Tänk om kulturprogram var som sportreferat…

Kulturkollos veckoutmaning har temat: Jag fattar inte grejen.

Det jag inte förstår, är varför det sänds så få kulturprogram i svensk teve? Och varför sänds det så otroligt mycket från olika sportstudios?

Kanske kunde man komplettera finkulturprogrammet Babel med lättsammare kulturprogram. Eftersom tevetablåerna svämmar över av sportprogram måste ju de vara vinnande koncept som lockar tittare, så vad händer om man sneglar litet på dem och gör kulturprogram i liknande stil..?

Då skulle en intervju med en känd författare kunna låta så här:

Pressbild av författaren Camilla Läckberg

– Camilla Läckberg, du fortsätter att vara den stora författaren i Deckarsverige. Varför går det så bra för dig, Camilla?

– Jag vet inte… jag… jag har bara tur just nu. Jag är en ganska medelmåttig författare, jag är inte så bra. Jag bara skriver, och så blir det en bok. Så att, jag vet inte…

– Men någonting har hänt med din skrivteknik, det är välskrivet, du har gjort rejäl research, det är historiskt förankrat, det är spännande.

– Äsch, som jag sade, det är bara tur. Som jag sade, jag är ingen särskilt bra författare. Jag är nog en av de tio sämsta av Sveriges deckarförfattare. Jag är överskattad. Jag har bara lyckats för att många gillar mig. Förlaget gillar mig, läsarna gillar mig, jag kommer i tid till frukost. Jag gör rätt för mig. Då får man litet tur.

– Det här är din artonde bok, kan du beskriva dina känslor just nu?

– Jag visste det hela tiden, jag sade hela tiden att det skulle bli en succé. Det här var för min familj, för alla som trodde på mig och Fjällbacka och alla små kommuner i Sverige. Det blir inte en bättre känsla än så här, jag har drömt om det här sedan jag var liten.

– Jag tycker att det har hänt någonting med dig nu i din senaste bok, du skriver som en helt annan person.

– Jag fick några meddelanden i min mobil, jag kollade i min mobil och mina kompisar sade att du är sämst. Jag tänkte att jag måste höja mig litet. Förlaget pratade med mig och jag tänkte att alla kommer att läsa den här boken, jag tänkte att det var dags för show, mannen. Det var dags!

 

Inspiration från intervjuer inom svensk fotboll, bland annat här: https://www.youtube.com/watch?v=gXI_zYaZoe4

6 reaktioner till “Tänk om kulturprogram var som sportreferat…

 1. Finurligt! Men nog tycker jag sportstjärnorna brukar veta sitt värde! Jag tittar gärna på både sport och kultur fast helst inte samtidigt. Kontrapunkt var en favorit. Babel är okej, men alla avsnitt är inte lika intressanta, kanske självklart beroende på vad man har för bokintresse. Läckberg däremot är nej tack för mig.

  Gilla

 2. Jag tänker att kulturjournalisterna skulle få ett helt annat krav på att stå ute och vänta i 5 timmar på en intervju eller att följa novelltävlingar i grundskolorna i Marks kommun. Fast en viss form av variation i båda yttringarna är kanske inte fel.

  Jag fnissade väldigt högt åt detta :). Offentligt.

  Gilla

 3. Jättebra idé och tanke! Jag skulle också gärna se mer lättsamma kulturprogram men Babel tittar jag gärna på.
  Vad gäller Camilla Läckberg har jag läst några böcker men hon hamnar inte på min lista över böcker jag nu läser. Men jag vet att hon säljer bra….
  Ha det fint! Och jag hade så gärna varit med i Sigtuna.

  Gilla

 4. Det enda som egentligen behövs när en idrottsvinnare intervjuas är:
  HUR KÄNNS DET!!!
  Haha! I alla fall känns det så när man tittar :-D

  Underbart skrivet!

  Gilla

 5. Hahaha! Gud vad jag skrattade här! Om det hade varit en manlig författare så hade han börjat alla svar med ”nej, alltså”.
  Jag är ju sportintresserad, men håller med dig att det är väl mycket, speciellt på C More kanalerna. Min man skulle nog hålla med dig ännu mera. Själv är jag inte så kulturell av mig, men som sagt ibland blir det lie väl mycket sport. Men fotboll kan det aldrig finnas för mycket av;-)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.