Godmorgon onsdag med tips om hur du blir smärtfri i ländrygg och höfter

Den här veckan är det sportlovsvecka för Uppsala, så ingen dansträning för Bella och Jackie eftersom dansskolan tillhör den regionen. Här är det sportlov nästa vecka.

En väldigt annorlunda känsla för både tjejerna och mig, med så mycket extra tid. Normalt lägger vi ungefär 12 timmar i veckan enbart på resor till och från dansskolan/gymmet och själva passen. Nu har vi plötsligt 12 timmar över. För mig är det inte riktigt 12 timmar, jag tränar ju på mitt gamla gym istället. Men det gör jag i samband med att jag lämnat tjejerna i skolan, så ingen extra resväg.

Jag har ju lovat att berätta vad jag fått för tips från de två naprapater jag gått till på grund av smärtan i min höft. Vad man kan göra för att bli smärtfri beror ju så mycket på varför man har ont, och var såklart, men de råd jag fått är ingenting som kan skada att följa, så bara att testa.

Först trodde man att min rygg var böjd som ett C, med ett tippande bäcken som backslashtecknet /, men så är det inte säger min andra naprapat. Jag har rak rygg, men tippande bäcken som det där backslashtecknet på grund av mitt kortare ben efter bilolyckan i tonåren. Tidigare kompenserade jag för det genom att vara tränad, så kroppen höll ihop ändå. Jag hade aldrig ont. Men så bytte jag träning och ridning mot läsning, och då försvann musklerna och stabiliteten i kroppen. När jag överbelastade rygg och höft förra våren verkar det som om jag fick en inflammation i ligamenten i höften. När jag red blev det ännu värre. Det kan tydligen ta år för sådant att läka. Nu har det gått nio månader.

Så, vad kan jag själv göra? Förutom att få hjälp av naprapaten då och då måste jag bygga upp stabilitet och styrka igen. Särskilt i rygg, mage och säte. Att det gör litet ont vid belastning är ingenting att vara rädd för, bara att träna på. Så det gör jag. Särskilt bra övningar är marklyft, höftlyft, olika övningar med gummiband som tränar sätet och höfterna och så övningar för magmusklerna. Dessutom är jag noga numera med att ha inlägg i skon för att justera så att benen blir åtminstone ungefär lika långa. Jag har till och med inneskor för att kunna ha inläggen.Jag använder även en sådan här pressure ball. Den ser ut som en bandyboll och är stenhård. Den placerar jag mellan de muskler som skall masseras och till exempel en vägg, och så lutar jag mig emot den och låter den trycka på de ställen där det smärtar. För mig är det höften och ländryggen. Första gången var det så smärtsamt så att svetten rann i ansiktet, men nu går det mycket bättre. Bara att vara envis och bita ihop. Den här bollen kommer verkligen åt musklerna på djupet och stimulerar, gissar jag, blodtillförseln till de ställen där det gör ont, och också mjukar upp de muskler som är stela.

Stretching är också bra för att tänja ut de muskler som är stela och som drar ihop kroppen. Jag gör bland annat de här övningarna  för att stretcha höfter och ländrygg.

Den andra naprapaten jag gick till poängterade att det är viktigt med andningen och att stå rakt på foten, inte har mer belastning på framdelen av foten eller på hälen. Här finns ett inlägg att läsa om andningens betydelse. Googla, det finns säkert många fler bra artiklar.

Glömde nästan en viktig sak, nämligen att förändra hjärnans sätt att tolka signaler och korrigera kroppen efter dem. I mitt fall skjuter ena höften ut när jag tippar åt det håll där benet är kortare. Hjärnan har efter alla år korrigerat för det och skickar signaler om att jag är sned när jag sedan lägger i inlägg och faktiskt är rak. Hjärnan måste lära om. Ett exempel på det: När jag kör bil sitter jag rakt med överkroppen, men snett med underkroppen. Jag vrider liksom fram ena höften litet. När jag bestämmer mig för att nu skall jag sitta helt rak, då känns det fel. Hjärnan har under så många år tolkat att rätt för mig är att vara sned, så när jag är rak känns det inte bra. Nu tvingar jag mig att vara rak. Tänker på att sittbenen skall vara i lod och att skulderbladen skall ligga emot ryggstödet i bilen lika mycket.

Och hur fungerar det här upplägget för mig? Bra! Smärtan är inte borta, men den är inte lika intensiv som förut. Jag skall faktiskt prova att rida igen och se om det fungerar nu.

Hoppas att ni fick något bra tips, och kommentera gärna här nedanför om ni har andra bra råd om vad man kan tänka på för att slippa smärta i särskilt rygg och höfter!

 

Här finns ett bra inlägg om ländryggssmärta och vad man kan göra åt det.
Här finns ett lika bra inlägg om smärta i höften.

5 reaktioner till “Godmorgon onsdag med tips om hur du blir smärtfri i ländrygg och höfter

 1. Har sparat ner dina tips. Flera av övningarna har jag gjort förut men några var nya. Ska visa dig en suverän övning för att stretcha rumpa/höft när vi träffas:) Kul att det ger resultat! Min rygg är bra nu. Bara armarna som känns vid för mycket tid vid datorn. Och sista veckan har jag haft ont i hälsenan. Haha alltid nån ny kämpa :) Ses snart! Kram

  Gilla

 2. Jag har problem med en axel där jag hade en långvarig inflammation efter en tennismatch i WiiFit+ för många år sedan. Förra året bad jag min svåger sjukgymnasten att ta en titt då jag fortfarande hade problem, men det visade sig att jag antagligen hade diskbråck i halsryggen… Efter åratal med migrän som jag lyckligtvis sluppit efter vissa livsstilsförändringar kan jag konstatera att ett smärtfritt liv är så mycket bättre än ett med ständig smärtstörning! Det finns lika många smärtfrälsare som sätt att försöka dämpa eller läka smärta och orsaker till den och det är svårt att veta vad som verkligen är rätt behandling… Jag försöker träna med gummiband, motstånd, för att stärka muskler och antar att jag borde träna ännu mer för att läka och förebygga. Jag önskar bara att det fanns något säkrare sätt att läka rätt för att bli smärtfri!

  https://www.sciencedaily.com/releases/2015/10/151009155419.htm

  Gilla

 3. Vi har helt olika ”åkommor”. Det enda vi har gemensamt är att vi har ont. Är glad att du fick hjälp som faktiskt ger nåt, det är det viktigaste. Håller tummarna att du blir riktigt, riktigt bra!

  Kan säga att ditt inlägg faktiskt inspirerade mig idag att klicka hem nåt så töntigt som en pilatesboll. Japp, du läste rätt. Har varit på Täby Rehab och sjukgymnasten fyra gånger nu, ”tränat med pilatesboll och konstaterat att mitt ryggelände har förändrats, inte förbättrats, men ändå.

  En sak till jag ska köpa efter att ha läst ditt inlägg är den där pressure bollen.

  Så tack för inspiration och tips:-)

  Gilla

 4. Vad skönt att du verkar få bukt med det onda, hopplöst att dras med smärta länge. Jag har inget som liknar ditt problem men har istället lite strul med axlarna. Oklart varför men jag har upptäckt att simning gör det hela bättre.

  Gilla

 5. Tack för din information om rygg och höft. Vad jag förstår så har du kanske inte skolios utan en skada, som utvecklat snedhet och det blir felbelastning.
  Nu har jag en lätt skolios sen barnsben, som utvecklats rejält med åren. Min man försökte räta upp mig med direktiven ”höj vänster axel” och liknande, varpå jag fick smärta. Normalt är jag smärtfri även nu men en felaktig rörelse kan sätta igång vänster höft och höger hälsena. Jag har också inlägg i skorna.
  Självklart borde vi alla träna mer och vara rädda om våra kroppar!
  Ha det fint!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.