Feminism i veckans topplista

Varje tisdag presenterar Johannas deckarhörna temat för en ny topp fem. Den här veckan är temat: Feminism

Feminism har blivit ett knepigt begrepp anser jag. Det tolkas på flera olika sätt, och vissa ställer jag mig inte bakom. Jag är feminist i bemärkelsen att kvinnor ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som män. Det borde vara självklarheter, och det gör mig vansinnig när det inte är så.

De här böckerna skulle allihop passa perfekt som bokcirkelböcker på temat feminism. Det finns så mycket att diskutera. Väldigt välskrivna och bra böcker allihop, och en av dem kan jag varmt rekommendera som film också. Jag berättar litet om fem av dem:

♥  Mildred Pierce har även filmatiserats och sänds på HBO Nordic som teveserie i fem avsnitt. Så otroligt bra, med Kate Winslet i huvudrollen. Den har beskrivits så här:

”Ett närgånget porträtt av en ovanligt självständig kvinna under depressionen på 1930-talet som nyligen skilt sig och nu kämpar för att skapa ett nytt liv för sig själv och sin familj. Dramat undersöker både Mildreds gränslösa kärlek till sin krävande dotter Veda och hennes komplicerade förhållande till de oföretagsamma männen i hennes liv, bland annat hennes polospelande älskare och hennes exman.”

♥  Missa inte heller Moa Gammels väldigt intressanta bok om Genier, samtliga kvinnor. Moa Gammels intervjuer av de här fjorton kvinnorna ger så många aha-upplevelser och tankeställare, ni måste bara läsa boken. Några av dem hon intervjuat är Pernilla August, Lena Andersson och Märta Tikkanen. Har ni tänkt på att män ofta kallas genier, men hur ofta hör man att kvinnor kallas det?

♥  Makten är också väldigt intressant. Tonåriga flickor antas plötsligt ha utvecklat en kraft som ledde till att makten i samhället förskjutits från att tidigare ha varit förbehållen män till att hamna hos kvinnor. Jag kände mig både omtumlad och faktiskt ganska hämndlysten när flickor och kvinnor inte längre var det så kallade svagare könet, och männen fick smaka på sin egen medicin. Men självklart visar det sig inte vara så enkelt som att allt vore bättre om rollerna i samhället var ombytta och kvinnorna hade makten. Makt förändrar många människor, oavsett könstillhörighet. Helt klart en bok som kan diskuteras länge och väl utifrån temat feminism. Diskussionen lär bli livad.

♥  I höstas läste jag Den sista flickan: berättelsen om min fångenskap och kamp mot Islamiska staten. Boken är Nadia Murads berättelse om hur hon levde med sin familj i en liten by i norra Irak när IS år 2014 började sitt maktövertagande i området. Många män sköts när de vägrade att konvertera från yazdanism till islam och tusentals kvinnor och unga flickor över åtta år togs som sexslavar. De såldes eller skänktes till olika IS-anhängare, misshandlades och våldtogs. Fortfarande är tusentals yazidiska kvinnor tillfångatagna.

Citatet är från sidan 137:

”När IS tog över Sinjar och började kidnappa yazidier kallade de sina mänskliga krigsbyten för sabaya (sabiyya i singular), vilket hänvisade till de unga kvinnor de köpte och sålde som sexslavar. Det var en del av deras plan för oss, som har sitt ursprung i en tolkning av Koranen som sedan länge var bannlyst av världens muslimska samhällen men om skrivits in i de fatwa och pamfletter som IS offentliggjorde innan de anföll Sinjar. Yazidiska flickor uppfattades som otrogna, och enligt IS-krigarnas tolkning av Koranen är det ingen synd att våldta en slav. Vi skulle locka nya rekryter att bli soldater och skickas runt som belöningar för  lojalitet och gott uppförande. Alla på bussen skulle möta det ödet. Vi var inte längre människor – vi var sabaya.”

♥  För tre år sedan läste jag Anna Larsdotters otroligt intressanta bok Kvinnor i strid. Ett litet annat perspektiv på feminism.

I boken får vi läsa om flera olika kvinnor som valt att delta i krig, alla lika intressanta kvinnoöden och med något undantag var alla helt okända för mig. Berättelserna visar att kvinnor inte alls är veka varelser, utan har anpassat sig efter vad tiden krävt. Bilden av den veka kvinnan, som behövde luktsalt vid varje obehaglig situation, skapades på 1800-talet, men ”förväntar du dig styrka, som samhället gjorde av 1600-talets kvinnor, så möts du i allmänhet av det.” Nålen och svärdet kan absolut svingas med samma hand, det har Anna Larsdotter övertygat mig om genom boken Kvinnor i strid.

8 reaktioner till “Feminism i veckans topplista

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.