Aktningsvärd (50/365)

Min första plan var att gärdsgårdsbygget skulle symbolisera temat föråldrad. Men, nej, det kändes inte alls rätt. Föråldrad har en underton av att någonting är otidsenligt och förlegat, och det är ju verkligen inte gärdsgårdsbyggen. Visserligen har den tekniken använts i Sverige under imponerande 1000 år, men intresset för den gamla traditionen bara växer. Vid närmare eftertanke passade aktningsvärd mycket bättre. Hantverk som gärdsgårdsbyggen imponerar på mig, det är aktningsvärd kunskap som jag är glad att den lever vidare.

En traditionell gärdsgård består bara av naturmaterial, varken färg, kemikalier, spik eller ståltråd behövs. Man värmer smala grangrenar över öppen eld tills saven kokar i grenen och gör den böjlig som en gummislang. Då har man i regel inte mer än någon minut på sig att sno vidjan kring stolparna innan vidjan stelnar.

Här använde jag mitt Tamron 90/2,8 för att få en riktigt skarp bild på barken och vidjorna.

logga2017

Här hittar du fotoutmaningen där du tar ett foto till 365 olika teman under året, samt alla deltagare. Klicka gärna runt och se andras foton på samma teman!

 

 

2 reaktioner till “Aktningsvärd (50/365)

  1. Att använda det som finns till hands och som sedan naturen tar omhand är ju bara bäst! Tydligen så bränner man nedre delen av granarna som ska vara under jordytan. Den förkolnade ytan på stammen gör att de inte ruttnar så fort.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.