Stämningen på topp på lyckat nomineringsevent för Augustpriset!

På väg till nomineringseventet.

I måndags kväll var det äntligen dags för nomineringseventet för årets Augustpris. Det var en fantastisk kväll som var enormt lyckad på alla sätt och vis.

Förutom att vi alla verkade vara överens om att ”rätt böcker nominerats”, var det väldigt roligt att träffa och prata med alla Augustambassadörerna. Daniel Sjölin var dessutom lika proffsig som vanligt, men kanske ännu mer humoristisk just den här kvällen i sina samtal med författarna, vilket gjorde att stämningen var på topp och skratten avlöste varandra under hela eventet. Och inte minst viktig för en lyckad kväll var lokalen.

Jämfört med förra årets nomineringsevent hade man i år bytt lokal till den vackra, gamla industribyggnaden som numera utgör Scenkonstmuseet. Det är Stockholms äldsta industribyggnad med delar från omkring 1640. Byggnaden har genom tiderna haft olika funktioner, bland annat som bageri, vapenförråd och brännvinslager. Vi hade faktiskt varit här vid ett tidigare tillfälle, då på ett företagsevent. Den gången fick tjejerna dekorera cupcakes, träffa jultomen och vi fick med oss en gigantisk Kungsgran hem.

Patrik, Jackie och Bella, med signerad bok och min ackrediteringsbricka som Augustambassadör

Men den här kvällen fylldes lokalerna med uppsluppna, nervösa och intresserade kulturintresserade personer när det äntligen var dags att avslöja vilka som nominerats till Sveriges finaste litteraturpris – Augustpriset! De yngsta skulle jag gissa var i tolv- trettonårsåldern… ;) De lyssnade intresserat hela kvällen och köpte sedan en av de nominerade ungdomsböckerna och fick den signerad av författaren. Jag skall också läsa den boken, så mina intryck och omdöme kommer här i bloggen den närmaste tiden.

Foto: Sören Andersson

Vi som är Augustambassadörer i år blev fotograferade på scenen. Vad jag pysslar med på bilden kan man fråga sig, men här är vi i alla fall samlade allihop :)

Eva Gedin, ordförande i Svenska Förläggareföreningen, inledde eventet med att lyfta fram att det är egentligen är omöjligt att tävla i vilken litteratur som är bäst, men när alla de nominerade böckerna var avslöjade, tror jag att vi alla ändå kände oss eniga med jurygrupperna om att årets nominerade böcker faktiskt är, eller i varje fall tillhör, de allra bästa i sina kategorier. Riktigt glädjande!

Spännande samtal…

… och många skratt :)

Alltsammans filmades och hela eventet finns att se i efterhand för den som vill, här.

Förutom att diskutera de nominerade böckerna med författarna, samtalade Daniel Sjölin med jurygruppernas ordföranden.

Vi Augustambassadörer var med i bild med jämna mellanrum, men det var Johanna Lundin som hade hedersuppdraget att representera oss ambassadörer på scenen.

Det uppdraget skötte hon väldigt snyggt! Johanna kommer vi att få se mer av i rutan, kom ihåg vem som sade det :) Hon är som klippt och skuren för sådana här uppgifter.

Vi andra ambassadörer lyssnade noga på allt som diskuterades på scenen för att kunna rapportera om det i olika sociala medier.

Vi twittrade, Instagrammade, livesände och antecknade för kommande blogginlägg, som det här :)

Jag hade tre rätt på mina spekulationer om vilka böcker som skulle nomineras. Bland annat trodde jag på den här boken; Nära fåglar, som jag hörde talas om tack vare en radiointervju i P1, och tänkte att den här boken är så unik att den antagligen kommer att nomineras, och det gjorde den ju.

Här sitter den författare som jag ända sedan jag läste hans bok i mars, har varit helt säker på att boken skulle nomineras. Och jag är lika säker på att hans bok kommer att tilldelas Augustpriset för Årets svenska skönlitterära roman om en månad.

I nästa inlägg berättar jag allt om vilka böcker som nominerats. Jag resonerar kring den gemensamma nämnaren för årets böcker, och om mitt och många andras glädjerop över barn- och ungdomsböckerna och fackböckerna! Inlägget kommer strax!

Här finns fler inlägg om Augustpriset!

 

2 reaktioner till “Stämningen på topp på lyckat nomineringsevent för Augustpriset!

  1. Idag har du nog inte gjort nå’t annat än skrivit inlägg, eller;-)
    Fastnade på det här inlägget, då det är väldigt personligt, men bland annat en toppen bild på dig och tjejerna!!! Sedan förvånades jag en aning att det inte finns en enda man bland ambassadörerna – ooooops!
    På bilden ser du ut som en filmstjärna – läs du skiljer dig från mängden. Bra där:-)

    PS. Kul att du prickade tre böcker/författare. Du är verkligen duktig på sådant:-)

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.