Att skriva den svåra andra boken

Den här bilden är några år gammal, men nu sitter jag här igen

Jag har gjort många försök att bli klar med min andra bok, men mitt fokus har varit på helt andra saker som jag dels tyckt vara mycket viktigare, dels roligare.

Framförallt förändrades mina värderingar i livet helt och hållet i och med barnen. Jag som hade tänkt att jag skulle ägna livet åt att skiva forskningsrapporter och tävla i distansritt lade det helt på hyllan när jag blev mamma. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig hur det skulle påverka mig. Att bli mamma till Bella och Jackie är det absolut bästa som hänt mig, det var som att hitta hem och plötsligt blev allt futtigt i förhållande till det. Men nu är de snart tonåringar båda två, då borde jag väl kunna skriva klar min bok.

En anledning till att det tar sådan tid tror jag är att jag blev litet för tillfredsställd med att ha lyckats skriva den första boken och att den fick viss uppmärksamhet. Jag hade på något sätt bevisat för mig själv att jag kunde skriva en sådan här bok. Störig inställning tycker jag nu, när jag skall ta mig tillbaka och inser hur svårt det är. Jag får skylla på att jag var så ung och naiv.

Jag tror också att jag har satt käppar i hjulen för mig själv, genom att engagera mig så mycket i så enormt många andra saker. Jag kan inte ens nöja mig med att värma fiskpinnar till middag, lagat från grunden måste det vara, vilket ju tar mer tid.

 

Bodil Jönsson har skrivit flera kloka böcker om tid. Hon kanske delvis har svaret, när hon skriver om ställtid. Den där tiden man mentalt behöver för att hinna avsluta en sak och ställa om sig för att ta itu med nästa. Hon menar att när man gör ”lätt-och-lagom-aktiviteter”, då behövs ingen ställtid. Dem kan man dra igång direkt.

Jag förstår precis vad hon menar med det. Det är inga problem att gå direkt från att skjutsa till aktiviteter och vidare till att läsa skönlitterära böcker, träna, skriva recensioner, hjälpa barnen med läxorna, laga mat, tvätta. Det är betydligt svårare att gå från läxläsning med barnen till att sätta sig vid datorn och direkt förstå och formulera samband mellan 1975 års välfärdspolitiska mål för det svenska samhället, Europarådets ramkonvention för skydd av nationella minoriteter och 2011 års grundlagsändring av svenskt minoritetsskydd.

Här fotade jag Fame, när hon låg på mitt manus vid datorn, för fem år sedan.

Fame har varit med mig när jag läste Europarådskonventioner i sängen. Jag tyckte att det borde gå lika bra att sitta i sängen och läsa som att sitta vid ett skrivbord. Det gjorde det uppenbarligen inte. För söt katt och för skön säng.

Under en period tog jag faktiskt tag i avhandlingen igen och gick igenom de avslutande 27 lådorna från Grundlagsutredningen, som först var försvunna på Riksarkivet, men som till slut kom till rätta.

Nu har jag följt upp alla utredningar som behandlat det jag skriver om, så nu borde jag snabba mig på med att bli klar med avhandlingen, innan vi faktiskt har en ny regering som kanske tillsätter en ny utredning…

Manuset ser likadant ut i dag som det gjorde på den här bilden. Nu läser jag igenom allt jag skrivit från början till slut. Litet glad blir jag faktiskt att jag inte lät avhandlingen vila när jag var i det där stadiet då allt är som ett enda trassligt garnnystan. Strukturen och i princip all forskning är trots allt gjord.

Jag måste låta bli att titta ut och distraheras av vad som finns utanför mitt arbetsrum. Det här är från förra vintern.

Nu vet ni vad jag kämpar med. Ha det fint!

 

Ps. För den som är intresserad kan min första bok/forskningsrapport laddas ned från Regeringskansliet – Diskrimineras invandrarföretagare i Sverige: en empirisk studie av småföretagskonkurser under 1990-talet. SOU 2003:17

8 reaktioner till “Att skriva den svåra andra boken

 1. Ställtid är livsviktig, det har jag alltid ansett, även om det inte fick något namn innan jag läste Bodil Jönssons bok. När man har små barn är det annat som prioriteras, då ser ställtiden också helt annorlunda ut.
  Lycka till med ditt skrivande, jag är grymt imponerad av att du tar fram ett så pass gammalt arbete och försöker göra klart det (vad är väl en gammal stickning eller broderi i jämförelse med en avhandling …). Ett sant UFO!
  Kram <3

  Gilla

 2. Upptäckte nu att när jag inte tar med min bloggadress så fungerar det att kommentera. Märkligt! Kanske för att jag har en wp.se adress….

  Gilla

 3. Forskningsrapporten ska jag ladda ner. Vore jätteroligt att läsa. Vad gäller Bodil Jönsson så tror jag att hennes tankar om tid är aktuella än idag. Spännande nu med dina tankar om att skriva klart. Ett digert jobb. Och med barn så är ju inte tiden fri att disponera direkt. Önskar dig nu lycka till med skrivandet. Visst kommer det att bli bra.

  Gilla

 4. Men så spännande! Måste lästa lite från ditt förra jobb, kanske något matnyttigt även för mig (fast jag jobbar ju inte med företag). Vad jobbar du med, eller doktorerar eller vad du nu gör (tänker att du skriver avhandling)?

  Gilla

 5. Efter så lång tid är det verkligen en extremt stor utmaning du ger dig in på. Mycket är ju gjort som du säger, men många ”fakta” har kanske ändrats för att inte tala om ditt sätt att skriva, som troligen inte heller är samma längre.
  Önskar dig verkligen lycka till!

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Jag skriver ganska mycket om utvecklingen fram till i dag och, tyvärr, har det inte hänt tillräckligt mycket. Men för min del är ju det väldigt praktiskt. Däremot har mitt sätt att skriva förändrats, jag är tryggare i att skriva enklare, och så skulle jag vilja ha hela boken. Men det blir nog för mycket arbete. Jag har däremot en idé om hur jag skall lösa det :)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.