Vad läser ni i jul?

vad-laser-ni-i-jul

Johanna, alias Johannas deckarhörna, håller i en rundfrågning i bokbloggsjerkanstil. Superkul initiativ! Jag har saknat bokbloggsjerkan, med spännande frågor kring böcker och läsning, och alla varierande svar. Var med ni också!

Johanna undrar: hur ska ni fira/tillbringa julen 2016? Och vilka böcker planerar ni att läsa i helgen?
.

fodd-pa-en-sondag

Efter ett intensivt läsår har jag bara läst en enda bok i december. Jag har en hel hög som skall läsas och recenseras, så det tänker jag göra i mellandagarna. Bland annat den här boken av PeKå Englund, som börjar väldigt starkt. Någon som läst den?
.

julgran-2

Julen firar vi hemma hos oss med släkten. Vi blir femton personer, vilket är väldigt mysigt tycker jag. Jag brukar aldrig känna någon stress inför jul, det brukar bli väldigt mycket julstämning när vi firar jul så många ihop, så det blir det säkert i år också :)

Vi träffas och dricker glögg och äter pepparkakor med roquefortost. Sedan ser vi på Kalle Anka tillsammans. Jag älskar Tomtens verkstad ♥ Sedan blir det flera timmars middag, innan det är dags för julklappsutdelning som brukar ta lång tid eftersom vi är så många. Senare på kvällen är det dags för juldessert. Någon gång däremellan dansar vi runt granen.
.

Förra årets julbock, då var det + 13 grader på julafton

 

Trots att jag började med julförberedelserna redan i november har jag en hel del kvar att göra i kväll och i morgon. Granen skall tas in och kläs (bilden här ovanför är från förra året). Julbocken är inte klar än, mandelbotten skall gräddas och kolasåsen kokas. Jag skall göra tre sorters sill (bara smaksättningarna), en skagentårta och laxrullar med färskost, en hemgjord rödbetssallad och julskinka. Men det mesta går snabbt att göra, och kan i alla fall inte göras för långt i förväg, så jag tar det lugnt.

tomtebakelse

En av årets nyheter på vårt julbord kommer att bli de här små tomtebakelserna. Det är kladdkakemuffins som botten, med en jordgubbe och grädde spritsad runt och på luvan. Enkelt och gott.
.

chocolate

Som sagt, jag tar det lugnt. Kanske för lugnt..? I går tog vi en tur för lunch på Café Chocolate, där de serverar vegetariska rätter gjorda på ekologiska råvaror. Det är alltid så gott.
.

ofvandahls

I dag var tjejerna och jag hos Hair Team i Uppsala, och efteråt hamnade vi på Ofvandals hovkonditori. Väldigt mysig miljö som spred julstämning på grund av den gamla inredningen. Efteråt bestämde vi oss för att köra in i biltvätten, och hamnade i en timmes kö. Det hade jag inte räknat med i min tidsplanering… Sedan forsade vi vidare till Musikskolan för att hämta ut Jackies cello, som varit på service. Nu är vi i alla fall hemma igen. Jag borde kanske fortsätta med julförberedelserna. Men är det inte Jul med Ernst på teve snart..?

Ha en stämningsfull och fin kväll!

 

 

24 reaktioner till “Vad läser ni i jul?

 1. Trodde jag var klar med kommentarer men så såg jag tapeterna på Ofvandals och sitter i ett rum med samma tapet när jag skriver på min dator :-) Var bara tvungen att berätta det ;-)

  Gillad av 1 person

 2. Skönt att höra att inte alla andra i världen stressar över julen :) att det finns fler som njuter av stämningen!
  Inte heller jag har lyckats läsa så mycket under december. Just i dagarna läser jag poesi av Mary Oliver. Poesi utmanar mig – jag är ingen storkonsument, men den här poeten lockar mig!
  Önskar dig en fin fortsättning på julen!

  Gilla

 3. Tack du fina och fantastiska Annette som håller traditionerna vid liv och låter oss andra ta del av dem. Är säker på att du och din familj kommer att få en väldigt fin och stämningsfull jul eller snarare upplever den just nu för det är ju faktiskt Julafton idag. Hos mig saknas allt vad julstämning heter men vi har ju valt att inte fira jul i år men har ju istället så mycket annat nytt och spännande som händer här i Kuching / Sarawak. Ikväll åter vi iallafall Christmas Eve Buffé på Hilton som ligger mitt emot där vi bor. Lite vill vi iallafall lyxa till det men sen klär jag mig i arbetskläder och stökar om i nya lägenheten resten av helgen :-)
  Önskar dig allt väl och en Riktigt God Jul plus en skön och avkopplande helg med nära och kära. // Kram Anita

  Gilla

 4. Minnet och elden av Pierre Schori funderar jag på att börja med, eller så väntar jag med det och tömmer hjärnan istället, det har varit ett hektiskt år. Jättefin gran. Önskar God Jul på en gång.

  Gilla

 5. Tack Annette för din kommentar hos mig sist om att Modernista hade citerat mig, det var ju hur kul som helst. Jag har varit rätt osynlig en tid då jag haft jätteont i en kota där en tumör troligtvis växt till sig igen. Svårt att gå och sitta och ligga, Svar får jag den 4 Januari på vad det är. Ja du förstår säkert resten……
  Hoppas jag snart är tillbaka igen med inlägg. Det är lite upp och ner för varje dag.

  Jag vill verkligen tacka dig för året som gått och den glädje du gett genom dina inlägg och dina trevliga, givande kommentarer hos mig som gett mig energi !

  Önskar dig och din familj nu en riktigt GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR !!

  Gilla

 6. Härligt att läsa hos dig, då får jag känna av den där härliga äkta julkänslan. Jag är klar med det mesta nu. Gjort ostpastejer, crepes, köttbullar, griljerat skinkan, slagit in julklapparna mm. Har bara frestelsen och inkokta laxen kvar tills imorgon. Gör ju inte lika mycket som vanligt i år av naturliga skäl. Och eftersom vi ska till dottern på julafton har vi bestämt att inte ha gran i är.
  Er gran från förra året ser jättefin ut! Och vad bra att du inte stressar. Tror vi är ganska lika där, tycker det är så roligt med alla julförberedelser så då känns det inte stressigt.
  Böcker brukar jag normalt bara läsa på semestern, på sandstranden. Läser jag på kvällarna kan jag inte somna. Men nu när jag sitter mycket nere hos sonen har jag börjat läsa. Har precis avslutat Konsten att höra hjärtslag och den tyckte jag var bra.
  Önskar dig en riktigt God Jul!!! Kram

  Gillad av 1 person

  1. Jag kan inte heller läsa på kvällen innan jag skall sova, ingen bok har hittills lyckats hålla mig vaken kvällstid ;) Jag läser mest när jag väntar på barnen. Konsten att höra hjärtslag har jag läst skall vara vacker, men jag har inte läst den själv.

   Ert år har verkligen varit en bergochdalbana, men stora upp- och nedgångar. Hoppas att nästa år blir bara positivt ♥ Önskar dig också en riktigt God Jul! Kram!

   Gilla

 7. Du ska ha en stor eloge! För du är en av få som håller fast vid ”gamla, hederliga” jultraditioner. Har läst på olika bloggar/tidningar hur det mesta av allt som gjordes förr håller på att försvinna, vilket jag tycker är himla synd. Detta sagt av mig som aldrig riktigt har dragits med i allt detta. Har alltid tyckt att jul är för barn upp till max 13-årsåldern. Ändå kan jag faktiskt beundra dig att du som är så ung faktiskt håller fast vid ”det gamla”.

  Dessutom verkar du vara kolugn också. Jag menar med alltsu har kvar att stå i tar du dig ändå tid att gå till frissan, fika med tjejerna, plocka upp cellon, köra bilen i tvätten, titta på Ernst och blogga. Jag blir bara andfått när jag tänker på det. Du borde faktiskt anmäla dig som ersättare för Ernst (klarar inte av honom). Lovar att jag då skulle kolla programmet:-)

  PS1. Tänkte på dig idag i Hötorgshallen där jag handlade all vår julmat på rekordtid – 10 minuter). Där var det en ung kille (ca 25 år) som frågade efter ekologiska råa prinskorvar. – De är tyvärr slut, sa försäljaren. – Vanliga då? De är också slut. Ooooops. För min del får det bli första julen någonsin utan råa prinskorvar… DS1.

  PS2. Är ingen ”vinterläsare” utan slukar böcker under sommaren på balkongen. Försöker bli vän med Ninni Schulmans ” Pojken som slutade gråta”. Går sådär. Men under julhelgen ska jag/vi ägna oss åt ”The Grand Tour” med Jeremy Clarkson – ett himla roligt motorprogram à la Top Gear, med samma huvudpersoner alltså. DS2.

  Gillad av 1 person

  1. Jag har inte läst något av Ninni Schulman, men har tänkt att jag skall det. Det är faktiskt mest att hennes deckare utspelar sig i Värmland som lockar. Tack för tipset om The Grand Tour! Jag hade ingen aning om vad det var, så jag googlade. Verkar kul!

   Jag har alltid gillat julförberedelserna. Matlagning och pyssel, och så gillar jag att ha gäster och göra vad jag kan för att de skall trivas. Jag förstår att många blir stressade över julen om de inte gillar matlagning, pyssel och helst skulle slippa släkten, för det är ju väldigt mycket av just det, i alla fall hos oss. Vi får väl se hur barnen kommer att göra när de bli äldre, om de blir helt anti-jul som en motreaktion ;)

   Nu är det faktiskt dags att lägga julskinkan i blöt några timmar och passa på att göra den där kolatårtan under tiden.

   Ha en fin dag!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.