Nyårstaggen om bokläsning 2018

Johanna, från Deckarhörnan ni vet, har taggat mig att göra den här enkäten, och självklart tackar jag ja till det!

1. En klassiker jag lovar att läsa

För sex år sedan måste jag ha haft en känsla av att vara extremt obildad, eftersom jag köpte hela den här traven med böcker, varav flera klassiker, på bokrean det året. Men jag hade inte tid att läsa en enda av dem, så hur jag tänkte vet jag verkligen inte.

Nu är jag i alla fall väldigt nyfiken på att läsa boken Onåd av J.M. Coetzee, men jag tror ändå att jag börjar med Lord of the flies av William Golding. Jag känner till historien, men har varken läst boken eller sett någon film baserad på den.
.

2. En påbörjad bokserie jag lovar att avsluta

Jag tror inte att jag har påbörjat någon bokserie och sedan inte läst övriga delar om de har givits ut. Men jag lovar att jag skall läsa:

 • … Marie Bengts’ kommande andra del om Hannah Lönn,
 • … andra delen om Carter Blake av Mason Cross,
 • … Cecilia Ekbäcks tredje och fristående del om Svartåsen,
 • … Anna Jansson 19:e del om Maria Wern,
 • … Mattias Leivinger och Johannes Pinters andra del om De mörkermärkta,
 • … Fredrik Backmans tredje och avslutande del om Björnstad,
 • … Elena Ferrantes andra del i trilogin Tre berättelser om kärlek
  .

3. En bokserie jag lovar att påbörja

Eftersom jag är så fascinerad av lunnefåglar och tycker att bagerier är mysiga, måste jag läsa åtminstone första delen i serien om Lilla bageriet.


.
4. En författare (som jag inte läst tidigare) jag lovar att läsa något av

Det är så otroligt många författare jag aldrig läst något av. Är det något vi kan vara säkra på så är det att jag kommer att läsa många böcker i år också av för mig helt okända författare. Jag kan nämna Elin Willows som ett exempel. Snart kommer hennes bok Inlandet, som jag ser mycket fram emot att läsa.

.

5. En bok jag lovar att läsa om

På högstadiet läste jag Den gamle och havet och blev så berörd av den berättelsen. Den var kort, men med mycket undermening, som jag tolkade det då. Den vill jag läsa igen.

.
6. En genre jag läst lite/inget av och lovar att utforska

Jag undrar om jag någonsin tidigare läst fantasy..? Vid jul förra året läste jag Midnattskronan som är del i en serie om Glastronen. Nu läser jag ivrigt vidare i nästa del, Eldens arvtagare, och jag är lika ohjälpligt fast i den här delen, kanske mer. Jag är rejält överraskad själv faktiskt. Känslan är precis densamma som när jag var tonåring och kunde glömma tid och rum och bara försvinna in i berättelsen.

.

7. Ett seriealbum jag lovar att läsa

Den franska succéserien Sisters, av William & Cazenove. Jag har bara bläddrat litet i det första albumet, men jag lovar att läsa hela från början till slut. Det handlar om två systrar, och det är så träffsäkert! Jag känner igen våra döttrar i nästan allt :)

.

8. En novell jag lovar att läsa

Hm, noveller… Det får nog bli Viveca Stens bok Iskalla ögonblick: tio skärgårdsberättelser.

.

9. En bok som behandlar ett tufft men viktigt ämne jag lovar att läsa

Jag har läst ganska många böcker om prostitution och trafficking, och det är ett så enormt tungt ämne. Men, jag kommer ändå att läsa Sara Larssons kommande bok, Aldrig mer.

.

10. En länge ägd oläst bok jag lovar att läsa

Jag har hela serien om Maj, av Kristina Sandberg, men har ännu inte läst den. I år skall det bli av.

.

11. En debut jag lovar att läsa

Debuterande författare brukar jag läsa en hel del av. I år kommer Bo Svernström utan tvekan vara en av de författare jag inte kommer att missa. Hans debutroman, Offrens offer, utspelar sig bland annat utanför Rimbo, det lilla samhället med 5000 invånare som är min närmaste tätort. En tidig morgon går en bonde ut i sin lada och hittar en naken man brutalt torterad och uppspikad på ladans vägg. På plats gör polisens tekniker en makaber upptäckt: mannen lever.

.

12. En bok eller bokserie (som jag tidigare gett upp/dömt ut) jag lovar att ge en ny chans

Jag vill läsa Elena Ferrantes Neapelkvartett. Jag började läsa första delen, men ledsnade på grund av alla namn som var så otroligt många att hålla reda på, om jag minns rätt nu, det var ju ett tag sedan.

.

13. Tagga någon! 

Jag taggar alla som vill svara på roliga frågor om böcker och ha en liten plan för 2018 års bokläsning! Kanske vill Saras Bokblogg, En Lundabos Betraktelser och Tant Augustas tekopp göra den här enkäten?

14 reaktioner till “Nyårstaggen om bokläsning 2018

  1. Det är inte så många som det ser ut :) Från den första bilden med den enorma boktraven skall jag bara läsa en enda bok, Flugornas herre. Sammanlagt från det här inlägget blir det nog bara 15-16 böcker under året. Jag kommer inte att läsa lika mycket som förra året när jag läste närmare etthundra böcker. I år vill jag fokusera på annat också.

   Gillad av 1 person

 1. Flugornas herre läste jag då när Golding fick Nobelpriset. Det jag minns är att det är en riktigt bra bok och en ruskig historia. Det värsta är att den känns väldigt trovärdig.

  Gillad av 1 person

  1. Vår trettonåring såg den med sin klass i skolan, och när vi pratade om handlingen hemma efteråt blev jag påmind om den och bestämde att jag måste läsa den snart. Det får bli i år.

   Gilla

 2. Rolig enkät :) Kanske skulle man göra den och sedan i slutet av året se hur det gick ;) undrar om det skulle vara stressande, som några tycker … du kan ju inte tycka det? Jag menar; varför skulle du utsätta dig själv för det? :)

  Gillad av 1 person

  1. Ja, gör det! Jag har sådana här planer som just mål, sedan får det bli som det blir, det här är ju ändå nöjesläsning och med den kan man göra som man vill :) Planer för det jag gör på min fritid stressar mig aldrig, tror jag. Mitt problem är i och för sig att jag inte är särskilt bra på att känna när jag blir stressad.

   Gilla

  1. Haha, ja det var mer eller mindre galet att köpa så många böcker. Jag får skylla på att det var för sex år sedan och att min situation då såg väldigt annorlunda ut. Jag läste i princip ingenting och behovet av böcker var stort. Jag tänkte väl att det skulle lösa sig med en trave böcker från bokrean ;)

   Gilla

 3. Blir totalt matt när jag läser ditt inlägg;-) Skulle du inte dra ned på läsning eller var det recensionerna jag tänker på, eller både och…
  Är glad att jag inte är med i ”bokutmaningar”. Skulle dö en snabb ”stressdöd”. Men jag är den första att erkänna att du verkligen är en allätare.
  Skrattade förresten gott åt din bokhylla i bakgrunden i första bilden. Riktiga pärmar, till och med i ”färgordning”. Inte illa;-)

  PS. Gone with the wind” och den ”Gamle id havet läste jag för 100 år sedan. Gillade båda om jag minns rätt. Offrens offer är helt klart en bok i min smak. Elena Ferrante tilltalar mig inte alls. Har läst några recensioner av hennes böcker, och de var inte direkt positiva. DS.

  Gillad av 1 person

  1. Jodå, jag kommer att dra ned på nöjesläsningen. Av de här böckerna är det bara 15-16 som jag kommer att läsa, och det är ju nästan ingenting i förhållande till vad jag läste förra året. Det ser ut som många böcker i inlägget på grund av den första boktraven, med det är bara en av de böckerna jag skall läsa; Lord of the Flies.

   Bilden på boktraven är från tiden då jag hade eget företag, så de där pärmarna ligger i lådor i magasinet nu. Då var det mitt arbetsrum, nu är det Bellas rum.

   Jag har inte läst Gone with the wind, bara sett den som film. Jag tror att jag skulle tycka om att läsa den också, men det blir inte nu.

   Gilla

  1. Man kan ha mål, men sedan får man se hur det blir med de målen. Det här är ju nöjesläsning, och då kan man behålla eller skippa målen som man tycker :) Men, jag tror att jag skulle tycka om den där serien, så jag skall verkligen ge den en allvarlig chans.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.