Bokligt favoritevent och önskeyrke

Mias bokhörna håller i den bokrelaterade Helgfrågan, och den här veckan undrar hon: Vad gillar du för bokligt event?

Jag tyckte att det var väldigt roligt och intressant att vara Augustambassadör förra året, att läsa alla de nominerade böckerna i fackbokskategorin och novellerna från de yngre deltagarna som tävlade om Lilla Augustpriset, och att intervjua dem. I år har jag hittills två favoriter i den skönlitterära klassen och en av dem tror jag vinner; Johannes Anuyru med sin roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Det blir väldigt spännande att se hur det går. Facklitteratur och barn- och ungdomsböcker är det svårare att hålla sig uppdaterad om tycker jag, eftersom de böckerna tyvärr inte uppmärksammas lika mycket.

 

Mias bonusfråga: Om du skulle sadla om, ja inte hästen utan jobb. Vilket yrke skulle du välja?

Jag har jobbat på ett servicehem, som chefssekreterare, som lärare och examinator på juris kandidatprogrammet och som egen företagare. Just det, och så har jag skrivit en SOU på uppdrag åt Integrationspolitiska maktutredningen. Under de senaste åren jag fokuserat på att vara mamma framförallt, men min avhandling ligger här nästan helt klar, så jag borde verkligen slutföra den. Så vad är mitt jobb just nu? Förutom att vara mamma, så är jag doktorand i rättshistoria. Jag har alltid älskat att utreda, analysera och skriva, så forskningen passar mig perfekt. Samtidigt var det otroligt roligt att vara egen företagare. Att inspirera andra är kanske det roligaste jag vet, det fick jag göra när jag var grenledare för Distansritt Stockholm och för mitt designteam när jag hade eget företag. Så vad skall man dra för slutsats av allt detta..? Kanske att lärare skulle vara ett önskeyrke för mig. Och som många andra tycker jag att det vore roligt att skriva en egen roman någon gång. Men helst vill jag faktiskt skriva klar min pågående bok och sedan forska vidare i något empiriskt ämne.

Fler som diskuterar Helgfrågan hittar du hos Mias Bokhörna, klicka gärna in och var med du också!

 

40 reaktioner till “Bokligt favoritevent och önskeyrke

  1. Jag har inte tänkt på att jag testat olika saker, men när man spaltar upp det ser jag ju att det är ganska spridda inriktningar. Att jag vågat testa det jag lockats av kanske har att göra med att jag inte bryr mig det minsta om prestigeförluster, varken min egen eller andras. Jag värdesätter människor i sig själva, inte det de gör. Ibland går det man gör bra, ibland åt pipsvängen. Jag vet att vissa sätter likhetstecken mellan det man gör och den man är, men så är inte jag. Det som verkligen betyder något är hur man är som person. Tack för pepp om min avhandling ♥ Det vore ganska skönt att få ett avslut och kunna lägga den bakom mig, och hitta på något nytt roligt projekt :)

   Gilla

  1. Mammajobbet är det bästa jag varit med om, men nu börjar tjejerna bli stora nog så att jag kan fasa ut mig själv litet mer. Det är nog dags att slutföra det jag påbörjat med boken :)

   Gilla

 1. jag tänker på alla egendomliga sommarjobb en hade under studietiden – och jag började tidigt. det blev mycken livserfarenhet av dem. det tyckte mina barn också. särskilt sonen blev lite skakad av att möta själva verkligheten. jag tror säkert att. avhandlingen blir klar så snart du får tillfälle. du verkar inte precis vila på hanen!

  Gillad av 1 person

  1. Det är det :) Det jag svarar på i min avhandling är vad som menas i grundlagen med att ”Samiska folkets och etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv ska främjas”. Det stadgandet har ändrats sedan det tillkom, och jag går igenom vilka som avses, om det har ändrats, vad som skall främjas och var gränserna går för hur långt staten skall främja kulturen och samfundslivet.

   Gilla

  1. Jag håller helt med dig, jag älskar varenda dag med våra barn :) I vårt land är det nog så, att det är ett underskattat jobb, men själv kan jag inte tänka mig något jag skulle tycka var mer meningsfullt.

   Gilla

 2. Forskning är intressant. Är lite lagd åt det hållet också. Är lärare i grunden, men skulle tänka mig att vara arkeolog i nästa liv om jag inte får fortsätta att vara författare då ;)

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det är verkligen intressant att få gå på djupet ordentligt i ett visst ämne. Det är väl så ni författare också gör när ni gör research inför en bok gissar jag? Arkeolog vore ett spännande yrke, det tycker jag också som är intresserad av historia.

   Gilla

  1. Ja, att bli mamma slår allt. Jag lämnade mitt jobb på universitetet och såg inte tillbaka en enda gång, jag ville bara fokusera på att vara med våra barn. Men nu är de så stora att det är dags för mig att börja fundera på vad jag vill göra med resten av mitt liv. Vi får se vad som händer :)

   Gilla

 3. Ja att var mamma är faktiskt ett jobb det också speciellt om man som jag skaffade tre barn på två år. Man borde helt klart få dubbla pensionspoäng för det eller hur det räknas. Lärare är ett underbart jobb, dock lite underbetalt. Jag lovar att uppdatera mycket från Bokmässan

  Gillad av 1 person

  1. Oj, tre barn på två år, då förstår jag att du måste ha haft fullt upp under en lång period i livet. Jag håller med dig, dubbla pensionspoäng vore något! Ser fram emot uppdateringar från Bokmässan :)

   Gilla

 4. Det var en mycket intressant läsning om alla jobb du har haft! Snacka om allround!!! Fantastiskt!

  Att vara lärare däremot tycker jag är ett kall, inte ett jobb. Detsamma gäller för yrken som sköterskor, barnmorskor och läkare…

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.