Fönsterputsaren överraskade med en jättekram

Våra fönster är så kallade kulturfönster, sådana man ofta hade under den nordiska klassicismen under 1920-1940-tal. De är handkittade med äkta glas, sex glasrutor i varje fönster och fasta spröjs. De är vackra, men innebär också otroligt mycket merjobb.

Jag kan intyga att det är otroligt svårt att få de här glasen fina när man putsar dem. Det blir flammigt hur man än gör, antagligen eftersom de inte är helt släta på samma sätt som fabrikstillverkade glas. Vi bestämde oss för att anlita proffshjälp genom Hemfrid. För 1600 kr fick vi alla fönstren putsade, och det var det verkligen värt. Det blev litet flammigt ändå, men jag är glad att jag slapp hänga ut genom fönstren på övervåningen för att nå glasen på utsidan.

Fönsterputsaren var en glad man som stånkade och stönade hela tiden när han jobbade. Jag fick nästan dåligt samvete för att jag inte putsade fönstren själv, när han verkade tycka att det var så jobbigt. Men våra fönster är svåra, jag sade ju det. Han tackade nej till kaffe, han tyckte absolut inte om svenskt kaffe, men erkände att espresson jag ändå lyckades truga på honom var riktigt god ;)

När alla fönstren var putsade var han inte nöjd, men ville att jag skulle gå runt och inspektera och se om jag godkände. Tänk er den känslan. Usch, det var jag inte bekväm med. Hela pigdebatten snurrade minst tjugo varv i mitt huvud. Men självklart hade han gjort ett så bra jobb som det går att göra med de här svåra fönstren.

När jag sade att det såg jättefint ut kom den dagens överraskning – han sade högt: Åhhh! log, lade huvudet på sned och sträckte ut armarna för att ge mig en jättekram. Hahaha, jag har aldrig tidigare fått en sådan bamsekram av varken hantverkare som vi anlitat, banktjänstemän, besiktningstekniker på bilprovningen, lantbrevbärare, hovslagare, kassapersonal, optiker, tandläkare eller läkare.

I dag är det introduktion i Bellas och Jackies skola, vilket innebär att vardagen är tillbaka. Ha en fin dag hörrni!

21 reaktioner till “Fönsterputsaren överraskade med en jättekram

 1. Han kan få komma till mig också, men då får jag nog ingen kram. Vet precis hur det är med dessa gamla vackra glas, våra fönster putsas därför ytterst sällan. Kanske det också bör göras i helgen? Våra rutor är okopplade, dvs vi har lösa innanfönster som måste tas loss och sedan tätas ordentligt igen. Dessutom har vi 16 smårutor i varje ruta på verandan. Många rutor är det …
  Jag förstår din känsla av kramen, så känner jag när en kund i butiken tar i hand och tackar. Det är stort.

  Gilla

 2. Vi är alla bra på olika saker, dessutom i olika perioder i våra liv. Ibland har vi kanske tid att sköta allt i hemmet, ibland inte., Då bör man ha valfriheten att kunna ta in hjälp. Inget konstigt alls! Hade jag en bättre ekonomi skulle jag använda både fönsterputs och städhjälp, bara för att jag tycker det är så tråkiga arbetsuppgifter. Tur man bor smått så är det inte så ansträngande att hålla rent.

  Gilla

 3. Jag tycker inte att en ska tänka på vissa arbetsgrupper som pigor utan som personer som faktiskt har jobb och får lön för det. Men vilken otroligt annorlunda och spännande fönsterputsare du hade hos dig. :P (Han ser sig nog inte som nån piga, helt klart.)

  Gillad av 1 person

  1. Jag tycker som du, men jag vet ju att det finns de som tycker annorlunda. Japp, den här fönsterputsaren var det riktigt roligt att ha i huset :) Och han såg sig inte som en piga, det är jag övertygad om.

   Gilla

 4. Vilka vackra bilder där fönstren ser ut att nästan inte finnas alls. Sååå rena, alltså :-) Kul att han blev så glad över att du blev så nöjd :-)
  Jag brukar alltid få en kram av min tandhygienist och beröm för att jag varit sååå duktig. (Känner mig mer som ett barn då än som en typ övermogen kvinna ;-) )
  Fick en bamsekram av kirurgen också nu senast när jag blev så glad att allt verkade ha gått bra. Då var det i och för sig jag som attackerade henne, men hon spjärnade inte emot i alla fall utan skrattade, såg glad ut och kramade tillbaka :-D
  Sen tokkramade jag en kille på uppvaket också. Han är jätteduktig på att sätta nålar och supersnäll. Att jag anföll honom då när jag vaknade upp kanske jag kan skylla på att jag var lite groggy efter att ha varit nedsövd ;-)
  När jag äntligen blev utskriven kramade jag lite på sköterskorna och städerskan också. Ja, jag var verkligen lycklig och glad att dom tagit så väl hand om mig. Haha!

  Gillad av 1 person

  1. Han gjorde ett bra jobb och jag känner mig så mycket lättare utan att bära den där tyngden på axlarna, att veta att fönstren borde putsas. Vi har dragit på det så länge, men nu kan vi se regndroppar och snöflingor falla utan att tro att det är smuts som runnit på fönstren ;) Du låter som den perfekta patienten som visar att du är så tacksam! Du måste ha gjort deras dagar! Fler kramar till folket anser jag!

   Gilla

 5. Visst är det bra att anlita en fönsterputsare och särskilt med svårputsade fönster. Kan tänka mig att ni har vackra fönster. Låter så fint när du beskriver dem. Och så roligt att du fick en kram när du visade att du var nöjd med hans arbete. Din fönsterputsare kände nog att han gjort ett extra fint jobb.

  Gillad av 1 person

  1. Jag hoppas att han kände sig stolt över sitt jobb, jag var så glad att fönstren blev putsade och fina! Jag tycker om våra fönster, numera uppskattar jag och även föredrar det gamla som har en historia.

   Gilla

 6. En kram har jag nog aldrig fått av en hantverkare. Men även vi har fönster där man måste hänga ut för att kunna tvätta utsidan på fönstret bredvid. Jag avskyr det men har inte hjärta att anlita någon att göra det istället. I synnerhet inte de på andra våningen (vi har även källare så det känns högt). Men så har jag bara kommit igenom ungefär hälften av fönsterna i sommar…

  Gilla

  1. Jag tror att det skulle fungera bättre att putsa utsidorna på fönstren om man hade litet längre räckvidd, alltså längre armar. För min del når jag knappt över till bortre sidan av fönstret.

   Gilla

   1. Samma här! I år köpte vi en Kärcher fönstertvätt så jag upplever att det gått aningen smidigare i alla fall. Men värmen ställde också till det (så jag fick istället sitta i skuggan och läsa när vi var hemma) :).

    Gillad av 1 person

 7. Så härligt med en kram, bara så där. Låter som att det kom direkt från hjärtat. Det hör nog inte till vanligheten. Jag blir varm i hjärtat när jag ibland får en kram från någon tacksam patient. Då känner jag att jag gjort ett bra jobb :)
  Ljuvliga bilder som vanligt. Ha det gott :)

  Gillad av 1 person

  1. Ja, jag är säker på att det var spontant, han blev så lättad och glad. Vi skulle nog generellt sett vara litet bättre på att berätta och visa när vi är tacksamma, och våga vara litet mer spontana. Jag tror att de flesta skulle uppskatta det. Jag förstår verkligen att det är uppskattat att få en kram av en patient, så fint! Ha det fint du också!

   Gillad av 1 person

 8. Tack för påminnelsen! Måste också ringa till en fönsterputsare. Å Hemfrid verkar vara ett perfekt val.
  Å vilken härlig och totalt osvensk handling av killen. Alltså jag menar jag som kund kan ibland spontant krama om hantverkaren, datakillen eller fastighetsskötaren, men jag har aldrig fått en kram av någon av dom. Älskar sådana oväntade överraskningar som du fick.
  Priset är ju löjligt lågt! Varför utsätta sig för fara och eller dålig rygg, när man kan få sådana jobb gjorda av proffs till låg kostnad. Perfekt med ROT-avdrag också där.

  Gillad av 1 person

  1. Jag håller med dig, det var så oväntat och härligt osvenskt att vara så spontan! Jag gillar det också. Ja, visst var priset lågt! Vi har ju många fönster och dessutom knepiga att putsa, så att låta ett proffs göra det kändes helt rätt. Det blir nog så i fortsättningen också, den delen av att sköta om ett hem gillar jag verkligen inte och det här blev ju så bra :)

   Gilla

 9. Vilken härligt känslosam och samtidigt glädjefylld story! Den kan förgylla vilken vardag som helst. Måste vara fantastiskt att ha sådana fina väl bevarade gamla fönsterglas och jag förstår att du inte gärna gjorde jobbet själv. Speciellt med tanke på att det var en låg kostnad för mycket arbete.
  Bilderna är som vanligt ljuvliga och någon bamsekram har heller jag aldrig fått från någon som jag anlitat. Förutom en Kines i Kuching som vi anlitade för att bygga och montera några skjutdörrar som vägg i vår lägenhet. Där blev det inte bara kramar, vi blev dessutom bjudna på fin skaldjursmiddag med hans vänner ute på en enkel gatukrog. En väldigt speciell upplevelse och ett fint minne. Kram från Malta!!!

  Gillad av 1 person

  1. Så härligt det låter att bli bjuden på fin middag när det faktiskt var ni som var kunder! Man skulle antagligen vara litet mer spontan och visa tydligare hur glad och tacksam man ofta blir, det skadar aldrig och man mår bra av det. Jag gillar att vi bor i ett gammalt hus från slutet av 1800-talet, det känns bra att det har en historia och att vi har fått äran att sköta om och bevara det. Det jag skulle vilja är att måla om det träfärgade till en vitgrå nyans, men det skulle bli så enormt mycket arbete, så jag är tveksam till att vi någonsin kommer att göra det. Hoppas allt är bra med dig! Kram!!

   Gillad av 1 person

   1. Skulle vara så roligt att komma och hälsa på, att få träffa dig i verkligheten och att få se hur du har det. Vi lever i helt skilda världar du och jag vilket känns både spännande och intressant. Har varit borta från bloggvärlden ett tag och inspirationen dalar men så är det ju för oss alla ibland. Har ett bokat flyg till Stockholm på tisdag men det är inte helt klart ännu om det blir av. Kanske kan det ge tillfälle att träffas, stannar bara några dagar och hör av mig om det bär iväg, vilket jag hoppas. Kram från Malta 💗

    Gillad av 1 person

   2. Å, det vore jätteroligt om du ville komma hit och hälsa på! På tisdag och onsdag nästa vecka är jag uppbokad, men på torsdagen eller fredagen kan jag hämta dig någonstans där det passar, kanske vid Arlanda. Hör jättegärna av dig om du kommer till Stockholm så måste vi försöka ses! Hoppas! Kram ♥

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.