Mina topp-fem-favoriter inför Årets Bok 2018

Äntligen är Johanna från deckarhörnan tillbaka med veckans topplista efter sommaruppehållet! Temat är Årets bok och Johanna vill att vi fokuserar på topp fem bland de titlar vi läst alternativt topp fem vi vill läsa.

Det här är de böcker jag har hemma som är nominerade till Årets Bok 2018. Jag har läst Kvinnan i fönstret, Annabelle, Stanna hos mig och Nej och åter nej. Alla har varit riktigt bra.

Det här är samtliga böcker som är nominerade. Till min fem-i-topp väljer jag tre böcker av dem jag läst och två av dem jag vill läsa, då blir listan så här:

1. Stanna hos mig
2. Nej och åter nej
3. Annabelle

4. Den svavelgula himlen, som jag hoppas är så bra som många säger
5. Koka björn, eftersom jag älskade författarens underfundiga humor när jag lyssnade på honom på Sigtuna litteraturfestival tidigare i år, och hoppas att humorn lyser igenom i boken

År 2016 vann Martina Haag med  sin otrohets- och skilsmässoroman, Det är något som inte stämmer. År 2017 vann Alex Schulman med sin bok Glöm mig.

Om man skall se några likheter mellan de två första årens vinnare, är det att båda böckerna ligger på gränsen till att vara självbiografiska och är dessutom känslosamma och enormt berörande. Båda handlar om dysfunktionella relationer, på två olika sätt. Om årets vinnare blir en bok i samma genre, betyder det att Malou von Sivers roman Mitt hjärtas oro tar hem folkets pris 2018.

Har ni någon favorit till Årets bok 2018?

 

17 reaktioner till “Mina topp-fem-favoriter inför Årets Bok 2018

 1. Det ska bli spännande att se om du tippar rätt. Jag tror att kändisskap påverkar men jag hoppas att någon av de mer ”litterära” böckerna ändå vinner. Helst av allt Westö men jag gillade Lykke och Vända hem också. Snart så öfår vi se!

  Gilla

 2. Jag började på Niemis bok, men la undan den. Har läst andra böcker av honom och tyckt lite olika. Men väntar med den här ett tag. Har i övrigt inte läst några av böckerna ännu så jag har svårt att tippa.

  Gilla

 3. Jag har läst fyra av de nominerade böckerna. Stanna hos mig tycker jag bäst om av böckerna jag har läst och Westö lockar mig mest av böckerna jag inte har läst. Efter att ha sett och hört så mycket nu senast om 1793 känns det som att den har en stark vinstchans men har inte läst den själv.

  Gilla

 4. Har läst några böcker av Camilla Grebe. Hon är duktig.
  Har läst alla av Mikael Niemis böcker, inklusive hans ”ungdomsböcker”. Älskar honom, då han verkligen kan skämta om Norrland på ett sätt som är helt unikt, samtidigt som hans böcker är totalt ”olika” både i handling och sättet att skriva. Så Koka björn är helt klart uppsatt på min lista.

  Gilla

 5. Jag har ingen favorit av den enkla anledningen att jag ännu inte har läst någon av dem :) Däremot så är det ju flera jag skulle vilja läsa.

  Gilla

 6. Jag har läst fyra av de nominerade däribland Westös bok. En av mina favoriter och som jag röstat på är Mischling. Koka Björn påbörjade jag men kände att det inte var en bok för mig, ganska skönt att en inte vill läsa allt ;)

  Gillad av 1 person

 7. Intressant att du tippar! Jag har bara läst en, så jag kan inte säga att jag har någon favorit. ”Stanna hos mig” är jag nyfiken på, men den tog jag ändå inte med på listan.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.