Är det inte ovanligt många bin, fjärilar och humlor i år?

Sanna håller i fotoutmaningen Gems weekly photochallenge. Den här veckan är temat: Blomma.

Eftersom mitt förra bidrag till utmaningen var så dystert, med mönstret som bildats i en krossad bilruta, tänkte jag delta med några mer positiva bilder den här veckan. I morse var jag ute med kameran för att fota blommor till den här fotoutmaningen, och insåg att det fullkomligt kryllar av insekter i år.

Det växer massor med oregano vid bergskanten på vår tomt, och både bin, fjärilar och humlor verkar älska dem. Titta så fint när humlan håller sig fast i blomman med sina ben och suger i sig nektar (eller om det är pollen??) så det fastnar pollen även på huvudet. Jag blir så glad av den bilden. Det finns hopp om att insekterna återhämtar sig.

Ett bi som också älskar oreganoblommornas nektar/pollen. Jag måste kolla upp vad skillnaden är mellan nektar och pollen, jag inser nu att jag inte har en aning om det.

Och här tar även mina kunskaper om insekter slut. Är det här ett slags bi..?

Ser ni att det är två olika slags humlor på blomman? Jag har faktiskt aldrig tänkt på att de inte alltid är gula och svarta… Man kan inte tro att jag är uppvuxen i princip mitt i naturen, eller hur? ;)

Och här är en tredje sort! Nu måste jag googla och kolla upp varför de ser så olika ut.

Jag hittade den här fina illustrationen med några olika sorters humlor. När jag googlade vidare läste jag att det finns 40 olika sorters humlor i Sverige.

I dag fotade jag med mitt Tamron 90/2,8 för att komma riktigt nära blommorna och insekterna. På litet längre håll ser oreganoblommorna ut som på den här bilden. Ser ni att det sitter både en fjäril och två bin på den här lilla ytan – det bådar gott för insekternas fortlevnad!

Klicka på hjärtat här nedanför om du vill se fler tolkningar på temat från andra som deltar i fotoutmaningen.

 

19 reaktioner till “Är det inte ovanligt många bin, fjärilar och humlor i år?

 1. Så fina bilder på insekterna. Jag är inte heller särskilt kunnig om olika sorters humlor även om jag vet att det finns det. Tänk att en fotorunda i ens närhet kan bidra med nya kunskaper. :-)

  Gilla

 2. Det första jag ska göra i morgon är att gå ut på innergården och se efter vad det är för sorts humlor som suger nektar i mina lavendelblommor. Det är mängder av dem. Pollen är ju frömjöl som sitter på ståndare och pistiller har jag för mig. Fantastiska humlebilder och kul att få reda på att det finns så många olika sorters humlor. Trodde det bara fanns en sort :-).
  Ingrid

  Gilla

 3. Heisann, godt det er noe som heter Internet…. har lært en masse ved å slå opp ang spørsmål jeg ikke vet svaret på. Jeg har også en mengde bergmyte (tilsv. vill oregano) som insektene bare elsker å hente nektar fra. Samtidig gjør de jo en livsviktig jobb, sprer pollen fra en blomst til en annen på sin summende vei. Men jeg måtte hjelpe tomatplantene litt i dag (pensla pollenbærerne med håp om at noe slapp ned i arret, med en fin, liten pensel), synes det har vært få insekter innom og pollinert. Jeg vil jo ha mange gode tomater til høsten!
  Blir du mer på min utfordring søndag? Kan godt kombineres med Sannes neste ukes “Vägen”!

  Gilla

 4. Det är inte konstigt att man inte kan se skillnaden mellan alla dessa insekter och kryp, de imiterar ju varandra också. Fast jo, jag visste att det finns olika slags humlor precis som det finns olika getingar och bin. Nektar är väl det söta som blomman lockar med för att sedan det mjöliga pollenet ska åka kostnadsfritt till nästa blomma och där förhoppningsvis fastna vid den blommans pistill (eller ståndaren, har glömt min biologi från högstadiet) och befrukta så det kan bli frön till nya vackra blommor åt humlorna.

  Oreganon är väldigt vacker och det doftar gott när man klipper gräsmattan – men hu så den sprider sig om man inte placerar den i kruka!!! Missade det när jag plockade med mig en bit från mina föräldrar, de hade också missat den biten …

  Gilla

 5. Jo, det är mycket humlor i år. Det är väl väldigt bra tänker jag. Vi har jordhumlor under mitt växthus. Sedan finns det trädgårdshumlor också men de bor nog under en takpanna. Där får de bo och vi lämnar varandra i fred och de äter nektar från solrosorna och gnisten. Mina äter en del papper om de får tag på. Knepigt värre.

  Gilla

 6. Tänk vad mycket man lär sig genom fotoutmaningen! Jag är lika kass som du på insekter, har kompisar som kan namnge det mesta i naturen, både insekter, fåglar och växter…men alltid fastnar väl något, likt pollen på den underbara ”humlepälsen”.

  Gilla

 7. Vilket jättefint och upplyftande inlägg! Underbart att se att du har så många humlor, bin och andra insekter hos dig! Jag kan säga att vi har rätt mycket humlor som gillar Stjärnflockan i rabatten. Annars hör man bara negativa rapporter om dessa insekter. Du har dessutom tagit fantastiska bilder på både blommor och insekter!

  Gilla

 8. Så vackra bilder! Och roligt att det finns så många bin hos dig. Här i storstan har jag bara sett ett fåtal av dem. Inte heller var det många längs höga kusten. En jättefin tolkning av veckans ord. Och roligt med både blommor och bin.
  Kram!

  Gilla

 9. Håller med dig Annette. Jag ser också väldigt många insekter och jag har aldrig sett så många nyckelpigor som i år. Väldigt fina bilder! Tror det är en blomfluga på tredje bilden.

  Gilla

 10. Vilka fantastiskt fina bilder!
  Här har vi då något gemensamt – kan heller inte skilja mellan humor, bin och getingar för att inte tala om skillnaden mellan pollen och nektar. Trodde nog att du kunde det. Som asfaltbonde med en balkong utan blommor behöver man ju inte kunna se skillnaden;-)

  Jättebra att du googlat och hittat all info som var helt ny för mig.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.