Mannen i mitt liv, av Jane Green

Det är inte så ofta feelgoodromaner handlar om kvinnor i min egen ålder, och som är i ungefär samma fas i livet, därför brukar jag vilja läsa dem när jag har möjlighet. Förutom att vara ett underhållande tidsfördriv kan de också ge litet igenkänning och något klokt råd som man kan ta till sig.

Gabby lever ett lyckligt liv med sin man och två döttrar.  Förhållandet är harmoniskt, kärleksfullt och tryggt, om än rutinmässigt efter tjugo års äktenskap. Den enda besvikelsen är att Gabbys man för ett år sedan valde att genomgå vasektomi, det vill säga manlig sterilisering, trots att Gabby så innerligt önskade ett barn till.

Under en utekväll med väninnorna börjar en ung och snygg man att småprata med henne. Det som inleds som ett vänskapligt samtal mellan två uttråkade personer i en bar övergår till attraktion. Gabby har absolut inga planer på att vara otrogen, men känslan av att inte bara vara en medelålders hemmafru i förorten utan åtråvärd och vacker är berusande. Hon kan inte stå emot. Det som sedan händer sätter hela hennes tillvaro i gungning.

Ungefär här var jag nära att sluta läsa. Men jag fortsatte, och efterhand utvecklade det sig till att bli en nyanserad historia om familjerelationer, relationer mellan mödrar och döttrar och mellan vuxna kvinnor. Om att ta ställning för eller emot någon vid en separation, om svek, hopp och besvikelser, sorg och glädje. Gabby fattar ett felaktigt beslut som får djupgående konsekvenser för inte bara henne själv, utan för alla i hennes närhet. Berättelsen handlar mycket om att göra misstag, och om att kunna förlåta.

Jag dras med i historien och våndas med Gabby och de andra karaktärerna när de går igenom ett omvälvande, smärtsamt och svårt år. Flera gånger tycks situationen ordna sig, men då blir det plötsligt än värre. Eftersom det är en feelgoodroman kan man som läsare vara trygg med att det kommer att ordna sig i slutet. Ändå är det riktigt spännande. Jag gick upp tidigt på söndagsmorgonen för att läsa, och fortsatte att läsa i ett svep tills boken var utläst.

Slutet är ganska oväntat men självklart tillrättalagt, i verkligheten brukar nog många äktenskapliga kriser sluta mindre snyggt och harmoniskt än så här. Men i en feelgoodroman är det alldeles perfekt, en sådan bok skall avslutas med ett leende på läpparna.

Mitt betyg: 3/5

Antal sidor: 325
Utgivningsdatum: 2018-01-18
Förlag: Printz Publishing
Översättare: Birgitta Karlström
Form: Sofia Scheutz
ISBN: 9789177710530
Finns att beställa hos Bokus och Adlibris

 

8 reaktioner till “Mannen i mitt liv, av Jane Green

 1. Tack för ännu ett bra boktips och en väldigt givande recension. Har antecknat i bokläsarlistan. Just nu är jag i en svacka vad gäller läsningen, men jag kommer snart utr den. Satsar en del av dagen på att repetera lite kinesiska(mandarin) inför vårens resa och sedan är det spanska.
  Kan rekommendera ”Den underjordiska järnvägen” av Colson Whitehead. Ingen feelgoodbok men så bra om slaveriet i USA. Men säkert har du redan läst den.

  Gilla

  1. Ja, det är märkligt egentligen hur man kan skriva om något så allvarligt och hemskt och ändå få läsarna att tycka att det mest är mysigt :) Ha en fin kväll du också!

   Gilla

 2. Tycker den var riktigt uppslukande. Visst gör hon fel, och kanske är det en lite romantiserad bild av en äktenskapskris – men ändå spännande läsning. Jag höll också på att tappa intresset tidigt, men berättelsen växte och blev bättre än jag vågat hoppas på.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.