Midnattskronan, av Sarah J Maas

Här kommer mitt omdöme och min analys av årets största överraskning bland de böcker jag läste under 2017!

När vi kom hem från vår semesterresa i Frankrike förra sommaren, låg den här boken som en överraskning i brevlådan. Tre saker talade emot att jag skulle kasta mig över den och läsa: det ungdomliga omslaget, målgruppen som är just young adults och genren. Fantasy fungerar som teveserie (finns det överhuvudtaget någon bättre teveserie än Game of Thrones?), men som bok? Nej, jag var väldigt skeptisk. För att inte tala om handlingen. En artonårig lönnmördare som har räddats från slavarbete i saltgruvor, bara för att kastas in i ett liv som lönnmördare på uppdrag av den kung som hon hatar.

Under årets sista vecka var jag mer eller mindre däckad av dels influensa, dels ett tungt beslut som jag måste fatta. Jag behövde en bok att sträckläsa, som kunde få mig att glömma tid och rum under några timmar. Jag stod och funderade länge och väl framför bokhyllan och till slut föll valet på den här andra delen i serien om Glastronen.

Tur att jag älskar att bli överbevisad och att tvingas tänka om, för det var precis vad som hände. Midnattskronan överträffade alla mina förväntningar med råge. Personbeskrivningarna är spännande och berättelsen är välskriven rent språkligt, och håller dessutom ihop hela vägen från början till slut. Små ledtrådar om både vad som ligger till grund för det som pågår och för det som komma skall, vävs nästan helt omärkligt in i berättelsen, vilket gör att man som läsare hålls på halster och bara måste läsa en sida till, och en till, och en till.

Jag behövde en bok att sträckläsa, och det är precis vad Midnattskronan är. På samma sätt som när jag i tonåren kunde försvinna in i berättelser och glömma tid och rum, gjorde jag nu. Jag läste boken från början till slut i ett enda svep, och jag kan knappt vänta på att få läsa fortsättningen på den här spännande historien! Midnattskronan är årets mest positiva överraskning bland de närmare hundra böcker jag läste under 2017.

Mitt betyg: 5/5

Antal sidor: 415
Utgivningsdatum: 2017-06-21
Serie: Glastronen (del 2)
Originaltittel: Crown of Midnight (Throne of Glass #2)
Översättare: Lena Jonsson
Förlag: Modernista
Form: Lars Sundh
ISBN: 9789177015857
Finns att beställa hos Bokus och Adlibris

 

 

8 reaktioner till “Midnattskronan, av Sarah J Maas

    1. Ja, omslaget har varit avskräckande för mig också, trots att jag läst att så många älskar den här serien. Jag väntar hem den tredje delen, det blir spännande att se om den lever upp till Midnattskronan.

      Gilla

  1. Vad härligt att den överraskade så! Lite roligt att de skäl du nämner som avskräckande är just anledningarna till att jag skulle plocka upp den här boken! Kommer med all säkerhet att läsa den här boken, frågan är bara när. Just när det gäller fantasy eller dystopier och är serier så väntar jag gärna tills alla böcker har kommit ut så att jag kan läsa allt i ett svep. Jag blandar så lätt ihop olika böcker/serier annars. Men ibland går det inte att vänta!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.