Om hur det var, och varför det blev som det blev

Recensionsexemplar från Historiska Media - stort tack!
Recensionsexemplar från Historiska Media – stort tack!

Nu kanske jag kan förstå dels det amerikanska inbördeskriget litet bättre, dels uppdelningen av Mellanöstern, dels få mer kunskap om kvinnors roll i strid, inte minst vid fronten.

Innan vi gjorde vår road trip genom nio stater längs USAs östkust för fem år sedan, läste vi på och såg filmer om amerikansk historia. Bland annat såg vi Nord & Syd, som utspelade sig under amerikanska inbördeskriget. När vi reste runt såg vi spår från kriget på många platser. Bland annat vid Manassas, i Virginia, där jag fotade det här huset.

wcd-11

På den här platsen skedde det första stora slaget… Slaget vid Manassas. Ju mer jag såg av alltsammans, desto mindre förstod jag det… På den ena sidan av det här fältet stod nordstatarna och på den andra sydstatarna. De använde kanoner, pistoler, gevär, bajonetter… Mitt emot varandra på ett öppet fält!?? I det här huset bodde en familj helt ensligt. Gräset var torrt och högt, rosorna blommade och det fanns en persikoträdgård. Då dök plötsligt tusentals soldater upp på båda sidor om fältet… Frun i huset vägrade lämna huset, och när ena sidan besvarade elden från krypskyttar inne i huset dog hon av splitter från en kanonkula…

Vår resa gjorde att jag ville veta mer, försöka förstå. Nu har jag fått hem de här tre böckerna från Historiska Media, och jag ser fram mot att läsa dem. Recensioner kommer här i bloggen under de närmaste fjorton dagarna.

6 reaktioner till “Om hur det var, och varför det blev som det blev

 1. Tråkigt med krig ja, men tyvärr så är verkligheten. Så intressant med historia du beskriver, känslan att vara så nära måste varit intressant. Fin skildring och bra bild på huset som har så mycket historia.

  Gilla

 2. Usch och fy för alla krig i världen! Finns ju inget gott med dem utan bara massa elände. Men förstår intresset när ni läste på och reste genom staterna. Alltid mer intressant när man kan lite historia om områdena man besöker. Gäller även weekendresor till storstäder. Dotterns bästa kompis ska flytta till Turkiet om 2 veckor. Hennes pojkvän fick jobb genom Scania och de ska bo där i två år med en helt nyfödd liten bebis. Förstår inte att hon vågar.
  Sv: Ja visst är det roligare att ”shoppa” utomlands. Även om man inte köper så mycket är det kul att gå runt och se vad de har för nåt. Att åka till Stockholm för att leta kläder och trängas i hysterin är det värsta som finns. Och att dessutom behöva pröva kläderna, då låter jag nästan hellre bli att handla. Gillar mer små mysiga inredningsbutiker, butiker med téer och skorpor mm.
  Ha en fin dag! Kram

  Gilla

 3. Nord & Syd har jag också sett för många, många år sedan. Krigsföringen då har inte så mycket gemensam med dagens sätt att kriga om man säger så. Minns att filmen var otroligt grym. Ja, grymheten är det nog lika illa ställd med idag – tyvärr.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.