Recensioner på Instagram och/eller i bloggen

Mias bokhörna håller i den bokrelaterade Helgfrågan, och den här veckan funderar hon kring bokbloggar kontra Instagram.

”Jag tycker det verkar som fler och fler bokbloggar försvinner, ta för några år sedan då Bokbloggsjerkan körde. Det kunde vara över 60 svar, men det var jättekul. Idag är det runt 25 stycken som svarar på Helgfrågan, inte illa det.”

Nu undrar hon: Vad tycker du om att fler lägger recensioner på Instagram, vilket föredrar du? Motivera.

Jag förstår att många går över mer och mer till Instagram, eftersom det är så mycket lättare att snabbt få en överblick över böcker och recensioner genom att bara scrolla genom flödet, och inte behöva klicka in i var och en av alla bloggar.

Själv lade jag tidigare bara upp en bild på Instagram på den bok jag läst och skrivit om, och hänvisade vidare till min blogg för att läsa recensionen eftersom mina analyser sällan får plats i sin helhet i kommentarsfältet på Instagram, det är ju egentligen inte avsett för långa texter.

Numera lägger jag upp en bild och en förkortad version av recensionen på Instagram, med hänvisning till bloggen för den som blir nyfiken och vill veta mer. Ärligt talat tror jag knappt att någon klickar vidare från Instagram till bloggen för att läsa recensionerna. De som klickar in i min blogg är nog snarast de som helt enkelt föredrar bloggar framför Instagram, till exempel därför att man i bloggen kan vara utförligare och visa fler bilder om samma ämne i samma inlägg.

Jag passar på att ställa en fråga om hur du som tittar in här gör: brukar du klicka vidare från inlägg på Instagram till bloggar för att läsa mer, eller nöjer du dig med att läsa recensionerna på Instagram?

Fler som diskuterar Helgfrågan hittar du hos Mias Bokhörna, klicka gärna in och var med du också!

27 reaktioner till “Recensioner på Instagram och/eller i bloggen

 1. Har varken smartphone eller Instagram, så kan inte svara på din fråga. Är inte så insatt i hur Instagram ens fungerar, men det låter ju lite på din beskrivning som de småtexter man kan skriva på goodreads och hänvisa till recensionen på bokbloggen med en länk… ja, förutom foto då förstås, det är väl själva fotot som är det viktiga på Instagram vad jag förstår. (http://ibokhyllan.blogspot.se/)

  Gillad av 1 person

  1. På Facebook är det väl småkommentarer som gäller, på Instagram bilder och på bloggar en kombination av text och bilder. Jag har stängt ned bloggen ibland och varit helt utan sociala medier, men jag blir alltid för nyfiken på vad som händer runt om i vårt land, så efter några månader brukar jag vara tillbaka igen :)

   Gilla

 2. Om jag blir intresserad av en bok på Instagram och om jag vet att det är en bloggare som jag känner till, som du tex, så klickar jag vidare direkt till bloggen via länken. Men för min del när jag scrollar bloggar gör jag det på samma sätt som med Instagram ungefär eftersom jag läser på telefonen med appen bloglovin. Det blir ett flöde på samma sätt, men de kommer tack och lov i kronologisk ordning och inte uträknat på något konstigt sätt baserat på antal klick eller vad det är som på Instagram.

  Gilla

 3. Jag klickar inte vidare direkt, men å andra sidan läser jag heller inte texter på Instagram, så jag är väl inte representativ. Det jag sett är att en del förlag ändå hittar min bloggrecension och ibland citerar ur den på Instagram. För mig är Instagram ett bildmedium som jag snabbt scrollar igenom, är helt enkelt lite för otålig. Jag förstår absolut om andra använder det på ett annat sätt, i synnerhet om man är både foto- och textintresserad.

  Gilla

 4. Jag kanske ser på Instagram att det finns en recension och går in och läser SEN. Jag klickar oerhört sällan vidare från Instagram direkt, dels för att jag läser bloggar direkt när jag vill läsa recensioner kanske.

  Gilla

 5. Det händer att jag går vidare från Instagram när jag blir nyfiken … kan vara en bokrecension lika väl som ett recept. Söker jag recensioner på en specifik titel går jag oftast vägen via Adlibris för att se vilka bloggar som recenserat den aktuella boken. Ibland googlar jag också.Det händer ganska ofta att jag aktivt söker recensioner bland bokbloggarna just för att de säger så mycket och inte styrs av ”finsmakarkulturen”.

  Gilla

 6. Jag är aldrig inne på instagram, bloggarna håller mig fullt sysselsatt ändå. Vill liksom inte sitta med näsan i datorn HELA dan :-) Men visst märks det att fler och fler övergår till instagram. Men det lilla utrymmet som det verkar vara där skulle inte räcka för mina alltför långa inlägg :-D

  Gilla

 7. Jag har ju (som du vet) skaffat Instagram alldeles nyligen, så jag har inte riktigt hunnit reflektera över hur jag själv ska göra.
  Däremot kan jag säga att jag INTE läser bokrecensioner därinne och inte heller klickar vidare från inläggen in till själva bloggen. De bloggar jag följer har jag smidigt samlade som favoriter på min egen blogg och kan lätt klicka därifrån för att läsa allt som intresserar mig.
  Instagram är för mig – än så länge! – ett ställe där man lägger upp bilder som inspiration, hälsningar, glimtar av ens liv eller såklart det sedvanliga jag-lever-mitt-lyckade-liv med förskönande fragment av verkligheten.
  Jag är inte så förtjust i Instagram för bokrecensioner eftersom jag vill läsa utförligt och inte bara se ett foto av någons bokhög. Totalt ointressant (tycker jag) att se en stapel med böcker som någon annan planerar att läsa och ännu inte har något att säga om – ändå verkar det vara den vanligaste bokbilden i åtminstone MITT flöde.

  Gilla

 8. Jag föredrar bloggar före Instagram – känns mycket personligare. Kanske är jag omodern … OK – jag är väl det då :)

  Gilla

 9. Det är ju inte bara bokbloggandet som har minskat drastiskt, det har ju bloggandet överlag gjort. Många har övergivit bloggen och satsat på Instagram. Precis som du skriver så är det ju begränsad med textutrymme, så dina långa inlägg skulle nog inte få plats där. Inte mina långa kommentarer heller för den delen.

  Personligen har jag inte Instagram. Precis som du gillar jag ju att skriva – troligen alltför långa texter, men ”so what”;-)

  Instagrammare är ute efter” likes”, precis som med/i FB. Visst är det roligare att få 85 ”likes” än att få 10 kommentarer på bloggen – NOT!!!

  Å nej, jag tror inte heller att dina Instagram-läsae klickar sig vidare till din blogg. Åt andra sidan är jag nästan säker på att inte många klickar sig vidare till länkar på bloggar heller.

  Gilla

 10. Jag skulle inte orka lägga ut en hel recension på Instagram och jag läser definitivt inte långa inlägg där heller. Däremot kan ja gå in på bloggen om jag ser nånting intressant på Insta.

  Gilla

 11. Jag är kanske helt klart gammalmodig eftersom jag överhuvud taget inte använder mig av Instagram. Jag föredrar blogg och att få läsa ett inlägg/recension utförligt. Klickar aldrig in mig på Instagram :-)
  Ha en fin kväll !

  Gilla

 12. Om jag ser på Instagram att du eller någon annan vars blogg jag följer har skrivit om en bok som intresserar mig klickar jag vidare direkt. Ibland ser jag inlägget på bloggen, då gör jag det inte. Beror alltså på i vilken kanal jag får syn på det först. Tycker Instagram passar bäst för stämningsfulla bilder som ger inspiration till att läsa och upptäcka böcker, som ”reklam” för länge inlägg eller för kortare boktips. Inte för recensioner som enbart publiceras där. Jag kör också med ett litet sammandrag, jag kanske plockar ut en grej ur recensionen och skriver om när jag lägger upp bild på boken.

  Gilla

 13. Jag varken läser eller skriver recensioner på Instagram, däremot kan jag gå till bloggen och läsa om jag har missat att det lagts ut där. Instagram tycker jag överhuvudtaget inte är lämpligt för recensioner, egentligen inte för att det inte passar för långa texter utan för att den posten ganska snart försvinner in i bruset och är omöjligt att hitta igen.

  Gilla

 14. Jag skriver inga recensioner på Instagram men funderar på att göra som du, en kortfattad text. Nu brukar inte mina recensioner vara så långa för jag är så glömsk så det är synd om mig. När jag väl ska skriva om boken kommer jag inte ihåg allt, måste nog köpa lite anteckningsböcker. Men för att svara på din fråga, JA, jag är så himla nyfiken att jag klickar vidare.

  Gilla

 15. Jag har själv precis idag startat upp en ny bokblogg, då det blir för jobbigt att lägga upp recensioner. Vilket resulterade i att det inte blev så många på Instagram.
  Kan dock tänka mig att lägga upp en kort version och uppmana att klicka vidare till bloggen :)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.