Före och efter redigering

lyft

Det är så roligt att få respons på de bilder jag tar! Fortsätt gärna att ge tips på hur bilderna kan bli bättre, det uppskattar jag väldigt mycket!

Det här fotot visade jag i går. Jag såg framför mig hur dramatiskt det skulle kunna bli med de skarpa färgerna på stubbåkern och på himlen, och så de svarta, litet olycksbådande fåglarna. Jag fastnade i tanken att jag ville visa hur vidsträckt landskapet är och jag ville ha med det mörkare molnet högst upp till höger. Men ”kill your darlings”, heter det ju…

 

lyft-kopia

Efter ett tips från KajsaLisa har jag beskurit bilden både i toppen och på sidorna. Det blev en helt annan bild. Jag gillar det! Vad tycker ni?

 

 

17 reaktioner till “Före och efter redigering

 1. Tycker det blev bra. Det här sättet att jobba kallas för tredjedelsregeln, Det är en ide om vad som är behagligt för ögat som gyllene snittet ungefär.
  Vet man inte hur man skall ta en bild så kan man utgå från den. Vi tänker oss att att vi drar två linjer horisontellt över bilden och och två vertikalt så vi delar in den i sex lika stora fyrkanter. Fotar du som du gjorde nu, en vy så lägger man horisonten i den nedre eller övre linjen, eftersom du fotade fåglarna så passar det ju bäst med att lägga den på nedre linjen. Lägger man horisonten i mitten så blir bilden ofta tråkig, detta gäller ju även för när man fotar över havet.
  Om vi tänker oss att du gått närmare eller använt en telezoom så ladan tar över bilden mer, så ligger den snyggt på den vertikala linjen till vänster.
  Har du en kamera med skärm så brukar man kunna lägga upp det här rastret på den som stöd. Jag har ett sånt både på kompakten och på systemkameran.
  Sen tar ju fåglarna över bilden och det var ju det som var meningen, men dom fyller även en annan funktion. Genom att dom flyger närmare dig än vad husen ligger så får du ett djup i bilden. Det skapar en tredimensionell effekt för ögat.
  Hade du tagit bilden utan fåglar så hade den känts platt. Då kan du fota med ett träd, hästen hunden eller vad som helst i förgrunden istället för att skapa ett djup.
  Sen går det givetvis att bryta mot reglerna och få till en bra bild. Ikväll lade jag ut en bild på streetart som bryter mot en annan regel.
  När en person, bil eller något annat rör sig så skall förflyttningen vara in i bilden, inte ut ur den. Man skall alltså lämna mer plats framför än bakom.
  Tjejen på bilden blev ju tvärt om, men i det här fallet tyckte jag det fungerade bättre. Ingen regel utan undantag alltså.

  Gilla

  1. Det är ju det som är så spännande med konst överhuvudtaget, att smaken kan vara så olika. Det gäller förresten litteratur också, och politik, och det mesta. Jag gillar hur bilden blev, men just för att den följer reglerna blev den kanske litet mer som man kan förvänta sig, och litet mer opersonlig. Jag har tittat och tittat på fotona och tycker att de har sina fördelar på olika sätt. Den nedre är mer harmonisk, men den övre har mer frihetskänsla på grund av att vidderna kommer fram, och så blev det annorlunda med fåglarna på en annan höjd i bilden än där man tänker sig att fåglar är, det vill säga högt upp. Här lyfte de precis och var på väg, och den känslan försvinner i den redigerade bilden. Spännande med vilka effekter man får fram med olika tekniker. Nu skall jag titta in på din streetart, sådan gillar jag.

   Gilla

 2. KajsaLisa är bra. Hon har alltid roliga, konstruktiva och framförallt ärliga synpunkter. Jag som inte är fotonörd tycker att båda varianterna är bra.

  Gilla

  1. Ja, det blev mer fokus på fåglarna i den nedre bilden och kanske mer på vidderna i den övre. Kul med vilka olika effekter man får fram beroende på hur man presenterar bilderna :)

   Gilla

  1. Sådana här inlägg kanske jag borde ha oftare, med två alternativ av samma motiv, det är så intressant att höra hur olika det är med tycke och smak. Det man inser ännu mer, är att en bild verkligen kan förmedla helt olika saker beroende på hur den presenteras genom bland annat redigering.

   Gillad av 1 person

 3. Jag gillar den översta bilden mest därför att den har en mer vidvinkel i sig och bilden har ett attraherande djup i sig. Det känns som du tar ut svängarna lite mer i den översta bilden genom detta. Det mörka molnet gillar jag att det finns kvar i den översta bilden för den hör liksom ihop med de svarta fåglarna – dramatisk känsla.

  Den undre bilden kan kännas mer harmonisk och byggnaderna är lite större men det uppväger inte, tycker jag, den känslan jag har för den översta bilden.

  Gilla

  1. Jag håller nog med dig här. Jag gillade djupet och känslan av vidder. Den nedre bilden blev mer som man kan förvänta sig, den övre litet mer personlig tycker jag, med fåglarna som inte flyger där man tänker sig, det vill säga högst upp i bild, och så är det molnet som jag ju inte kunde redigera bort först, nu i efterhand tycker jag att det skapade litet dramatik i den översta bilden. Men kul att prova olika, då ser man också hur olika det är med tycke och smak :)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.