Tematrio – Resmål

Temat för denna veckas boktrio hos Lyrans Noblesser är resmål: Berätta om tre böcker som utspelar sig i ett land/en stad du gärna skulle vilja besöka irl.

♥ Frankrike
Eftersom vår kommande resa går till södra Frankrike, vill jag äntligen komma mig för och läsa Den lilla bokhandeln i Paris. Monika har bloggat om boken och dessutom kompletterat med en karta där platserna som huvudpersonen reser till finns markerade. Vi kommer att passera nio eller tio av de platserna, alltså måste boken läsas.

♥ South Carolina
För några år sedan bilade vi genom nio stater längs USAs östkust. Det var en omväxlande och oförglömlig upplevelse. Mest intryck gjorde Georgia och South Carolina, med sin historia, natur och arkitektur. Jag googlade på böcker om South Carolina, och hittade The Secret Life of Bees. Den måste jag absolut läsa. Så här beskrivs boken hos Adlibris:

South Carolina 1964. Rasoroligheter. Medborgarrättsrörelsen växer i styrka. Mordet på president Kennedy är i färskt minne hos alla. Lily Owens är fjorton år. Hon sörjer sin mamma som gick bort tio år tidigare i vad som verkade vara en tragisk olyckshändelse. Lilys pappa är en brutal och känslokall tyrann och hon tyr sig till familjens svarta nanny Rosaleen, en stolt och färgstark kvinna. Det enda Lily har kvar efter sin mamma, borträknat diffusa minnesbilder från fyraårsåldern, är ett fotografi, ett par bomullshandskar och en bild som föreställer Svarta Madonnan. På baksidan har någon skrivit Tiburon, S.C. Lily vill ta reda på sanningen om sin mor och efter det att Rosaleen misshandlats av vita rasister rymmer de.
Tiburon är målet och där adopteras de av tre svarta biodlande systrar med de originella namnen May, June och August. Honungen de producerar säljs under namnet Svarta Madonnan. Hos ”kalendersystrarna” finner Lily och Rosaleen gemenskap och harmoni och den livsvisdom som de förmedlar hjälper Lily att försona sig med sitt öde och finna en väg tillbaka till sin älskade mamma.

London
Näst efter Frankrike, som alltid, alltid ligger mig varmast om hjärtat som resmål, vill jag bila ned till Danmark med framförallt Själland och Fyn, som är så vackert. Eftersom jag just nu inte kan komma på en enda bok som utspelar sig i Danmark, och som jag vill läsa, väljer jag istället London som resmål. Dit och till Storbritannien överhuvudtaget kan man resa hur många gånger som helst. I vår kommer Bokhandeln på Riverside Drive, om en ung änka som ärver ett hus i London. Huset inrymmer även en bokhandel. Mer behöver jag inte veta för att vilja läsa den. En bok i feelgood-genren, gissar jag.


Här
har deltagare i Lyrans Tematrio länkat till sina blogginlägg om Resmål. Alla är välkomna att vara med!

13 reaktioner till “Tematrio – Resmål

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.