Från Mannen i skogen till Lady Chatterleys älskare i veckans topplista

Varje tisdag presenterar Johannas deckarhörna temat för en ny topp fem. Den här veckan är temat: Skogen. Det blir väldigt blandade bokgenres hos mig i dag, men alla har kopplingar till temat.

Just den här tiden associerar jag till vilt och svamp när jag hör temat skogen. Och jag har fått hem en passande kokbok; Per Morberg lagar vilt, som jag skall testlaga ett par recept ur och lägga upp här i bloggen, bland annat vildsvinsgryta. Det blir säkert gott, Morberg borde kunna det där med viltrecept.

Mannen i skogen har jag nämnt flera gånger tidigare i bloggen. Vi får väl se om den blir nominerad i den facklitterära klassen nästa måndag när det är dags för nomineringseventet för Augustpriset. En rejält omfattande biografi om Vilhelm Moberg som baserar sig på författaren Jens Liljestrands egen forskning, som också resulterat i en doktorsavhandling. (Jag tror dock att vinnaren av priset som Årets svenska fackbok redan är given, nämligen Factfulness av Rosling.)

Lady Chatterleys älskare är en otrohetshistoria som blev en stor skandal när den kom ut som bok i början av 1900-talet. Den skildrar Lady Chatterleys hemliga kärleksmöten med skogvaktaren Parkin. Romansen mellan dem anses vara dels en av tidernas mest sensuella kärleksskildringar, dels en symbol för kvinnans uppror mot traditionen, mot männens värld och klassamhället. Det var länge sedan jag läste boken, men jag minns den som läsvärd.

Brandvakten var Augustnominerad förra året, då priset gick till Fatima Bremmers biografi om Ester Blenda Nordström. Brandvakten är en reportagebok som alla borde läsa. Ett väl underbyggt reportage med djupgående efterforskningar som visar vilka katastrofala effekter kortsiktiga och/eller felaktiga beslut kan få, både globalt i form av klimatförändringar och lokalt för människor, djur och hela samhällen. Det är också en väldigt personlig skildring om de personer som lever och arbetar i skogen, om de som kämpade dag och natt för att rädda sig själva och andra och om författaren själv och den kritik och förbättringsåtgärder han föreslår för att förhindra att något liknande händer igen.

Och till sist en spänningsroman av Jane Harper; Falska vänner, som utspelar sig i den australiska vildmarken. Ett gäng män och ett gäng kvinnor skall i teambuildingsyfte på egen hand ta sig med karta och kompass genom bushen till olika stationer. Männen kommer tillbaka som planerat efter några dagar, men kvinnorna dröjer. När de väl dyker upp saknas en av dem.

Fler tips på böcker med temat skogen får ni hos Johannas deckarhörna, titta gärna in hos henne.

 

15 reaktioner till “Från Mannen i skogen till Lady Chatterleys älskare i veckans topplista

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.