Vitt på vitt (37/365)

I dag kombinerar jag två fotoutmaningar. 365 foton och Gems Weekly Photo Challenge, som är öppna för alla.

Och så kom vintern även till oss i Roslagen, jag som börjat tro att vi skulle klara oss i år. Det fortsätter att snöa och nu skall det tydligen vara runt – 12 grader dygnet runt.

För hästarna är det inga problem med snö och kyla. Det som är värst är 0-10 plusgrader och regn. Då tränger regnet in under pälsen och de kan bli nedkylda på ryggen, vilket kan få allvarliga konsekvenser som korsförlamning. När det är kallt måste man tänka på att se till att hästarna har hö och vatten, så att ämnesomsättningen hålls igång (alstrar värme) och de inte får kolik därför att vattnet har frusit och de inte kan dricka.

Två dagar kvar till mars, som är en vårmånad. Tror ni att våren blir försenad i år?

Här hittar du fotoutmaningen där du tar ett foto till 365 olika teman under året och här hittar du Gems Weekly Photo Challenge, samt alla deltagare. Klicka gärna runt och se andras foton på samma teman!

 

21 reaktioner till “Vitt på vitt (37/365)

 1. Det verkar som hela Sverige har fått vinter till slut. Det är tur att hästar får hjälp med mat och vatten så de klarar sig bra. Det är lite värre för de vilda djuren, speciellt hos oss har rådjuren det jobbigt denna vinter.

  Gilla

 2. Ja man behöver inte tycka synd om alla djur bara för att det är snö och kallt. Det finns värre. Men rådjuren har problem hos oss i vinter pga den stora mängden snö, många stödfodrar, det är bra tycker jag. Vi hade sjutton hästar här på gården som gick ute året om. De mådde prima, det var värre under höststormarna när regnet stod som spön i backen.

  Gilla

 3. Väldigt vitt – men det var ju det som var veckans utmaning :-). Hoppas att det här snövädret går över väldigt snart – skolan i Mogata var tvungen att stänga idag på grund av snön. Och för hästarnas skull också :-).
  Ingrid

  Gillad av 1 person

 4. Och vintern kom även hit till Stockholm. Vi var igår på väg upp till Roslagen, men vädret – det ymniga snöfallet gjorde att vi avstod. Vacker bild på fina hästar. Tack för att jag nu fick kunskap om att det inte är kylan som är värst för dem. (Har ridit själv genom åren, då och då, och är väldigt förtjust i hästar. )
  Och visst hoppas vi på en snar vår. Men jag tror inte den hinner till första mars.

  Gilla

  1. Tack :) Det finns olika anledningar att lägga på hästar täcken. En anledning är att hästarna tränas, och då hålls kortklippta och borstas noga, vilket innebär att de inte har tillräckligt skydd mot väder och vind. Den ena av våra hästar är unghäst och tränas inte på det sättet, den andra är ett äldre sto som inte rids längre, utan bara är sällskapshäst. En annan anledning är att många tror att hästarna behöver täcken, trots att hästar egentligen mår bättre av att vara utan. Om de inte tränas, vill säga. Jag lägger på täcken när jag bedömer att deras kropp inte kan stå emot på egen hand, eller så får de komma in i stallet tills vädret är bättre. De vill helst inte vara inne, utan gå ute i hagen dygnet runt, men i kväll ställde jag in dem i alla fall, för att vattnet fryser i hagen och jag vill att de skall kunna dricka ordentligt.

   Gilla

 5. Toppenbild med de snöiga hästarna! Är säker på att de får bästa tänkbara omvårdnad av dig så att de mår gott i kylan! Hoppas det blir mer vårlikt snart, längtar!

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Ja, de är väl omhändertagna våra hästar :) Ibland kan nog vissa saker verka märkliga när det gäller djur, men ofta beror det på att vi lägger över mänskliga egenskaper på dem. Som att vi så gärna lägger på täcken på hästar, trots att de reglerar värmen allra bäst själva. Om de inte tränas förstås, då sätter man ju det naturliga ur spel och måste hjälpa till, och korrigera det genom till exempel täcken. Snö är det ingen fara med när den är så här kall, men när det sedan blir snö blandat med regn, då får även mina hästar täcken och/eller komma in för att inte bli nedkylda.

   Gilla

  1. Tack! Ruggigt var rätta ordet ;) Usch för att vara utomhus i det här vädret, men hästarna har ingenting emot det. I kväll bestämde jag ändå att de skulle tas in, så att de kan dricka ordentligt under natten när det är så kallt ute att vattnet i karet i hagen fryser. De gillar inte att vara inomhus, så vi får väl se om de går med på att bli hämtade i hagen i morgon kväll. Efter en natt inomhus brukar de ställa sig på långt avstånd från grindöppningen när jag kommer med grimmorna. Då vill de inte komma in igen. Livet är bäst under stjärnhimlen, tycker de :)

   Gillad av 1 person

 6. Jag bor uppe i Kiruna och här känns våren väldigt långt borta, vi har haft en lång och kall vinter i år med mycket snö.
  Men det kommer en vår och sommar det är det enda som är säkert. Tack för en fin tolkning av Vit.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.