De Augustnominerade fackböckerna överraskar på ett positivt sätt

Det här är årets sex Augustnominerade fackböcker

Jag är nyfiken på vad ni tycker om de fackböcker som nomineras till Augustpriset. Blir ni lockade att läsa dem, eller tycker ni att de verkar vara för tunga och krävande?

Min egen uppfattning har verkligen ändrats under de år jag varit Augustambassadör.

Under mitt första år som Augustambassadör hörde jag i ett försnack inför nomineringarna att den här boken var förhandstippad: Gutenberggalaxens nova: en essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution.

Omslaget till boken är otroligt vackert, men titeln på boken förstod jag inte alls, hur skulle jag då förstå innehållet..?  Jag kände till Gutenberg, den tyske uppfinnaren och boktryckaren, men vad menades med Gutenberggalaxen? Erasmus kände jag vagt till, liksom humanismen förstås. Men vad var det för medierevolution författaren hänvisade till? Jag hoppades nästan att boken inte skulle nomineras, så att jag inte skulle göra bort mig mitt första år som ambassadör.

Självklart blev boken nominerad. Jag läste den och blev överraskad, på ett positivt sätt. Det var en väldigt spännande berättelse som höll mig fängslad från första till sista sidan. Och så har det varit med de Augustnominerade fackböcker jag läst hittills. De har alla varit djuplodande, välskrivna och förhållandevis lättlästa.

De här böckerna har allihop varit nominerade i kategorin Årets svenska fackbok. Jag har  läst sju stycken av dem, och alla har varit fantastiska. Jag skall försöka hinna läsa alla de andra också som är med i mitt urval. Vill du läsa om samtliga Augustnominerade böcker kan du göra det på Augustprisets hemsida.

Den 26 november är det dags för årets stora Augustgala. Då får vi veta vilken av de här böckerna som blir Årets svenska fackbok 2018.

Samtliga mina inlägg om Augustpriset finns här.

2 reaktioner till “De Augustnominerade fackböckerna överraskar på ett positivt sätt

  1. Jag läser inte fackböcker särskilt ofta men när jag då och då gör det så brukar det vara väldigt intressant. Brukar tänka varje gång att jag borde läsa fackböcker oftare men så verkar det inte bli.

    Gilla

  2. Den enda nominerade fackboken jag läst är Zlatan – såklart;-) Förstod dock inte att den hörde hemma i kategorin fackbok. Annars är fackböcker inte min grej… heller;-)
    Suveränt arrangerad bild med Shelly:-)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.