En kärlekshistoria som gjorde stort intryck på mig

I veckans helgfråga är det en fråga som jag tipsat om : Nämn en bok som gjort stort intryck på dig. Jag vet inte riktigt hur jag tänkte när jag tipsade om den frågan, det är ju nästan omöjligt att nämna bara en.

Men en bok som jag aldrig kommer att glömma är Bea Uusmas skildring av hur hon forskade kring Andrées polarexpedition, och kom fram till vad de tre äventyrarna sannolikt dog av – Expeditionen: Min kärlekshistoria. Hon är helt besatt av Andrées misslyckade luftballongsfärd som slutade med döden ute på Vitön, och jag kände hur jag blev detsamma under tiden jag läste. Hennes kärlekshistoria blev även min när jag läste. Om ni inte läst, gör det!

Mias bonusfråga: Finns det något du skulle vilja bli bättre på? 

Jag vill bli bättre på allt som jag ägnar mig åt; skrivande, ridning, matlagning, att odla grönsaker, planera min tid. Men det finns en sak som jag kanske borde bli bättre på, och det är att städa. Det är trivsamt när det är välstädat med tulpaner i blomvaserna och inga boktravar vart man än tittar. Nej, där hittar jag på ;) Jag älskar att se böcker överallt!

Men om jag hade tid och åtminstone någon slags talang skulle jag vilja lära mig att spela piano. Det är så fint att lyssna på våra döttrar när de spelar instrument, och vem tycker inte att det vore otroligt mysigt att bara sätta sig vid pianot och spela, ungefär som i den danska teveserien Badhotellet. Eller att samlas allihop kring pianot på julafton.

20 reaktioner till “En kärlekshistoria som gjorde stort intryck på mig

 1. Den boken har jag oläst i bokhyllan. Den skrämmer mig lite då jag inte är speciellt intresserad av Andrés färd men det verkar som om författaren kanske väcker ens intresse om man börjar läsa.

  Gilla

  1. Vilken fin julklapp! Jag hade den hemma, men det tog lång tid innan jag bestämde mig för att läsa den. Jag trodde inte att en polarexpedition skulle väcka ett sådant intresse hos mig, men det gjorde den. Och jag är full av beundran för hur Bea Uusma har skrivit sin bok! Så modigt att våga gå utanför de vanliga vetenskapliga ramarna, och så bra det blev!

   Gilla

 2. Boken tyckte jag också om men ändå har jag lite svårt kanske att förstå Bea Uusmas besatthet. Har lyssnat på henne i ett Sommarprogram där hon också talade om boken och intresset för André och expeditionen.
  Detta att bli bättre på något. Ja, absolut, Jag har på ålderns höst ni ibland väl lång startsträcka för att komma igång med saker. Jag har saker på en lista, bl.a.a resor och annat jag skulle vilja göra men skjuter upp det. Vet inte varför för tid har jag . Ja, just nu är det ju inte direkt aktuellt med resor men det ändrar sig väl…

  Gillad av 1 person

  1. Så hemskt med coronaviruset som förlamar en hel värld. Jag vill också resa, men det skulle inte kännas varken moraliskt rätt mot andra eller avkopplande som läget är nu. Men man kan ju lägga litet extra tid på planering under tiden, och resa nästa år kanske :)

   Gilla

  1. Ja, tänk vad hon lagt ned i tid och pengar på att forska om detta. Och att hon utbildade sig till läkare för att kunna få svar på alla sina frågor om expeditionen! Man har ju hört om galna vetenskapsmän (alltid män), men här har vi en ganska galen vetenskapsperson som är kvinna :)

   Gilla

  1. Du gillar ju deckare, det här är lika spännande som en deckare, det lovar jag! Man får följa hennes egen utredning steg för steg mot att komma underfund med hur de tre männen dog, egentligen. För de dog sannolikt inte av dåligt isbjörnskött eller på något av de sätt som kommit fram i tidigare forskning. När hon beskriver hur hon kommer på hur det gick till, då reste sig nästan håret på armarna, det var magiskt!

   Gilla

  1. Visst är den! Tänk att lyckas skapa ett intresse för tre män på en vansinnig polarexpedition, men det gör hon verkligen. Jag kände till, men hade inte intresserat mig för, André och hans luftballongfärd innan jag läste boken. Men vilket intresse hon väckte hos mig! Och som hon skriver!

   Gillad av 1 person

  1. Jag håller med! Jag måste erkänna att jag blev positivt överraskad av henne när hon deltog i På Spåret. Hon bevisar att man kan vara både flamsig och smart på samma gång, det gillar jag!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.