Högaktuell bok om ny influensapandemi, och så recept på chiapudding med hallon

Den här boken kom som en spännande överraskning med brevbäraren för två år sedan. Jag har sneglat på den i bokvagnen många gånger, men jag som egentligen gillar tegelstenstjocka romaner måste erkänna att den varit litet avskräckande just på grund av tjockleken. 843 sidor.

Men nu är jag väldigt nyfiken på den. Coronaviruset har absolut haft betydelse. Som pesten handlar nämligen om att det kommer signaler om en ny influensapandemi och vad ett sådant hot gör med ett samhälle. En högaktuell bok med andra ord. Vad tyckte ni om den, ni som läst? De som kommenterat mitt inlägg om boken på Instagram är helt eniga om att jag absolut skall läsa den, så den blir min helgläsning.

Så här beskriver förlaget boken: ”Läkaren Karoline Branner flyttar med sin familj till Genève för att arbeta med pandemibekämpning för WHO. Men på kontoret möter hon oväntat motstånd i den politiska organisationen, och hemma blir hennes man allt mer rastlös. Och så kommer signaler om en ny influensapandemi. Som pesten är en bladvändare med både emotionellt djup och politisk udd. Det är Hanne-Vibeke Holst när hon är som allra bäst.”

I morse förberedde jag en stor skål med chiapudding. Nu har den stelnat och fått samma konsistens som just pudding. Perfekt mellanmål innan det är dags att åka och träna. Receptet kommer från den otroligt inspirerande boken Hälsokoden  – recept för ett friskare liv, av Åsa Söderberg. Jag har recenserat den här.

Till 1 portion
2 msk chiafrön
1 dl kokosmjölk
1/2 dl hallon
1 krm vaniljpulver (vaniljpulver är bra för kroppen, vilket inte gäller för vaniljsocker)

Topping
Bär, frukt, nötter, kokosflingor, sylt, granola

1. Jag kokade frysta hallon (hallon man köper frysta i butiken bör kokas eftersom de kan innehålla bakterier) och mosade dem med en stavmixer.
2. Blanda i övriga ingredienser och mixa till jämn konsistens.
3. Häll i en glasburk med lock och låt stå i kylskåp minst en timme, gärna över natten.
4. Tag ut ur kylen och rör om.

Väldigt gott och mättande, särskilt tillsammans med favoriten just nu: rostat surdegsbröd med avokado och flingsalt.

Trevlig fredag!

2 reaktioner till “Högaktuell bok om ny influensapandemi, och så recept på chiapudding med hallon

  1. Vill inte vara elak, men den boken skulle jag nog inte vilja läsa just nu. Det räcker med all publicitet om coronaviruset i media. Och det irl. Det räcker och blir över.

    Gillad av 1 person

    1. Det är inte elakt, bara din åsikt. Jag gillar att du säger vad du tycker! Men själv tänker jag annorlunda om boken. Tidigare kändes den inte så relevant, mer som något som Stephen King kunde ha skrivit, men nu blev den mer intressant på grund av relevansen. Jag gillar när det finns kopplingar till samhällsutvecklingen, som med coronaviruset. Det ger berättelsen trovärdighet, och gör att jag engagerar mig och bryr mig mer om hur det går. Jag har inte hunnit börja läsa än, men hoppas göra det i kväll. Vi får väl se om det är en bok för mig :)

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.