Blir de här böckerna nominerade till Augustpriset i fackboksklassen?

Om drygt en månad kommer vi att få veta vilka 18 böcker som nominerats till Augustpriset och vilka sex bidrag som nominerats till Lilla Augustpriset.

Jag har gjort en spaning på den facklitteratur som givits ut/kommer att ges ut från den 23 oktober 2017 fram till den 21 oktober 2018, och plockat ut de böcker jag tror mest på. Som vanligt är det rena gissningar, eftersom jag inte vet vilka 140-170 böcker som förlagen skickat in till juryn och jag har inte heller läst alla, förstås.

Jag kommer att bli väldigt förvånad om inte Roslings bok vinner Augustpriset. Om den inte gör det innebär det att juryn går emot hela världens unisona hyllningskör. Exempelvis anses boken så viktig och välskriven att Bill Gates har beslutat att skänka den i present till alla studenter i USA som tar examen.

Så här rangordnar jag fackböckerna

1. Hans Rosling skrev sin sista bok, Factfulness: Tio knep som hjälper dig att förstå världen, tillsammans med sonen Ola Rosling och sonhustrun Anna Rosling Rönnlund. En intressant och lättläst bok, skriven med Roslings välkända glimt i ögat, om hur dåliga vi människor är på att förstå globala trender och vad vi kan göra för att rätta till våra missuppfattningar. Med utgångspunkt i tio misstag vår hjärna gör visar författarna hur vi kan bryta med våra tankefel och förstå världen bättre.

2. Jens Liljestrand är litteraturvetare, författare, skribent och även biträdande kulturchef på Expressen. Han har tidigare skrivit en avhandling om Vilhelm Moberg och med den kunskapen med sig har Jens Liljestrand på 730 sidor skildrat Vilhelm Mobergs liv. Antalet sidor avslöjar väl i sig att det är en heltäckande skildring. Mannen i skogen: En biografi över Vilhelm Moberg kom ut för en vecka sedan.

3. Svälten: Hungeråren som formade Sverige är Magnus Västerbros andra populärhistoriska bok. Den förra skildrade pestens år, den här skildrar den katastrof som ägde rum i Sverige under åren 1867-1869, då det blev storskalig hungersnöd i Sverige. En av de frågorna författaren ville undersöka i boken var: hur agerar människan i krisens stund och hur agerar samhället? En väldigt intressant bok med tanke på sommarens extremväder som började med värme och torka och fortsatte med bränder och nödslakt av många djur. För 150 år sedan ledde motsvarande katastrof till hungersnöd och massutvandring. Frågan är vad som kommer att hända nu.

4. Vargattacken: Ett reportage handlar om det som hände år 2012 i Kolmårdens djurpark, då en vargflock bet ihjäl sin skötare. Lars Berges bok beskrivs så här av förlaget: Det är inte en bok om den skandinaviska vargen. Det är en bok om människor, människors besatthet, ärelystnad och girighet. Men också en bok om enskilda individer som vill göra gott. Som vill rädda världen. Det är en bok som handlar om hur naturen blivit en upplevelseindustri. En industri som skulle rädda en svensk bruksort. Det är en bok om hur det gick till när det vilda blev ett föremål för våra projektioner och våra idéer om gott och ont. Om våra idéer om hur ett samhälle bör organiseras. Det är en bok om människans önskan att kontrollera naturen.

5. Visste ni att nästan hela världens folkökning fram till nästa sekelskifte kommer att äga rum i Afrika? Visste ni att fyra av tio människor kommer att vara afrikaner? I Miljardlyftet: Så förändras världen av ett växande Afrika skriver journalisterna Anders Bolling och Erik Esbjörnsson om de möjligheter och utmaningar Afrika har framför sig. Boken kommer nästa vecka.

6. I Nätverket: Södertäljemaffians uppgång och fall berättar den prisbelönte reportern Baris Kayhan hur allt började för de inblandade i Nätverket, och hur det slutade. Kayhan har intervjuat många av nyckelpersonerna i och runt Södertälje, poliser och andra inom rättsväsendet, och han har gått igenom det omfattande förundersökningsmaterialet från rättegången. Resultatet är en berättelse lika spännande som en thriller, men mycket mer chockerande eftersom den är sann.

Det här var mina favoriter till Årets svenska fackbok. Jag återkommer med mina favoriter till Årets svenska barn- och ungdomsbok samt Årets svenska skönlitterära bok. Har ni några favoriter i år?

4 reaktioner till “Blir de här böckerna nominerade till Augustpriset i fackboksklassen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.