Den här sommaren fick jag så jag teg

Jag älskar vardag! En bra sak med vardag är att den bokrelaterade Helgfrågan är tillbaka hos Mias bokhörna, och den här veckan undrar Mia hur läsningen har gått i sommar och hur sommaren har varit.

Sommaren har varit väldigt bra om man ser till att jag haft tid att umgås med familj och vänner, resa, träna och rida. Jag har dessutom badat i havet utan att frysa, och det händer inte ofta.

Sämre har det varit om man tänker på hur mycket jag oroat mig på grund av torkan och värmen. Dels har jag förstås oroat mig för dem som lever där bränderna härjat, för skogsägarna och för bönderna som inte får in tillräckligt med hö till sina djur och måste skicka dem till slakt eftersom det vore ännu värre om de tvingades svälta ihjäl. Jag har sett annonser där bönder skänker bort grisar och får, hellre än att tvingas skicka djuren till slakt. Dessutom är det kö till slakterierna ända fram till mars, och blir det inte en andra skörd av hö kommer maten inte att räcka tills dess för många djur. Jag undrar hur man gör då, när det inte går att få tag i foder till djuren.

Många hästägare har i panik beställt och betalat okontrollerat hö från Polen och Estland, och nu fått hem leveranser som är alldeles vita av mögel och som hästarna förstås inte kan utfodras med. När höet inte räcker kommer många äldre hästar som gått som sällskapshästar att tvingas bli bortprioriterade. Det är så hemskt.

De här böckerna kom häromdagen, och dem ser jag väldigt mycket fram emot att läsa

För att återkoppla till inläggets rubrik, brukar jag inte tycka att svenska somrar är så vidare bra. En-två veckor brukar vara varma och sköna, men resten för molniga och för svala för min smak. Men där fick jag så jag tiger i fortsättningen. Tre månader med tropisk väder nästan hela tiden har varit för mycket även för mig personligen. Jag har inte haft energi till allt det jag brukar göra, som att läsa. Det känns som huvudet har varit fullt av bomull och kroppen seg.

Men som sagt, nu är det vardag igen, och dessutom väntas svalare väder – tack för det. Nu börjar snart de vanliga skjutsningarna till piano- och danslektioner, och då kommer jag att få mycket lästid igen. Det ser jag fram emot.

8 reaktioner till “Den här sommaren fick jag så jag teg

 1. För varmt för mig och stackars alla bönder och ägare till djur som äter det som växer. Fast hjärnan har varit trög har jag läst många bra böcker, men vissa dagar har läsningen helt enkeltinte funkat.

  Gilla

 2. Världen är ur led som en bloggare som jag följer skrev häromdagen. Visst är detta för Sverige så ovanliga vädret till besvär för många, människor som djur. Alla bränder, inget foder till djuren med mera. Klimatförändringar överallt i världen inte bara här. New South Wales i Australien har inte fått en droppe regn på sju(!) år (https://www.bbc.com/news/world-australia-45123925), Japan som drabbats av oerhörda mängder av regn följt av temperaturer över 40 grader, Nordkorea, Kalifornien, Portugal. Ja, jag vet att man inte ska jämföra sig med andra – man är ju närmast sig själv. Men det är ju människan som har en stor del i det som hänt och kommer händer framöver.

  PS. I motsats till dig har jag lagt den största delen av min energi på böcker den här sommaren. Å japp, allt annat som städning och matlagning har blivit väldigt lågprioriterade. Det kommer ju en höst – någon gång… DS.

  Gilla

 3. Ja, man blir kluven till dessa somrar till skillnad från de som regnar bort. Jag tycker det har varit för varmt och bränderna skrämmer mig. Samtidigt uppskattar jag såklart att kunna bada ett gäng gånger utan att behöva åka utomlands. Nu har jag inte mycket djur nära mig som äter hö så just den biten har jag inte tänkt så mycket på förutom när jag blir påmind via nyheterna.

  Gilla

 4. här är redan svalare efter ett rejält åskregn inatt. fördelen med värmen var att jag badat mycket mera än jag brukar. vattnet har varit helt njutbart. läst har jag också gjort i skuggan under träden

  Gilla

 5. lite för varmt, min 86-åriga mor fick AC av oss, varmt i hennes lägenhet, sonen hus höll på att brinna ner i söndags, ”bara” rökskador, brandkåren och helikoptrar gjorde fantastiskt jobb på Björkö, räddade alla hus, fast det brann bar ett par meter ifrån i den torra skogen med torr ljung. Hur mår insekterna, allt, torrt flera månader….

  Gilla

 6. Ja, fy. Det är hemskt att tänka på. Jag tycker också om vardagen, fast inte personligen ;) Det är som om jag vill stå vid sidan av och se rutinerna flyta på. Låter lite som Peter Pan där kanske … men just nu är jag inte redo att lämna bort bebis för att börja jobba igen. Eller redo att sluta skriva på ”heltid” för att istället jobba på heltid och bli utmattad. Men var sak har sin tid. Ser dock fram emot höstens läsning. I sommar har det varit för varmt för fysiska böcker, men jag har lyssnat massvis.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.