Böckernas betydelse i relationer

I veckans helgfråga undrar Mia:

Du är hemma hos någon du tycker om och respekterar. Vilken bok skulle du vilja se på nattduksbordet? Hur skulle du reagera om personen inte hade några synliga böcker alls i sin bostad?

Ganska klurig fråga, trots att det var jag som tipsade om den ;)

Jag växte upp i en familj där mina föräldrar hade både böcker och finporslin i bokhyllan. De läste mycket när de var yngre, men under min uppväxt tog familjelivet och ett hårt fysiskt arbete deras tid. Mina bröder har aldrig varit intresserade av att läsa böcker, de ägnade sig åt sådant som hade en motor. Jag däremot, jag lusläste alla böcker som fanns i familjen, lånade kassvis med böcker hos Bokbussen, köpte böcker och var med i bokklubbar redan som barn. I skolan var jag också ganska ensam om att älska böcker, ända tills jag började på gymnasiets humanistiska linje. Där mötte jag likasinnade, och det var som att kliva in i en helt ny värld. Det var helt fantastiskt att äntligen få prata om handlingen i böcker, författare, formuleringar med mera, med andra som var lika intresserade som jag.

Privat har jag mest umgåtts med människor som inte läser alls, eller åtminstone inte särskilt mycket. Därför tycker jag inte att det är konstigt att komma in i hem där det inte finns några böcker. Men när det finns bokhyllor som innehåller böcker och inte finporslin, och där böckerna inte bara är så kallade coffee table-böcker, som mest ligger framme för syns skull, då blir jag alltid nyfiken på vilka titlar som personen har i bokhyllan. Vad en person läser tycker jag säger en del om vem personen är. Det spelar ingen roll vilken bok som ligger på nattduksbordet, men jag blir glad när jag ser att det ligger en bok där. Jag skulle helt säkert automatiskt börja analysera personen utifrån boken som personen valt och vilja prata om den, dels för att lära känna personen bättre, dels för att jag skulle bli nyfiken på boken i sig.

Jag pratar aldrig om böcker med mina släktingar och vänner. Istället har jag lärt mig mycket om sådant som de är intresserade av. Som jakt, motorsport, golf, byggprojekt, trädgårdsodling, hästar. När jag träffar någon som nämner en bok de läst, och berättar om hur boken påverkat dem på olika sätt, då blir jag alltid så glad att jag blir överraskad av hur starkt jag reagerar. Förmodligen ett uppdämt behov av att dela bokintresset med andra. Det hände mig senast i  morse, när jag träffade Isa på bensinstationen, och hon berättade att hon nu läste Tatueraren i Auschwitz av Heather Morris, litet om handlingen och hur starkt den berörde henne. Böcker sätter igång tankar och gör oss litet klokare eftersom vi får läsa om livet ur andra människors perspektiv. Jag tror att vi blir mer empatiska och mindre egoistiska om vi läser böcker. Tack vare bloggen har jag hittat till er andra som älskar böcker, det är jag väldigt glad över!

De här böckerna är några av dem som min farmor hade i sin bokhylla, och jag tog över dem när hon gick bort.

Så här skulle jag vilja ha det – ett bibliotek i hemmet. Det här fotot är från det tillfället då jag och ett gäng andra bokbloggare blev inbjudna till Nedre Manilla på Djurgården för att träffa Kepler inför releasen av deras senaste roman.

Mias bonusfråga: Den 1/2 är det löpningens dag så jag undrar om ni utövar någon idrott eller motionerar? Svar: ja. Jag rider, cyklar och styrketränar.

Önskar er alla en trevlig fredag!

 

 

23 reaktioner till “Böckernas betydelse i relationer

 1. Jag tycker att något av det mest intressanta som finns när man kommer hem till någon är att titta i bokhyllan. Finns det inga böcker får jag en tomhetskänsla. Det känns på något sätt som att alla människor behöver en hylla eller hörna med kunskap och fantasi. Filmer kan man ju visserligen ha också, men böcker blir alltid mer personliga.

  /Johan,
  https://stockholmbok.wordpress.com/

  Gillad av 1 person

  1. Jag håller med, visst undrar man varför det inte finns böcker och/eller filmer om man inte ser några hemma hos andra. De kanske laddar ned böcker och film, men själv tycker jag om att se och känna de fysiska böckerna.

   Gillad av 1 person

  1. Ja, jag älskade den serien! För några år sedan köpte jag de här böckerna på Bokbörsen, de är så fina och jag blir glad av att se dem. Snart skall jag läsa dem också, och se vad jag tycker i dag.

   Gilla

 2. Alltså, egentligen har jag inga referenser för att svara på frågan. Har nog aldrig varit hos någon som inte har böcker. Intresset för böcker och läsning har alltid funnits där, har det med mig från början. Men böcker behöver ju inte vara synliga numera, kan ju vara dom som bara läser e-böcker och ljudböcker, tänker jag. ;)

  Gillad av 1 person

 3. Så kan det går när man gör förslag till teman;-)
  Kan lugnt säga att bilden på biblioteket i Nedre Manilla är inte helt olik dina bokhyllor med vagnarna. Kul att läsa om hur din kärlek för böcker startade. Här påminner du mig om Greco, en av Elena Ferrantes två huvudkaraktärer i Neapelkvartetten.

  Ett hus utan böcker är inget hem tycker jag. Även enstaka ”coffee table books” är roligt att ha som ögongodis tycker jag.

  Gillad av 1 person

  1. Haha, ja den frågan studsade tillbaka ;) Men kul när man måste tänka litet tycker jag.
   Jag gillar också coffe table-böcker som man kan bläddra i och titta på fina foton. Men litet sorgligt om de bara ligger där för syns skull, för att ägaren vill förmedla en bild av sig själv, utan att egentligen ha läst böckerna.
   Nu fick du mig nyfiken på Neapelkvartetten. Det är en serie som jag tror att jag verkligen skulle tycka om, jag gillar släktkrönikor där man får följa människor under deras hela liv och uppleva hur de förändras av det de är med om. Men konstigt nog, egentligen, har jag inte läst den här kvartetten, trots att jag har alla delarna hemma. Jag måste lägga fram första delen och ge den en chans. Tack för påminnelsen!

   Gilla

 4. Jag har också hyllor med med både böcker och annat i, dock inte finporslin. ;) det blir mycket prat om annat än böcker med många i omgivningen även här, det är på sitt sätt roligt, men det är förstås extra kul med boksnack.

  Gillad av 1 person

  1. Inte heller här har vi porslin i bokhyllorna. Det skulle inte finnas plats för det, böckerna har tagit över ;) Men det finns mycket annat i bokhyllorna också, särskilt i bokhyllan i mitt arbetsrum.

   Gillad av 1 person

 5. Vilka härliga foton, bokbussen var veckans höjdpunkt för våra fyra barn. Om mina vänner har bokhyllor eller inte, bryr jag mig inte om… många av vännerna har trädgårdsböcker, de är ute och påtar hela sommaren :)
  Nu när barnen flytta hemifrån har jag mitt bibliotek!

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Foton med böcker blir man glad av :) Jag har ju sett ditt bibliotek på bilder hos dig, så lyxigt! Det är min dröm också, att ha ett eget bibliotek, helst med plats för ett skrivbord också, så att jag kan sitta där omgiven av böcker och arbeta, och gärna en fåtölj också.

   Gilla

  1. Det förstår jag, jag är också väldigt glad över min samling. Farmor tyckte väldigt mycket om Agatha Christie, Stig Trenter och Maria Lang också, jag undrar vart de böckerna tog vägen..?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.