Och jag som trodde att det var positivt med många fjärilar

Ni vet ju att jag glatt mig så mycket åt alla insekter som man kan se i år. Inte minst fjärilar, som verkar trivas väldigt bra.

Nyfiken som jag är måste jag ju googla på om det är ett fjärilsår i år, och vad det kan bero på. Och hittade flera artiklar som inte alls var så positiva.

I den här artikeln får man veta att det brukar komma in några tiotusental tistelfjärilar (fjärilarna på bilderna här är dock någon annan sort), men nu handlar det om minst hundra miljoner tistelfjärilar. När det handlar om tistelfjärilar vars larver lever på tistlar, är det inget problem, men som forskaren i artikeln säger, vad händer när det istället är coloradoskalbaggar som kommer hit och äter upp all vår potatis eller morotsflugor som äter morötter.

Men visst är de här vita fjärilarna fina? Men ingen idé att glädja sig åt det heller. Jag googlade förstås på vad det är för sorts fjärilar, och det är kålfjärilar. Namnet fick mig att ana oråd, och mycket riktigt. Sådana vill man inte ha i trädgården, de äter upp allt.

Efter det här upplyftande inlägget kan det bara bli bättre ;) Ha en fin dag!

4 reaktioner till “Och jag som trodde att det var positivt med många fjärilar

 1. Oooops! Det visste jag inte att fjärilar respektive deras larver kunde åstadkomma sådana skador i trädgården. Vi får väl trösta oss med att humlor och bin gör någon nytta i alla fall.

  Gilla

 2. Ja, jag har också trott att vi skulle välkomna fjärilarna. Det är väl i och för sig inte fjärilarna utan deras larver som kan vara de stora bovarna i trädgården, men det är väl fjärilarna som lägger äggen förstås.

  Gilla

 3. Ja, vad jag förstår är det viktigt att ha dessa insekter för blommor och växter. I Spanien ser jag sällan dessa stora färgrika fjärilarna man kan få se i Sverige. Visst är de vita fjärilarna fina även om man inte vill ha dem i sin trädgård=/
  Ha en bra dag!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.