Söndagens smakbit ur: Vuxna människor, av Marie Aubert

Mari, på bloggen Flukten fra Virkeligheten, håller tillsammans med Astrid Terese, på bloggen Betraktninger ~ tanker om bøker, i ett inlägg som återkommer varje söndag, där alla som deltar bjuder på en smakbit ur en intressant bok, utan spoilers.

I dag är det Astrid Terese som håller i utmaningen. Jag bjuder på en smakbit ur den här boken:

Det här är en tunn liten bok på 111 sidor, vilket visar att böcker inte behöver vara tegelstenstjocka för att gripa tag och förmedla något. Den yttre ramen är två vuxna systrar som skall fira mammans födelsedag tillsammans i familjens skärgårdshus. Den ena systern lever i ett förhållande med en bonusdotter och ett barn på väg, den andra dottern lever ensam. Idén om att samla en familj på en avgränsad plats är ofta lyckad när man vill skildra familjemedlemmarnas status och relationer till varandra. Så också här.

Jag tror att alla kan känna igen sig i åtminstone vissa saker i den här boken, utifrån sina egna förutsättningar. Jag kunde även föreställa mig mina bröder i vissa delar av rollerna. Hur man uppträder mot varandra och uppfattar saker i en familj är nog ganska allmängiltigt, och det behöver inte spela så stor roll om man är kvinna eller man. Och har man inte syskon att relatera till så har man föräldrar, närvarande eller frånvarande. Som sagt, det här är jag ganska övertygad om är en bok för de allra flesta.

Citatet är från sidan 21:

Jag går bakom henne på stigen, fryser om fötterna och känner att bikinitrosorna är blöta och kalla under shortsen och att överdelen gör stora våta fläckar på T-shirten, jag ser på Marthes rygg att hennes linne klistrar sig på bikiniöverdelen på samma sätt. Hon har Kristoffer och snart har hon barn och ändå klagar hon, sådan är hon, väntar sig att alla ska ordna för henne. Marthe kan gå runt och bara vara, ha ett handläggarjobb som hon gillar men som jag inte tror att hon är särskilt bra på, hon kan säga dumma saker och skratta på fel ställe och inte ens tänka på det, hon kan äta ostbågar och Smash när hon är ledsen, låta bli att träna, säga att hon inte orkar, det är ändå alltid någon som tröstar henne.

Här är min recension av Vuxna människor.

Ha en fin dag!

 

17 reaktioner till “Söndagens smakbit ur: Vuxna människor, av Marie Aubert

 1. Har sett titeln på biblan, funderat på om den skulle vara intressant för mig. Kanske, som motpol till min egen uppväxt med noll syskon, o knappt några andra släktingar. För mig låter detta därför smått exotiskt. Tack för smakbit, trevlig söndag

  Gilla

 2. Det er moro når svensker leser norske bøker. Føler ofte det går andre veien.
  Jeg har lest hennes novellesamling Kan jeg bli med deg hjem som jeg likte veldig godt. Har denne bok i kø.
  Nyt søndagen!

  Gillad av 1 person

 3. Leste boken i fjor og likte deler av den men ikke alt like godt. Boken ble veldig hypet opp her i Norge i fjor sommer og da får man visse forventninger til boken. Debutboken hennes likte jeg veldig godt. Blir spennende å se hva du syntes om den så jeg titter gjerne innom deg igjen.

  Gilla

 4. Relationsromaner är inte riktigt min grej, men visst är det så att även tunna böcker kan vara läsvärda. Tack för smakbiten! Lät inte som en människa som hade särskilt stor respekt eller höga tankar om andra.

  Gilla

 5. Denne boken står på tbr-listen min. Jeg så veldig mange bloggere som likte den her i Norge, så jeg ble fristet til å lese den jeg og. Men foreløpig har den ikke kommet lenger enn listen :-) (Jeg leser alt for mange bøker samtidig nå, så jeg må prøve å få avsluttet litt og ikke begynt på nye) :-) Ha en riktig fin søndag!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.