Vinterns bästa böcker om du frågar mig

Varje tisdag presenterar Johannas deckarhörna temat för en ny topp fem. Den här veckan är temat: Vinterns bästa

De här böckerna har fått 4:or av mig, utom Slutet som fick en 5:a och var den kanske starkaste roman jag läste under hela förra året. Titeln kan avskräcka, men lura er inte av den. Slutet är en väldigt insiktsfull och fin bok, dessutom spännande på många olika sätt.

Irène är första delen i en serie franska kriminalromaner som jag varmt kan rekommendera. Personbeskrivningarna är väldigt unika och helt fantastiska enligt min mening. Innan Pierre Lemaitre blev författare arbetade han som professor i litteratur. De kunskaperna använder han sig av i den här delen av trilogin.

Sandra Beijer har skrivit Allt som blir kvar. En ganska kort roman, den är bara tvåhundra sidor, men den rymmer så  mycket mörker om en ung kvinna som tappar fotfästet totalt när hon blir lämnad av sin pojkvän. Väldigt mycket självömkan och destruktivt leverne. När man tycker att huvudpersonen har sjunkit så långt som det går utan att drunkna, och åtminstone borde försöka rycka upp sig, då blir det ännu värre. Jag hade väldigt svårt att känna igen mig i karaktärerna, men blev otroligt imponerad av hur välskriven boken är.

Om ni vill läsa en lågmäld roman om snåriga relationer och outredda känslor, förtvivlan och lycka, men mest av allt hopp. Och så någon komisk kommentar just när det är som mörkast, så att man skrattar till precis när tårarna är på väg. En berättelse som känns lika äkta som livet självt. Då skall ni läsa Mellan himmel och Lou.

Stormvarning är en spännande kriminalhistoria berättad i ett litet långsammare tempo, så där så att man tror att man hänger med i alla ledtrådar och teknisk bevisning, men ändå blir lurad på slutet. Dessutom utspelar den sig i en miljö som påminner som det vindpinade och karga landskapet i Peter Mays romaner, och det är ju ingen nackdel direkt.

21 reaktioner till “Vinterns bästa böcker om du frågar mig

  1. Tack! Nu fick jag många intressanta lästips. Jag gillar ju deckare/spänningsromaner, men jag gillade också t ex Mats Strandbergs tidiga romaner som inte tillhör den genren. (Om jag får tipsa tillbaka…)

    Gilla

  2. stormvarning köpt ej läst, däremot gör nog detta att jag kommer läsa stranberg, har inte känt så stort intresse hitills, men skriver upp på listan.<<) blev intresserad precis.

    Gilla

  3. jag läste Färjan så därför har jag inte funderat på att läsa en Mats Strandberg igen. Irène började så blodigt om jag inte minns fel. Jag hade läst Alex och tyckte mycket om den. nu får jag göra ett försök med Irène igen och därefter läsa Camille

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.