En bra recension – helgfrågan v 42

Mias bokhörna håller i den bokrelaterade Helgfrågan, och den här veckan undrar hon: Vad tycker du en bra recension ska innehålla?

Det jag tycker är intressant är analysen och omdömet. Om jag själv har läst samma bok läser jag gärna en riktigt djuplodande analys som sätter igång funderingar igen hos mig, om vi har fått samma intryck av boken eller om det finns mer att vrida och vända på.

I ordentliga analyser går det i regel inte att undvika att avslöja delar av handlingen, man måste ju hänga upp analysen på det som hänt, så har jag inte läst boken brukar jag istället bara skumma igenom recensionen och titta efter ett betyg som riktmärke för om boken kan vara intressant.

Bonusfråga: Vad brukar du unna dig när det är helg? Det jag spontant tänker att jag unnar mig när det är helg, är att läsa böcker. När jag väntar på tjejerna som har danslektioner på helgerna brukar jag unna mig att läsa de timmarna, utan att känna mig stressad över annat som måste hinnas med och utan avbrott. Åtminstone två timmars sammanhängande lästid, det är ren lyx för mig.

Fler som diskuterar Helgfrågan hittar du hos Mias Bokhörna, klicka gärna in och var med du också!

 

32 reaktioner till “En bra recension – helgfrågan v 42

 1. Jag är lite olika när det gäller att läsa recensioner. Om det är en bok som jag inte kan bestämma mig för att läsa så läser jag, ibland får jag hjälp med att ta ett beslut då, och det händer att jag skumläser eller iaf kollar betyg, om det finns sifferbetyg, när jag tänkt läsa, nyfiken som jag är. ;) Ja och det händer nog att jag skumläser vid andra tillfällen.

  Gilla

 2. ostörd lästid är härligt. här ska det regna hela helgen dessutom. nya vinklingar på handling och allt annat får en ju i läsecirklar. där kan en verkligen råka ut för att få ändra uppfattning

  Gilla

 3. Jag har inte något emot att läsa analyser redan innan jag har läst en bok. Det brukar vara intressant men själv skriver jag inte särskilt analyserande. Det är nog dels för att jag inte vill avslöja för mycket av handlingen men till viss del är det faktiskt ren lathet.

  Gilla

 4. Ett sifferbetyg är bra när man själv vill läsa boken och bara är ute efter att få veta ungefär vad personen har tyckt :) Djupa analyser vet jag inte om jag egentligen är intresserad av, men gärna en annan åsikt. Det är väldigt intressant att få någon annans tolkning på en bok man har läst.

  Gillad av 1 person

  1. Betyg tycker jag är väldigt konkret och bra. Vissa recensioner utan betyg är så svävande att jag har svårt att avgöra om recensenten tyckte att boken höll måttet eller inte. Väldigt intressant med recensioner där man tycker olika :)

   Gilla

 5. Vet inte riktigt vad jag förväntar mig av en bra recension. Men en sak vet jag – dina recensioner är otroligt välskrivna, även om böckernas genre inte ofta passar in på deckarna jag är insnöad på. Men det ”konstiga” är att om jag läser dina texter så vet jag för det mesta vilka böcker jag inte vill läsa. Med andra ord är dina omdömen utmärkta!!!

  Gillad av 1 person

  1. Tack, tror jag ;) Ha ha! Men ibland läser jag ju deckare också, och många av dem kan nog passa dig också. Som Börjlinds deckarserie om Rönning/Stilton, den gillar vi ju båda två.

   Gilla

  1. Analyserna är knepiga att skriva, och om det är en ganska rak och okomplicerad berättelse utan något direkt djup finns kanske inte så mycket att analysera, mer än om bokens handling, miljö- och beskrivningar, språk m.m. motsvarar vad man kan förvänta sig av en bok i den genren.

   Gilla

  1. Ja, det är det verkligen :) Mitt knep är att sätta mig i baksätet på vår bil och läsa medan våra barn har danslektioner. Får se hur jag löser det i vinter, det kanske fungerar om jag tar med mig en tjock filt ;)

   Gilla

 6. Håller med dig om det härliga i att läsa om en bok en redan läst och helt plötsligt få en annan vinkling på handlingen, personerna eller så. Det är ju fantastiskt att prata böcker och läsning med andra! (Och med prata menar jag även så här, i blogg- och kommentarsform:)

  Gillad av 1 person

  1. Visst är det! Väldigt intressant och roligt att läsa om andras intryck, särskilt när man tyckt helt olika, vilket ju händer. Då är det spännande att jämföra motiveringarna, och se om man uppfattat samma saker olika, eller om man tagit fasta på olika saker och därför tycker olika.

   Gilla

  1. Det här är faktiskt den boktrave jag läste under september. För mig känns det helt osannolikt att kunna läsa så många böcker under bara en månad, men å andra sidan har jag knappt läst alls den här månaden, så det verkar jämna ut sig ;)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.