlanders på HBO, det borde vi väl?

  Liked by 1 person

  • 11 september, 2016 04:24

   Chocolat är ju en mysig film, jag har dock inte läst boken, och kanske skall skippa det också nu när jag vet mer om den. Outlander finns på HBO Nordic, det är där jag har sett den. Jag har faktiskt andra säsongen kvar att se fram emot 🙂

   Gilla

 2. 4 september, 2016 09:00

  Har läst några av de första böckerna av Outlanderserien, men tröttnade. Så jag har faktiskt inte ens varit intresserad av att se tv-serien.

  Liked by 1 person

  • 5 september, 2016 02:50

   I så fall tror jag att du ändå skulle gilla tv-serien, den är inte alls så omständlig som böckerna, och dessutom väldigt vacker mot bakgrund av det Skotska landskapet och fantastisk musik.

   Gilla

 3. 4 september, 2016 06:06

  Jag läste första boken i Outlander-serien, men gillade den inte speciellt mycket så därför köpte jag naturligtvis DVD-boxen med första halvan av första säsongen. Den har jag inte sett än. Förhoppningsvis gillar jag TV-serien bättre 🙂

  Martins böcker har jag inte rört än (har första delen i hyllan) eftersom jag gärna vill vänta tills alla delar har kommit ut (ja, ibland är jag optimist). TV-serien tittar jag på och den är riktigt bra 🙂

  Gilla

 4. 3 september, 2016 09:10

  de här har jag varken läst eller sett. blir lite nyfiken på Outlander

  Gilla

  • 4 september, 2016 05:53

   Outlander är mycket bättre än vad man kanske kan tro. Fantastiska skådespelare, inte bara huvudpersonerna, fantastiska miljöer, spännande handling… Sedan bygger den ju delvis på skotsk historia.

   Gilla

 5. 3 september, 2016 06:11

  Åh Outlander vill jag gärna se. 🙂 Jag gillade If I stay boken men kul att höra att filmen är bra. Ska kolla upp den med 🙂

  Gilla

  • 4 september, 2016 05:52

   Outlander är väldigt mycket bättre än vad jag hade kunnat hoppas på. Det var rätt så intressant att se hur den dök upp i vissa länder, och gjorde total succé. Sedan har fler och fler länder köpt in den. If I stay är väldigt fin som film också. Huvudpersonens cellospel bidrog till att vår ena dotter började spela cello 🙂

   Gilla

 6. 3 september, 2016 05:40

  Bra exempel! 🙂

  Gilla

 7. 3 september, 2016 05:06

  Och jag som tyckte det var en sådan lockande titel med ”Lyckliga människor läser och dricker kaffe”! 😀 Hade tänkt att ev. läsa den, kanske bättre att se den då alltså. 😉
  (http://ibokhyllan.blogspot.se/)

  Gilla

 8. 3 september, 2016 04:47

  Det är ju sant, Astrid Lindgren-filmerna blev lyckade, men jag har nog ändå alltid föredragit böckerna i de fallen också.

  Gilla

  • 4 september, 2016 05:41

   Jag gillar vissa av hennes böcker, andra inte. Jag tycker att det blir mer djup i filmerna av någon anledning.

   Gilla

 9. 3 september, 2016 04:26

  Jag älskar de Outlander-böcker jag läst, men jag tappade farten efter kanske…4 böcker. De var så långa och jag läste dem tätt inpå varandra. Så nu är det flera år sedan. Men serien är verkligen underbar 🙂

  Liked by 1 person

  • 4 september, 2016 05:40

   Jag fastnade i andra boken… Jag tror att det var stilhoppet rakt in i franskt hovliv som fick mig att tappa intresset. Eller om boken var för långrandig. Jag har faktiskt inte hunnit se senaste säsongen av Outlander, så jag har flera timmars fantastisk filmunderhållning framför mig nu i höst 🙂

   Gilla

 10. 3 september, 2016 03:52

  Jag måste alltid försöka att se till att läsa böckerna först, så därför finns det en hel massa serier och filmer som jag inte har sett. Har läst första böckerna i både GoT och Outlander, men jag vill försöka läsa några fler böcker innan jag börjar med filmversionerna 🙂

  Liked by 1 person

  • 4 september, 2016 05:37

   Jag har gett upp om det, jag kommer aldrig hinna läsa allt innan jag ser filmerna. Jag får nog vara glad om jag hinner med att överhuvudtaget läsa de böcker jag vill läsa och se de filmer jag vill se 🙂

   Gilla

 11. 3 september, 2016 02:50

  Har inte sett så många filmatiserade böcker. Just nu minns jag bara Harry Potter serien. Däremot har jag tittat på tv-serier som följer böcker.
  Tror att jag föredrar böckerna vs filmer, däremot tycker jag att tv-serier kan väl vara i klass med handlingen i böcker.

  PS. Bilden på din frukost är läcker. Det enda som stör mig är katten på bordet – usch;-) DS.

  Liked by 1 person

  • 4 september, 2016 05:35

   Ja, Fame får inte vara på borden, men när hon ändå hoppade upp och demonstrativt lade sig där, så passade jag på att fota. Väldigt konsekvent kattuppfostran 😉

   Harry Potter blev ju fantastisk som film. Jag föredrar oftast böckerna jag också, men som du skriver, tv-serier kan lyckas vara i klass med böckerna, när en hel bok inte måste hinnas med på 1,5 timme.

   Gilla

 12. 3 september, 2016 02:48

  Game of Thrones och Outlander håller jag med om. I bägge fallen såg jag filmatiseringen (början av) innan jag läste böckerna.

  Liked by 1 person

  • 4 september, 2016 05:33

   Av Game of Thrones såg jag något avsnitt när det var nakna människor en masse, och jag tänkte, jaha en sådan film igen, som måste locka tittare genom nakenhet, men så tittade jag klart på avsnittet, och blev fast. Efter femte säsongen, var det väl, läste jag senaste boken för att veta vad som skulle hända sedan. Nu är ju filmerna förbi böckerna, men jag vill försöka hinna läsa böckerna från början innan de avslutande säsongerna.

   Gilla

 13. 3 september, 2016 02:04

  bra definition på lyckliga människor ♥

  Liked by 1 person

  • 4 september, 2016 05:30

   Visst är det 🙂 Boktiteln fick mig att längta efter boken, och så blev det en sådan flopp.

   Gilla

 14. 3 september, 2016 09:42

  Jag önskar att de gjorde en serie på sagan om isfolket, det skulle vara kul att se. Jag älskade dessa böcker 🙂

  Gilla

  • 4 september, 2016 05:29

   Jag har sett böckerna, men aldrig läst någon, jag vet faktiskt inte varför. Konstigt att böckerna inte blivit film, med tanke på att så många älskar böckerna.

   Liked by 1 person

   • 4 september, 2016 08:05

    Det är mycket länge sedan jag läste böckerna…men jag tror att jag skulle gilla dem fortfarande, det var spännande läsning, min man läste dem också.

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: