Bästa teveserie och film baserade på böcker

Mias bokhörna håller i den bokrelaterade Helgfrågan, och den här veckan undrar hon: Vilken är din bästa bok-teveserie?

Jag svävar ut och väljer tre teveserier baserade på böcker :)

 

1 – Det tog två säsonger av Game of Thrones som tv-serie innan jag gav den en chans. Det jag såg var alldeles för våldsamt, blodigt och det var skrattretande många scener med avklädda kvinnor, utan att det fanns någon direkt anledning för handlingen. För att inte tala om att som en del av handlingen ingår drakar och vita vålnader. Jag var alldeles för skeptisk för att ens ge den en chans. Till att börja med. När jag väl gjorde det var jag helt fast, och jag plöjde alla säsonger som fanns på DVD och tecknade avtal med HBO enbart för att kunna se senaste säsongen av Game of Thrones.

Det är snyggt filmat, skådespelarna är perfekta för sina roller, replikerna är fantastiska och man blir hela tiden överraskad. Jag kommer att tänka på Carl Jonas Love Almqvist, som skrev ”varför är den goda dum, varför är den kloka ond, varför är allt en trasa?” Så är det i Game of Thrones, det är aldrig svart eller vitt. Och huvudpersonerna dör, en efter en. Det är inte så vanligt, men ger serien trovärdighet, det som händer skulle kunna hända i verkligheten. Många gånger inser jag att författaren hämtat inspiration från verkliga historiska skeenden.
.

2 – Av min granne fick jag låna första delen i serien Outlander, av Diana Gabaldon. Jag läste och fastnade direkt. Trots att den innehåller ett historiskt hopp från en tid till en annan, sådant brukar vanligtvis avskräcka mig. Sedan fick jag höra att första boken i Outlanderserien spelades in och skulle sändas på Viaplay. Serien gjorde succé överallt och köptes in av fler och fler länder.
.

3 – Törnfåglarna… Jag var väl 14-15 år och köpte boken begagnad. Jag tror knappt att jag lade den åt sidan förrän den var slut. Sedan kom tv-serien, och jag vet inte om någon tv-serie gjort mig, och säkert många andra, så frustrerad och förbannad på den envisa, karriärlystna prästen Ralph de Bricassart som väljer Gud framför ljuva Meggie Cleary.
.

Och som bonusfråga undrar Mia: Vilken är din bästa bokfilm?

Niceville läste jag i ett sträck när vi var på semester. En väldigt stark bok på många, många sätt. Intressant, spännande, frustrerande och väldigt rolig. Berättelsen utspelar sig i början av 1960-talet, i Jackson, Mississippi, och handlar om tre olika kvinnor. Aibileen och Minny är afroamerikanska hembiträden som städar hem och ser efter barnen hos olika vita familjer. Skeeter är en ung vit kvinna med författardrömmar, som får tolv svarta hembiträden i staden att berätta sina livs historier för henne, så att hon kan samla ihop dem till en bok. Boken handlar om deras situation och hur de blir behandlade hos de vita familjerna. På den tiden var amerikanska södern präglad av rasism och svarta blev väldigt illa behandlade.

När boken filmades blev resultatet mer en feelgood-historia, istället för den mångfasetterade handlingen i boken. Två och en halv timme gick väldigt snabbt, och det är väl ett tecken på att filmen är bra. Skådespelarna passade för sina roller utifrån hur jag föreställde mig dem när jag läste boken och manuset följde boken nära. Många av replikerna var hämtade ordagrant från boken. Som så ofta när böcker blir film blir det inte samma upplevelse att se filmen som att läsa boken. Men se den ändå, den är bra.

Fler som diskuterar Helgfrågan hittar du hos Mias Bokhörna, klicka gärna in och var med du också!

42 reaktioner till “Bästa teveserie och film baserade på böcker

 1. Outlander har jag precis sett färdigt första säsongen av men böckerna har jag inte läst. GoT har jag flera säsonger kvar att se och inte heller där har jag läst böckerna men funderar lite smått på att göra det.

  Gillad av 1 person

  1. Jag tycker faktiskt att filmerna är bättre än böckerna i just de här fallen. Båda författarna skriver litet för omständligt i mitt tycke, och så är båda teveserierna så otroligt välgjorda att de är en ren njutning att se.

   Gillad av 1 person

  1. Är man intresserad av historia och politiska intriger är GoT helt rätt teveserie att se, bara man inte hänger upp sig för mycket på fantasydelen. Vissa jämför GoT med House of Cards, och jag kan förstå jämförelsen. Jag har generellt sett svårt med övernaturligheter, men i GoT köper jag det rakt av :)

   Gilla

  1. Böckerna brukar ju oftast vara bättre, men just när det gäller Outlander och GoT tycker jag tvärtom faktiskt, att filmerna är bättre. Jag hoppade från böckerna till filmerna när jag upptäckte det.

   Gilla

 2. Törnfåglarna i tv-version sändes en påsk när jag bodde i USA. Oj så upprörda folk blev! En präst som blev kär – och på påsk till råga på allt!!! Slukade också boken när det begav sig. Game of Thrones har jag inte gett en chans.

  Gillad av 1 person

  1. Vad roligt att höra om hur man reagerar i andra delar av världen! I Sverige hade vi nog generellt sett ganska svårt att sätta oss in i Ralphs roll, eftersom vi var så sekulariserade, jag gissar att de flesta led med Meggie och tyckte att Ralph borde ge upp prästerskapet.

   Gilla

  1. Jag läste första boken i Outlander-serien, men fastnade i den andra och kom inte vidare. Filmatiseringen är så välgjord, snygg och spännande (ganska rå också i flera fall), så nu väljer jag faktiskt bort böckerna för teveserien. Samma sak gäller Game of Thrones.

   Gilla

 3. Outlander har en kompis totalt snöat in på, och hon håller på att tjata hål i huvudet på oss andra om att vi måste läsa dem! Kommer nog dit så småningom, är jag rädd :D

  Gillad av 1 person

 4. Outlander är den enda jag inte har sett här, men faktum är att den står i filmhyllan :) Törnfåglarna är nog den största orsaken till att Australien blev mitt drömresemål.

  Gillad av 1 person

 5. Törnfåglarna är nog en av de starkaste jag någonsin sett. Och visst blev man frustrerad och den var så sorglig men ändå vacker. Den finns bland mina DVD’n fortfarande och kommer nog alltid att göra det. :-)

  Gillad av 1 person

 6. Niceville och Game of Thrones blev exempel hos mig också plus några till. Inte läst Game of Thrones men är ett stort fan av tv-serien. Niceville har jag läst och sett, gillade båda vilket är ovanligt, oftast föredrar jag boken.Törnfåglarna älskade jag!

  Gillad av 1 person

 7. Jaa, vem minns inte Törnfåglarna – kult liksom och floder av tårar som rann;-)
  Game of Thrones har jag varken läst eller sett på tv. Inte Niceville heller för den delen.
  Du verkar inte kolla deckare på tv. För ””Ett fall för Vera” är baserat på Ann Cleeves böcker och den bästa serien ever!

  Gillad av 1 person

  1. Tack för tipset, den skall jag se om den finns på svt play. Jag tittar nästan inte alls på teve numera, jag kollar tevetablån men hittar nästan aldrig något jag vill se, så jag startar inte ens teven. Jag läser nyheter på nätet och ser filmer på datorn. Men som sagt, den här skall jag kolla upp!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.