Böcker om förintelsen inför minnesdagen

Varje tisdag kommer Johannas deckarhörna med en ny topp fem på ett visst tema. Den här veckan är temat: Böcker om förintelsen.

Så här skriver Johanna: Den 27 januari är det förintelsens minnesdag, ett datum som brukar uppmärksammas på lite olika sätt på bland annat offentliga platser och i skolor. Veckans topplista handlar därför denna vecka om böcker som skildrar just förintelsen. Ett tungt ämne, men viktigt.

Frågor jag fått om förintelsen läste jag som en av fackböckerna som var nominerade till Augustpriset förra året. Det är en tunn liten bok på bara 146 sidor, men troligtvis en av de allra viktigaste att läsa, både nu och i framtiden. Här svarar Hédi Fried på frågor hon ofta fått när hon föreläst för barn, ungdomar och unga vuxna om förintelsen. Här har jag skrivit om boken.

Anne Franks dagbok läste jag på högstadiet och blev så gripen av hennes öde. Jag kan lika litet nu som då förstå hur människor kan göra så här mot andra människor.

Mischling och Irenas barn skall jag läsa under februari. Båda böckerna skildrar livet i koncentrationsläger och efteråt. Förmodligen tung läsning. Någon som läst?

Avgrunden skildrar bara indirekt själva förintelsen, men den skildrar tiden då den pågick och de värderingar och strömningar som präglade samhället, hur människor levde i rädsla för det de hört om de så kallade arbetslägren från vilka inga återvände. Här har jag skrivit om boken.

Klicka nu in hos Johannas Deckarhörna och var med du också. Och titta gärna runt hos alla andra som är med, du kommer att få många, många bra tips!

20 reaktioner till “Böcker om förintelsen inför minnesdagen

 1. Det här är viktiga böcker som alla borde läsa! Jag var en gång förlovad med en kille vars mamma satt i Treblinka och överlevde tack vare att hon var tvåspråkig och talade både tyska och tjeckiska. Hon berättade hemska saker och hela hennes familj utplånades där – hon var tretton år när hon blev fri och hon led hela sitt resterande liv av detta.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, verkligen viktiga böcker. Så fruktansvärt att människor kan göra så mot andra, hur kan man ha sådana värderingar? Det är obegripligt för mig. Jag förstår att man inte kan gå vidare utan att vara trasig på både utsidan och insidan efter att ha upplevt förintelselägren. Snart finns inga överlevande kvar, därför tycker jag att det är extra viktigt att vi som lever läser på allt vi kan så att vi kan fortsätta att berätta för kommande generationer.

   Gillad av 1 person

  1. Hon skriver mycket negativt, särskilt om sin mamma, men hon var ju tonåring när hon började skriva dagboken och då ifrågasätter de flesta barn sina föräldrar, ingenting konstigt med det tycker jag. Jag har också läst den ocensurerade dagboken. Ja, tänk vad människor kan anpassa sig till svåra förhållanden.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.